اکثر بیماریهای ستون فقرات مانند بیرونزدگی دیسکها، سرخوردگی مهرهها، تنگی کانال نخاعی و موارد مشابه بیماری هایی مزمن هستند که فرد را ماهها یا سالها دچار علائم کرده و روند پیشرفت آنها تدریجی و کند است اما گاهی همین بیماریها نیز سبب بروز علائم شدید و حتی تهدیدکننده جدی سلامت میشود.
مشکلات اورژانسی ستون فقرات مانند شکستگیها، دررفتگیها یا خونریزیهای اطراف یا داخل نخاعی طبیعتا به درمان فوری و اورژانسی نیاز دارند اما از این موارد که بگذریم، سایر بیماریهای ستون فقرات هم ممکن است شرایطی را ایجاد کنند که امکان صبر برای فروکشکردن موج ابتلا به کرونا وجود نداشته باشد.
فردی که بهدنبال بلند کردن جسم سنگین دچار بیرونزدگی شدید دیسک کمر شده ، ممکن است چنان دردی را تجربه کند که صبر برای حتی چند روز هم برایش ممکن نباشد.
جدا از درد شدید،برخی بیماریهایی که در بالا ذکر شد باوجود روند کند پیشرفت، ممکن است در یک مقطع زمانی با فشار قابلتوجه روی نخاع یا اعصاب نخاعی خطر آسیب جدی این عناصر عصبی را بههمراه داشته باشد؛ به این معنی که گاهی یک دیسک بیرونزده، تنگی کانال یا سرخوردگی مهره به حدی میرسد که فشار روی عصبها بسیار شدید بوده و عملکرد آنها دچار اختلال شده و خطر از کار افتادنشان و درنتیجه فلج اندامها و اختلال در کنترل ادرار به وجود میآید.
در این صورت انجام عمل جراحی و آزادکردن نخاع و ریشههای عصبی تحتفشار درواقع اورژانس بوده و میتواند از بروز عوارض جبرانناپذیر جلوگیری کند.
سایر بیماریهای درگیر کننده ستون فقرات هم از این قاعده کلی مستثنا نیستند؛ تومورهای ستون فقرات و آبسهها در بیشتر موارد نیازمند جراحی اورژانس هستند زیرا ممکن است با گذر زمان، پیشرفت و گسترش پیدا کنند یا با تشدید فشار روی نخاع و عصبها به آنها آسیب بزنند.
درمجموع باید گفت هرگاه بیماری درگیر کننده ستون فقرات بهقدری شدید باشد که درد غیرقابلتحمل برای بیمار ایجاد کند یا اینکه با اثر فشاری روی عناصر عصبی خطر آسیب دائمی به آنها احساس شود، بهنوعی اورژانس تلقی شده و لازم است عمل جراحی آنها در اولین فرصت انجام شود.
دکتر علیرضا طبیب خویی - جراح مغز و اعصاب / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد