علائم چربی خون بالا
سوالی که مطرح است اینکه از کجا بفهمیم چربی خون در بدن ما بالا رفته و اساسا چه علائمی دارد؟ در جواب باید گفت ممکن است اطراف چشم یا مفاصل بعضی از کسانیکه چربی خون خانوادگی یا ارثی دارند، تجمع زرد رنگ چربی مشاهده شود. همچنین درد قفسه سینه (آنژین) یا حالت تهوع، خشکی و تلخی دهان و سرگیجه و خستگی از دیگر علائم شایع در افزایش کلسترول است. حمله قلبی یا سکته مغزی را میتوان از دیگر عوارض ناشی از کلسترول کنترل نشده دانست، زیرا تجمع بیش ازحد چربی در طول زمان باعث آترواسکلروز(تجمع پلاکها روی دیواره رگهای خونی) میشود.این تجمع پلاکها روی دیواره رگهای خونی میتواند به جریان خون ناپایدار در رگها منجر شود و خطر بیماری قلبی و سکته را تا حد زیادی افزایش دهد.
پیشگیری از بالا رفتن چربی خون
اکثر مردم در طول زندگی بر اثر عدم رعایت خیلی از مسائل و سبک زندگی نادرست به بیماریهای مختلفی مبتلا میشوند اما همیشه پیشگیری بهتر ازدرمان است.چربی خون بالاخود به تنهایی میتواند عامل بروز بسیاری از بیماریهای دیگر مثل بیماریهای قلبی ــ عروقی، کبدی و... شود و به همین خاطر بهتر است درکنترل وپیشگیری از آن کوشا باشیم. انجمن قلب آمریکا (AHA) برای پیشگیری از ابتلا به چربی خون توصیه میکند تا حد امکان از مصرف چربیهای ترانس (چربیهای ترانس، همان اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که به مقدار کم در شیر، کره، گوشت بره و گوشت گاو وجود دارند) پرهیز کنید. از سوی دیگر خوردن مقدار زیادی غلات، میوهجات و سبزیجات میتواند به کاهش کلسترول و چربی خون کمک کند.به عبارتی بهترین راه جلوگیری از ابتلا به چربی خون، تغییر سبک زندگی ناسالم به سبک زندگی سالم است. زندگی سالم یعنی تغذیه سالم، ورزش دائم، خوردن آب کافی در روز، مصرف میوه و سبزیهای تازه، دوری از استرس، کاهش مصرف شیرینی و شیرینکنندههای مصنوعی، مصرف مغزها و دانههای مفید، استفاده از مواد غذایی آبپز یا بخارپز بهجای سرخ کردنیها و صد البته ترک سیگار. یکی از عوامل خطرساز برای ابتلا به اغلب بیماریها از جمله چربی خون و بیماریهای قلبی ــ عروقی و ریوی، سیگار کشیدن است؛ بنابراین توصیه میشود از این کار بپرهیزید.
راههای درمان چربی خون
شاید این سؤال برای شما بهوجود بیاید که اگر به چربی خون مبتلا شویم، چگونه آن را پایین بیاوریم؟ مصرف ترکیبی از داروها و تغییر سبک زندگی اولین خط درمان این عارضه محسوب میشود. در اینجا پزشک براساس سن، وزن، سلامت جسمانی و تاریخچه پزشکی فرد داروهایی برای درمان چربی خون تجویز میکند اما مواد غذایی مانند ماهی، برنج قهوهای، سیر، دانه کتان، آب انار، آب زرشک، آبغوره،کدو سبز،شوید وجعفری، پیاز،چای سبز،کدو حلوایی،بادمجان، فلفل سبز،خاکشیر،سبوس گندم ومیوه و سبزیجات تازه مانند پرتقال، سیب، خیار،گوجهفرنگی، انگور،کلم،بروکلی وکرفس بهشکل چشمگیری درکاهش چربی خون مؤثرهستند. بنابراین ازگنجاندن آنها در رژیم غذایی خودغافل نشویدوبرای اطلاع ازمقدار ونحوه مصرف آنهاحتما ازیک پزشکمشورت بگیرید.