فقر به آتش اعتیاد می‌دمد | هشدار نسبت به افزایش اعتیاد
پژوهشگر و درمانگر اعتیاد در گفت‌وگو با جام جم آنلاین

فقر به آتش اعتیاد می‌دمد | هشدار نسبت به افزایش اعتیاد

هشدار دبیر علمی هفدهمین کنگره دانش اعتیاد:

شیوع قمار در ایران براثر رشد قمار آنلاین و سایت‌های غیرمجاز

دبیر علمی هفدهمین کنگره دانش اعتیاد گفت: با وجود محدودیت‌های قانونی در کشور متأسفانه رشد قمار در ایران به دلیل رشد قمار آنلاین و سایت‌های غیرمجاز افزایش یافته است.
دبیر علمی هفدهمین کنگره دانش اعتیاد گفت: با وجود محدودیت‌های قانونی در کشور متأسفانه رشد قمار در ایران به دلیل رشد قمار آنلاین و سایت‌های غیرمجاز افزایش یافته است.
کد خبر: ۱۴۹۲۸۷۱

به گزارش جام جم آنلاین، دکتر رامین رادفر در آستانه برپایی «هفدهمین کنگره دانش اعتیاد» که ۲۴ تا ۲۶ بهمن ماه امسال در مرکز همایش‌های رازی تهران برگزار می‌شود با اعلام این مطلب افزود: امروزه مفهوم «اعتیاد» فراتر از مصرف مواد مخدر رفته و گستره اعتیاد‌های رفتاری را مانند قمار و  بازی‌های کامپیوتری شامل می‌شود تا جایی که در سطح جهانی نیز سازمان‌های معتبری مانند سازمان جهانی بهداشت، اختلال قمار را به عنوان یک مشکل سلامت روانی شناسایی کرده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر اعتیاد به بازی‌های کامپیوتری در کشور مخصوصاً در نوجوانان و جوانان رو به افزایش است؛ روندی که در دوران کرونا نیز به‌دلیل قرنطینه و استفاده بیشتر از بازی‌های کامپیوتری و اینترنت تشدید شد و مشکلاتی مثل افت تحصیلی و گوشه‌گیری اجتماعی را برای نوجوانان به همراه داشت. 

پرسه زدن در شبکه‌ های اجتماعی و اینترنت اعتیادآور است

دبیر علمی هفدهمین کنگره دانش اعتیاد با اشاره به اینکه پرسه زدن در شبکه‌های اجتماعی و اینترنت نیز هرچند در ظاهر بی‌خطر به‌نظر می‌رسد، اما می‌تواند در فرایندی مشابه اعتیاد عمل کرده، روی سلامت روان و روابط اجتماعی آثار منفی بگذارد، تصریح کرد: شبکه‌های اجتماعی به ظاهر محل ارتباط و سرگرمی هستند، اما اگر استفاده از آن‌ها مدیریت نشود، فرد درگیر آسیب‌های جدی مثل انزوای اجتماعی، کاهش تمرکز، افسردگی، اضطراب شدید  و سایر اختلالات روانپزشکی خواهد شد.

وی یادآور شد: البته این الگو تنها مختص به ایران نبوده و به عنوان پدیده‌ای جهانی در دیگر کشور‌ها نیز مشاهده می‌شود.   از این رو افزایش آگاهی عمومی، مشاوره تخصصی و ارایه آموزش‌های پیشگیرانه برای عموم و متخصصان درمانگر درکنار سازوکار‌های جایگزین سالم، مهم‌ترین راهکار‌ها در مقابله با این شکل از اعتیاد‌های رفتاری است.

دکتر رادفر با تاکید بر اینکه «کنگره دانش اعتیاد» همه سال تلاش می‌کند به حوزه‌های نوظهور و چالش‌برانگیز اعتیاد بپردازد، گفت: در سال‌های اخیر اعتیاد‌های رفتاری رشد چشمگیری داشته و گروه‌های سنی مختلف را درگیر کرده است. بر این اساس  به منظور پرداختن و بررسی عمیق این موضوع در برنامه‌های کنگره امسال پنل‌های تخصصی در نظر گرفته شده است. 

وی با اشاره به اینکه اعتیاد می‌تواند، هم علت هم معلول بروز مشکلات در خانواده و بین زوج‌ها باشد، پرداختن به ابعاد زوج‌درمانی را در کنار رویکرد فردی، بسیار حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: زوج‌درمانی در حوزه اعتیاد تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته، این درحالی است که مشکلات زناشویی می‌تواند، هم عامل تشدید و هم مانع درمان اعتیاد باشد.

دبیر علمی هفدهمین کنگره دانش اعتیاد خاطرنشان کرد: به همین منظور، «زوج‌درمانی در شرایطی که یکی از زوج‌ها دچار اعتیاد است» از محور‌های این کنگره سه‌روزه است. در این راستا با دعوت از متخصصان برجسته کشور، تلاش شده است تا با ارایه راهکار‌های علمی و کاربردی، زمینه‌ای برای ارتقای دانش متخصصان درمان فراهم شود تا بتوانند، مداخلات مؤثرتری را در حوزه زوج‌درمانی اجرا کنند.

چالش‌های درمانگران با اعتیاد رفتاری 

دکتر امید مساح، عضو کمیته مرکزی «هفدهمین کنگره دانش اعتیاد» تصریح کرد: با وجود آنکه بسیاری از درمانگران ما در زمینه اعتیاد به مواد مخدر سال‌هاست، تجربه دارند، اما اعتیاد‌های رفتاری با چالش‌ها و تفاوت‌هایی در روش‌های تشخیصی و درمانی روبروست؛ تا جایی که پیچیدگی این اختلال‌ها به گونه‌ای است که گاهی خانواده‌ها نیز دیرتر متوجه شده؛ مراجعه به درمانگر با تاخیر انجام می‌شود. 

وی با تاکید بر ضرورت افزایش مهارت درمانگران در شناخت نشانه‌های ظریف مربوط به علایم اعتیاد گفت: از آنجا که آشنایی درمانگران با ابزار‌های نوین ارزیابی و رویکرد‌های تخصصی در کاهش آسیب این اعتیاد‌ها نقش کلیدی دارد در کنگره امسال کمیته علمی تلاش کرده است تا آخرین یافته‌های پژوهشی داخلی و خارجی را در زمینه‌های تشخیص دقیق اختلال قمار و شیوه‌های مداخلاتی برای پیشگیری از استفاده طولانی‌مدت از فضای مجازی را گردآوری  کرده که در اختیار شرکت‌کنندگان قرار خواهد داد.

گفتنی است، «هفدهمین کنگره دانش اعتیاد» با شعار «در جستجوی راه حل‌های نوین برای مشکلی کهن» از سوی مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی ایران و با حمایت انجمن جهانی طب اعتیاد (ISAM) و نیز همکاری وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی، ستاد مبارزه با مواد مخدر، ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی، سازمان‌های مردم نهاد ۲۴ تا ۲۶ بهمن ماه امسال در مرکز همایش‌های بین المللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار می‌شود. 

در  این کنگره جمعی از متخصصان حوزه سلامت شامل روانپزشکان، پزشکان عمومی، روان شناسان، مددکاران اجتماعی و کارشناسان و سیاست گذاران حوزه اعتیاد حضور خواهند داشت.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها