در یکی از واکنشها، سخنگوی وزارت دفاع چین هشدار داده در صورت سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، ارتش چین قطعا واکنش نشان خواهد داد و همین هشدار باعث شده تا به نوشته نشریه پولتیکو، بسیاری از مقامات اتحادیه اروپا معتقد باشند روابط چین و آمریکا به یک بنبست رسیده که میتواند به برخورد نظامی منجر شود اما عملکرد دو کشور چین و آمریکا نشان میدهد هیچ یک از این دو کشور به افزایش تنشها و گسترش آن به حوزه نظامی تمایلی ندارد.
دلایل آمریکا در این زمینه روشن است، چراکه این کشور از یک سو با مشکلات داخلی فراوانی روبهروست که مهمترین آن مشکلات اقتصادی و ثبت رکوردهای خیرهکننده در زمینه تورم است که باعث شده محبوبیت دولت بایدن بهشدت پایین بیاید.
نگرانیها در خصوص بحران بینالمللی انرژی و همچنین چشمانداز مبهم جنگ اوکراین را نیز باید بر این دلایل افزود.
چینیها نیز در سالهای گذشته نشان دادهاند برنامههای بلندمدتی دارند تا ابتدا در حوزه اقتصادی و بعد در حوزههای نظامی به جایگاه اول در جهان تبدیل شوند و بر همین اساس تمایلی ندارند که یک درگیری نظامی، تمام برنامههای بلندمدت آنها را تحتالشعاع قرار دهد.
بر همین اساس باید میان آنچه دو کشور بهطور علنی مطرح میکنند و آنچه هریک از طرفها در پشت پرده انجام میدهد، تفاوت قائل شد و دانست که با وجود خط و نشانهای جدی میان پکن و واشنگتن، هر دو از مسیرهایی که به کاهش تنش کمک کند، استقبال میکنند و گفتوگوی تلفنی اخیر میان روسای جمهور دو کشور نیز شاهدی بر این قضیه است.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد