اولین عدد فشار خون به فشار سیستولیک معروف است و نشاندهنده میزان فشاری است که خون هنگام ضربان قلب به دیواره عروق وارد میکند.
درست است پزشکان معمولا معیار یکسانی را برای سنجش میزان فشار خون در مردان و زنان مدنظر قرار میدهند اما یافتههای جدید خبر میدهد محققان از معیار اشتباهی برای فشار خون زنان استفاده میکنند.
در حالی که فشار کمتر از ۱۲۰ میلیمتر جیوه حد طبیعی فشار خون مردان بهشمار میرود، هدف فشار خون سیستولیک در زنان کمتر از ۱۱۰ میلیمتر جیوه ارزیابی شده است.
بیماری قلبی رتبه نخست عامل مرگومیر در آمریکا محسوب میشود. این نتایج بهدست آمده، مسیری را که پزشکان باید در اندازهگیری فشار خون در زنان مورد توجه قرار دهند، دگرگون میکند.
مطالعات صورتگرفته روی ۲۷ هزار نفر نشان میدهد فشار خون بالای ۱۱ میلیمتر جیوه در زنان، خطر ابتلا به انواع بیماریهای قلبی و عروقی از جمله حملات قلبی، نارسایی و حتی سکته قلبی را افزایش میدهد. این نتیجه با بررسی مردان کاملا متفاوت بود.
فشار خون از اصلیترین عوامل پرخطر ایجادکننده بیماریهای قلبی و عروقی بهشمار میرود. از آنجا که فشار خون بالا خطرات زیادی را متوجه سلامت افراد میکند اما مسأله این است که افراد میتوانند با رژیم غذایی و ورزش بهویژه در سنین جوانی کنترل بالایی روی آن داشته باشند.
در این بین، فاکتورهای دیگری مثل سن، جنسیت و ژنتیک قابل تغییر نیست. با در نظر گرفتن دیگر عوامل قابل تغییر مانند کلسترول بالا و استعمال دخانیات، فشار خون از موارد پرخطری است که باید با کنترل دقیق، از بروز آن جلوگیری کرد.
از دیگر موارد پرخطر احتمال افزایش فشار خون بالا، میتوان به اضافهوزن، مصرف انواع غذاهای پرنمک یا الگوهای غذایی ضعیف، داشتن سبک زندگی کمتحرک، استرس و کمبود خواب اشاره کرد.
علاوه بر فشار خون اولیه، فشار خون ثانویهای هم وجود دارد که بهواسطه بروز بیماریهایی مثل بیماریهای کلیوی و بیماری غدد آدرنال با مصرف برخی داروها مانند مسکنها و قرصهای جلوگیری از بارداری ممکن است در خانمها رخ دهد.
علائم فشار خون بالا بسته به اینکه به چه علتی رخ داده، ممکن است شدتهای متفاوتی داشته باشد. شما باید از میزان فشار خونتان مطلع باشید تا بتوانید در صورت بالا رفتن آن، فشار بالا را کنترل کنید. در غیر این صورت ممکن است علاوه بر ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی، بدون اطلاع و سرزده، سکته یا بیماری کلیوی رخ دهد.
در کنار علائمی مانند اضطراب، بیخوابی یا برافروختگی چهره، میتوان به ایجاد لختههای خونی در چشم بهدلیل خونریزی زیر ملتحمه هم اشاره کرد. احساس گیجی هم جزو علائم فشار خون بالاست اما نمیتوان این علامت را جزو عوامل مؤثر در بروز سکته به حساب آورد. همچنین در صورتی که هیچ دلیلی برای سردردهای مزمن شما وجود نداشته باشد، میتوان آن را جزو علائم این بیماری بهشمار آورد.
طبق گزارش مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای آمریکا و انجمن قلب آمریکا، فشار خون در خانمها باید کمتر از ۱۲ روی ۸ میلیمتر جیوه باشد که محدوده سالم و بیخطری برای تمام سنین بهشمار میرود.
محققان تأکید میکنند خانمها باید خطر فشار خون را کاملا جدی بگیرند. حتی زمانی که بهنظر میرسد فشار خون برای هر فردی حتی مردان در محدوده طبیعی قرار دارد و زیر ۱۲۰ میلیمتر و نزدیک به ۱۱۰ میلیمتر جیوه است، باید مراقب بود.
پزشکان توصیه میکنند خانمها حتما در زمان استراحت در منزل با دستگاههای فشارسنج بهطور مداوم فشار خون را کنترل کنند. با چند بار تکرار این فرآیند در منزل بهمرور حد متوسط فشار خونتان را پیدا میکنید و میتوانید آن را معیار خود قرار دهید تا بتوانید در مواقع لزوم، نوسانات ایجاد شده در فشار را بهدرستی تشخیص دهید.
نتایجی که در این مطالعات بهدست آمده شاید بخش دیگری از تفاوتهای وابسته به جنسیت افراد را مشخص کند.
محققان بر این باورند اگر تاکنون دستورالعملی یکسان برای حد فشار خون طبیعی ذکر میشد، اکنون باید راهبردی جدید را برای هدف قراردادن فشار خون زنان و مردان منتشر کرد.
از نظر محققان باید در برابر این ایده منطقی رفتار کرد که حد مطلوب فشار خون ممکن است براساس جنسیت متغیر باشد و یافتهها به این نکته تأکید میکنند که تفاوتهای فاحشی در میزان فشار خون بالا ممکن است مشاهده شود.
نتایج تحقیقاتی روی موضوع فشار خون و تفاوتهای جنسیتی تنها بخشی از یک کوهیخ است که هدف بزرگتری را در سلامت دنبال میکند و آن رسیدن به طب شخصی است. زمانی که محققان در پی رسیدن به پزشکی شخصی بودند، باید با تفاوتهایی در جنسیت آغاز میکردند.
آنها در بررسیهای خود جدا از اعمال «یک روش برای همه» که به مدیریت بیشتر عوامل پرخطر میپردازد، باید دید وسیعتری به پزشکی داشته باشند و این تنها محدود به تفاوتهای وابسته به جنسیت نمیشود. علاوه بر این، محققان باید مراقب تفاوتهای نژادی هم باشند و تنوع کافی برای ارزیابی نتایج وابسته به نژاد داشته باشند.
آنها هشدار دادهاند فشار خون بالا یک قاتل خاموش است و بدون کنترل آن، افراد نمیتوانند از بالا رفتن فشار مطلع شوند.
ندا اظهری - دانش / روزنامه جام جم
منابع: Cnn و Lark
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد