سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در تولید پنبه کشور روبه افزایش است
مدیرکل دفتر صنایع منسوجات و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت

سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در تولید پنبه کشور روبه افزایش است

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور:

ارزش افزوده پنبه ۱۲۰۰ درصد است

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: پنبه یک محصول استراتژیک و صنعتی بسیار مهم است که ارزش افزوده آن هزار و ۲۰۰ درصد است.
رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: پنبه یک محصول استراتژیک و صنعتی بسیار مهم است که ارزش افزوده آن هزار و ۲۰۰ درصد است.
کد خبر: ۱۴۷۲۳۱۶
نویسنده شبیر دائمی

به گزارش جام جم آنلاین از گرگان قربان قربانی در تور رسانه ای که به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس موسسه تحقیقات پنبه کشور برگزار شد، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: یکی از الزامات اساسی در هر کشوری امنیت غذایی است که این امنیت با تولید پایدار محصولات کشاورزی به دست می آید و یکی از دغدغه های اصلی سیاستمداران تامین امنیت غذایی است.

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور افزود: پنبه یک محصول استراتژیک و صنعتی مهم است که بخشی از آن برای تهیه روغن استفاده و حدود ۷۰ فرآورده از این محصول استخراج می شود.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت راهبردی پنبه، خاطرنشان کرد: این محصول اشتغالزایی فراوانی به همراه دارد و همچنین به دلیل اثرات تناوبی و مفید بودن برای خاک، یک گیاه بسیار مناسب در تناوب با کشت گندم است که در کشت تناوبی شاهد افزایش عملکرد این دو محصول هستیم.

قربانی یادآور شد: ارزش افزوده پنبه هزار و ۲۰۰ درصد است به همین دلیل سرمایه گذاری خوبی در این حوزه انجام شده و زیرساخت های مناسبی در موسسه تحقیقات پنبه کشور که در گرگان مستقر است وجود دارد.

وی متذکر شد: پنبه گیاهی است که هر شرایط محیطی را تحمل می کند و بعد از جو بیشتر متحمل شوری است به همین دلیل نیاز داریم کشت این محصول را در سطح کشور گسترش دهیم.

نوسانات بالا در سطح زیر کشت پنبه طی سال های اخیر

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: سطح کشت پنبه در ایران در طول سال های مختلف نوسانات زیادی داشته است، اوایل انقلاب سطح زیر کشت حدود ۲۵۰ هزار هکتار بود که ۱۸۰ هزار هکتار آن در گلستان کشت می شد.

وی بیان کرد: یک سری مسائل از جمله سیاست گذاری قیمت، محصولات رقیب و به صرفه نبودن باعث شد کشت این محصول در طول سال ها رو به کاهش رود و کشت آن از اراضی مرغوب به اراضی درجه دو و سوم رسید و در برخی مواقع کشاورزانی که دیگر هیچ محصولی نمی توانستند کشت کنند به کشت این محصول روی می آورند.

قربانی با بیان اینکه سال ۴۰۱ جهش خوبی در کشت پنبه به دلیل قیمت گذاری مناسب داشتیم، افزود: در همان سال حدود ۱۱۸ هزار هکتار کشت پنبه داشتیم که ۳۷۴ هزار تن وش پنبه استحصال و ۱۰۵ هزار تن الیاف تولید شد.

وی با تاکید بر این مساله که نیاز کشور حدود ۱۵۰ هزار تن الیاف است، اظهار کرد: بخشی از این نیاز در کشور تولید و مابقی از طریق واردات تامین می شود.

سال گذشته نیمی از نیاز کشور تامین شد

قربانی در ادامه به عملکرد کشت پنبه در سال های اخیر اشاره کرد و گفت: در سال ۴۰۲ سطح زیر کشت این محصول ۹۲ هزار هکتار در سطح کشور بود که حدود ۲۷۰ هزار تن وش و ۷۵ هزارتن الیاف تولید شد و تقریبا نیمی از نیاز کشور را تامین کردیم.

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور یادآور شد: در سال ۴۰۳ سطح زیر کشت کاهش داشته و در حال حاضر ۸۵ هزار هکتار پنبه در سطح کشور کشت شده که پیش بینی می شود حدود ۲۳۰ هزار تن وش و ۷۰ هزار تن الیاف تولید شود.

وی با اشاره به کاهش سطح کشت پنبه گفت: امسال هم با کاهش سطح زیر کشت مواجه شدیم و هم عملکرد کمتری نسبت به سال گذشته خواهیم داشت که یکی از دلایل آن قطع برق چاه های کشاورزی و عدم تامین به موقع آب مورد نیاز مزارع پنبه است، این مسئله سبب خسارت و از بین رفتن انگیزه کافی برای کشت این محصول شده است.

رئیس بخش تحقیقات فنی مهندسی موسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: با استفاده از روش های نوین آبیاری و آبیاری شیاری دو ردیفه ۳۵ درصد مصرف آب در کشت پنبه کاهش داشته است.

برهان سهرابی در تور رسانه ای پنبه که به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس سازمان پنبه کشور برگزار شد، اظهار کرد: در بخش تحقیقات مهندسی در سه گروه مجاز فعالیت می کنیم که یکی از آنها روش های آبیاری و زهکشی است و در خصوص روش های آبیاری و زهکشی، تنش خشکی، تنش شوری و کشاورزی حفاظتی و استفاده از آب های نامتعارف از جمله آب های شور و آب فاضلاب فعالیت می شود.

رئیس بخش تحقیقات فنی مهندسی موسسه تحقیقات پنبه کشور افزود: یکی دیگر از حوزه های فعالیت این بخش در خصوص ماشین آلات کشاورزی است و بر روی ماشین برداشت پنبه و کرکی کردن بذر و همچنین سایر ماشین آلات تحقیق انجام می شود.

وی با بیان اینکه سومین زمینه تحقیق در این بخش صنایع غذایی است، خاطرنشان کرد: در این بخش بر روی محصولات جانبی که از پنبه استحصال می شود، تحقیقات انجام شده که عمدتا کنجاله پنبه به عنوان خوراک دام که ۶۰ تا ۷۰ درصد محصول جانبی پنبه محسوب می شود از آن قابل استحصال است.

سهرابی ادامه داد: با تحقیقات انجام شده؛ روش آبیاری شیاری و ردیفی را به کشاورزان پنبه کار توصیه می کنیم که آبیاری شیاری یک در میان نتیجه بسیار خوبی در سطح کشور داشته است.

صرفه جویی در مصرف آب با کشت رقم های زودرس پنبه

وی افزود: در این روش کشاورز لازم نیست بین همه ردیف های پنبه آب بیاندازد و یک در میان این کار انجام می شود که مصرف آب تا ۳۵ درصد کاهش پیدا می کند، در مقابل این صرفه جویی عملکرد بین سه تا چهار درصد تقلیل پیدا می کند که زیاد قابل توجه نیست.

رئیس بخش تحقیقات فنی مهندسی موسسه تحقیقات پنبه کشور خاطرنشان کرد: پنبه محصولی است که در تنش خشکی واکنش مثبت نشان می دهد؛ در هر حالتی ثابت کردیم که می توانیم در انواع روش های آبیاری تا ۲۰ درصد کاهش مصرف داشته باشیم بدون اینکه خسارتی به عملکرد محصول وارد شود.

وی در خاتمه متذکر شد: همچنین با استفاده از رقم های زودرس پنبه تا هزار و ۵۰۰ و یا دو هزار مترمکعب می توان در هر هکتار در مصرف آب صرفه جویی کرد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها