در گفت‌وگوی «جام‌جم» با هوشنگ توکلی، هنرمند پیشکسوت بررسی شد

پایان ادعای شکست‌ناپذیری صهیونیست‌ها

در گفت‌و‌گوی «جام‌جم» با مهدی همایونفر بررسی شد

جراحی غده سرطانی صهیونیسم با ابزار هنر

با شروع طوفان‌الاقصی هر روز شاهد اتفاقات دردناکی هستیم؛ اتفاقاتی که حتی دیدن آن دل هر انسانی را به درد می‌آورد، دردهایی که این روزها نمی‌توان برای آن التیام پیدا کرد. از همین رو هر کسی خود را ملزم به این دانسته که بتواند حرکتی هر چند کوچک انجام دهد.
کد خبر: ۱۴۲۹۰۸۴
نویسنده مهدیه رضایی - گروه رسانه
 
هنرمندان هم در این روزها در قالب فضای مجازی، سرودن شعر، ترسیم کاریکاتور و... سعی کرده‌اند سهم خودشان را ادا کنند. مهدی همایونفر، تهیه‌کننده درگفت‌و‌گو با جام‌جم معتقد است بهتر است هنرمندانی که در سطح بین‌المللی شناخته‌شده‌تر هستند، موضع‌شان را رسمی‌تر اعلام کنند و در این شرایط در کنار مردم فلسطین باقی بمانند. 
این تهیه‌کننده در پاسخ به این سؤال که هنرمندان در زمینه همدردی با مردم فلسطین چقدر می‌توانند تاثیرگذار باشند تا اثر جهانی داشته باشد به جام‌جم می‌گوید: هنرمندان در هر جامعه‌ای از گروه‌های شاخص آن جامعه محسوب می‌شوند؛ شاخصی که مردم به آنها نظر دارند و روی حرکات و اعمال‌شان حساب می‌کنند. از همه هنرمندان انتظار می‌رود نسبت به این ظلم بزرگ که به مردم مظلوم فلسطین شده عکس‌العملی واقع‌بینانه از خود نشان دهند. تصور برخی از هنرمندان این است که فرصتی به دست بیاورند و هنرشان را علیه رژیم صهیونیستی در این عرصه خرج کنند؛ ولی انتظار می‌رود در شرایطی که فشار هر روز دشمن صهیونیست بر مردم است، قبل از این که دست به دوربین ببرند یا مقدمات نگارش یک سناریو را فراهم سازند، بهتر است موضع‌گیری رسمی‌شان را اعلام کنند. این موضع‌گیری برای بعضی از هنرمندان مثل کسانی که فیلم‌های مطرحی درعرصه بین‌المللی داشتند بهتر است زودتر صورت گیرد؛ چون این افراد در سطح بین‌المللی شناخته‌شده‌تر هستند و در سطح جهانی روی مواضع‌شان حساب می‌کنند. امیدوارم اگر دوستانی هستند که هنوز موضع رسمی خود را اعلام نکرده‌اند در این شرایط کنار مردم فلسطین باقی بمانند. 
وی درباره این‌که به نظر شما حضور چهره‌ها می‌تواند در این عرصه در بحث بین‌الملل تاثیرگذار باشد؟ بیان می‌کند: بله، برخی از فیلمسازان سطوح مختلف جهانی و حتی آمریکایی‌ها موضع‌گیری کردند. انتظار می‌رود هنرمندان ما، آنهایی که در سطح جهانی شناخته شده‌اند چه بازیگران و چه کارگردانان، موضعی شفاف و روشن در این عرصه بگیرند شاید این فشار روز‌افزون بر سر مردم مظلوم فلسطین کمتر شود. این تهیه‌کننده در پاسخ به این سؤال که در جبهه مقاومت بین فیلم‌سازان خودمان در داخل، کارهای خیلی اندکی انجام شده و تلویزیون در این زمینه کارهای سوری، لبنانی و فلسطینی تهیه و پخش می‌کند و فیلم‌سازان باید در این زمینه چه اقداماتی انجام دهند؟ عنوان می‌کند: در ۴۰سال گذشته از زمانی که حضرت امام(ره) موضع صریح و شفافی علیه اسرائیل اعلام کرد وبه عنوان یک استراتژی و رویکرد کاملا واقع‌بینانه دراز‌مدت اعلام کرد که این غده سرطانی باید از جهان و مخصوصا منطقه ما برچیده شود، انتظار می‌رفت ما که علمدار این حرکت بزرگ بودیم در عرصه فیلم اقدامات جدی انجام بدهیم. 
     
خودمان دست به کار شویم
وی ادامه می‌دهد: اگر ۴۰سال گذشته رامرورکنیم که سال‌های طولانی برای دوره فیلم‌سازی محسوب می‌شود شاید تعداد انگشت‌شماری فیلم‌ در رابطه با فلسطین داریم و همه بیشتر یاد فیلم ماندگار بازمانده از مرحوم سیف‌ا... داد می‌افتیم که همه دوست داشتند و مکررا استفاده و پخش شد و حق مطلب را در این زمینه ادا کرد. دو سه کار دیگر هست همچون فیلم۳۳ روز که آقای جمال شورجه کار کرد. کار دیگری که دیده نشد اثر سینمایی آقای حسن فتحی بود. یک اثر دیگر ساخته آقای آتش زمزم بود. 
در مجموع همه کارها به ۱۰اثر نمی‌رسد و اثر شاخص آن باز هم فیلم بازمانده است. 
همایونفر تاکید می‌کند: انتظار می‌رود در گام اول در عرصه سینما کار بزرگی انجام شود. رهبری در سال۹۴ گفتند اسرائیل ۲۵سال بعد خود را نخواهد دید و هفت هشت سال گذشته و حادثه بزرگ طوفان‌الاقصی انجام شد. فرض کنید فرمایش رهبر انقلاب سقف زمانی است که موردنظر است که انتظار می‌رود از این جرثومه راحت شویم که این سقف ۱۰سال دیگر است و در این ۱۰سال یک کار سینمایی خوب انجام شود حتی در مورد موضوع مهم عملیات طوفان‌الاقصی حداقل دو سال وقت می‌گیرد تا متن خوبی نوشته شود یا رمان خوبی اقتباس شود و نهایتا از روی آن یک فیلم ساخته شود. همین موضوع درباره تلویزیون خودمان هم حاکم است؛ یعنی این نقد باقی است که در مورد فلسطین سال‌های طولانی کار خوب در عرصه سریال‌سازی شاید خیلی محدود و کم بوده و انتظار می‌رود تلویزیون گام‌های مثبتی بردارد؛ چون نمی‌شود از کشوری مثل فلسطین که هنوز شکل نگرفته و درگیری‌ها ادامه دارد و کشورهایی چون سوریه یا لبنان که در خطوط مقدم و درگیر حادثه‌اند، انتظارداشت سینما و تلویزیون‌شان حرکت مثبتی درعرصه حمایت از فلسطین بردارد اما از جمهوری‌اسلامی انتظار می‌رود چنین کاری کند و این صداوسیماست که می‌تواند قدم‌مثبتی بردارد. 
     
رسانه موفق در عرصه خبر
وی در توضیح این‌که با شروع این اتفاق، تلویزیون و شبکه‌های برون مرزی سعی کردند روایت‌هایی مرجع به مخاطب انتقال دهند و ادعاهای دروغین رسانه‌های معاند مثل سر بریدن نوزادان و بقیه موارد را افشا کردند، این عملکرد صداوسیما را چطور ارزیابی می‌کند و مسیر را چطور می‌بیند؟ می‌گوید: صداوسیمای خودمان معمولا در عرصه خبر و وقایع روز، به موقع و خیلی خوب وارد عمل می‌شود. برنامه‌های زنده‌ای که سازمان در این ایام گذاشت با همه مشکلاتی که هست و سخت می‌شود خبرنگار مستقیم در غزه طرف مذاکره ما قرار بگیرد؛ اما تمام تلاشش را کرد تا این حرکت مثبت را حتی با کمک تصاویر بسیار عالی که توسط خود رسانه‌های فلسطینی منتشر می‌شود انجام دهد. در این عرصه انتظار این است که خیلی زنده‌تر بتوانیم با شخصیت‌های مختلف فلسطینی در سراسر جهان صحبت کنیم. درست که زبان اصلی تلویزیون ما فارسی و با زبان عربی فاصله دارد، ولی در سراسر جهان نویسندگان و هنرمندان بزرگ و سیاسیون جهانی مدافع فلسطین حضور دارند و در کشورهای جنوب خلیج‌فارس تعداد زیادی از بزرگان سیاستمدار فلسطینی حضور دارند و انتظار می‌رود فعال‌تر و به صورت زنده با آنها صحبت کنیم و در برنامه‌های زنده هم پخش کنیم. 

شاعران وارد میدان شوند
همایونفر در پاسخ به این سوال که هنرمندان چطور می‌توانند در مدت کوتاه مظلومیت کودکان فلسطینی را به تصویر بکشند تا اثری جهانی داشته باشد، بیان می‌کند: هنر‌هایی مثل فیلم‌سازی، موسیقی، عکس و... وابسته‌ به حضور در موقعیت مکانی هستند که فعلا هنرمندان ما امکان حضور در غزه را ندارند. تعدادی از کارهای هنری هم زمان می‌برد مثل فیلمسازی و کار سینما و سریال که موکول به زمان است؛ اما عرصه‌های دیگری مثل کاریکاتور هست که می‌تواند خیلی نقش‌آفرین باشد. این کارها در زمینه ادبیات می‌تواند گسترده‌تر صورت گیرد. به نظر می‌رسد در عرصه شعر برای حمایت از فلسطین عقب هستیم و خوب است شاعران متدین و خوبی که در کشور هستند، ترغیب شوند برای این‌که کاری در این زمینه بسرایند که بشود استفاده کرد. نفس شعر یکی از پردوام‌ترین و موثرترین قالب‌های هنری است. امیدواریم هنرمندان مشغول شوند و خود را نسبت به این حادثه بزرگ مدیون بدانند. امیدوارم صداوسیمای ما ترغیب شود کارهای بزرگی را شروع کند. درست است کارهای داستانی و نمایشی زمان‌بر است؛ ولی نفس این که اعلام کنیم فلان کار را با فلان کارگردان و نویسنده شروع می‌کنیم، خیلی خوب است برای این که نشان دهد حواسمان به همه وجوه این حادثه بزرگ هست. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها