در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از کجارو،غار علیصدر یکی از شگفتیها و زیباییهای آفرینش است. این غار تنها غار تالابی ایران و از معدود غارهای آبی قابل قایقرانی جهان است که طولانیترین مسیر قایقرانی را دارد. علیصدر همچنین یکی از بزرگترین غارهای آبی جهان نیز به شمار میرود و قدمت آن به دوران دوم زمینشناسی یا ژوارسیک (۱۹۰-۱۳۶ میلیون سال قبل) برمیگردد.
وقتی به دیدن غار چندین میلیون ساله علیصدر میروید، در واقع سفری هیجانانگیز را به اعماق دنیایی ناشناخته و اسرار آمیز شروع کردهاید. دنیایی که هرچه در آن پیش میروید، بیشتر متعجب و حیرتزده خواهید شد. در این سفر ابتدا از دالانهای پرپیچوخمی عبور میکنید و سپس ادامه مسیر را با قایقهای پدالی در دالانهای زیبا و دهلیزهای متعدد و چشمنواز ادامه میدهید. از مجموعه رشته آبها در درون غار علیصدر، دریاچههایی به وجود آمدهاند که طی کردن آنها تنها با قایق میسر است. بازدید شما به دو صورت نیمه مسیر و تمام مسیر به مسافتهای ۱۲۵۰ و ۴,۰۰۰ متر است.
در تمام مسیر، قندیلها (استلاکتیتها و استلاگمیتها)، سنگها و مجسمههای بهشکلهای عجیب و غریب یا شبیه حیوانات میبینید. پنجه عقاب، مجسمه آزادی، شیر دو سر، کبوتر، قایق وارونه، خوشه انگور، گلکلم و سنگی شبیه اسم مبارک الله از جمله این اشکال هستند. این مجسمههای سنگی و طبیعی بهدلیل فرسایش سنگهای آهکی در طول میلیونها سال به وجود آمدهاند و همچون اثری هنری جلوهگری میکنند. همچنین غار علیصدر، تالارهای متعددی دارد که از ویژگیهای آن نیز محسوب میشود. تالار آزادی با طول ۱۰۰ متر، عرض ۶۰ متر و ارتفاع ۴۰ متر، مشهورترین این تالارها است.
غار علیصدر در گذشته «علی سرد» و «علی سد» نامیده میشد. چون اهالی روستای علیصدر از این غار بهعنوان مخزن و سد استفاده میکردهاند. حتی در بنچاقها و اسناد روستا نیز نام ده علی سد، ولی در شناسنامههای اهالی، علی سرد نوشته شده است. تا اینکه در سال ۱۳۵۰ جادهای برای روستا احداث شد و پیمانکار مجری در تابلوی راهنمای پروژه نام جاده را «علی صدر» نوشت و از آن زمان به بعد، این نام برای این روستا و غار رایج شد.
پیش از آن که غار علیصدر برای همه شناخته شود و پای غارنوردان و گردشگران به این زیبای خفته باز شود، مردمان محلی این غار را میشناختند. اهالی روستای علیصدر و روستاهای اطراف، هنگام هجوم اشرار و قوای دشمن در جنگهای داخلی و خارجی به آن پناه میبردند. آنها همچنین با هدایت مازاد آب نهر سراب به غار علیصدر، از آن بهعنوان مخزن و سدی برای ذخیره آب در فصل گرما استفاده میکردند. همین باعث شده بود تا سطح آب در قسمت شرقی غار تا ارتفاع ۲٫۲۰ متر و تا نزدیکی دهانه ورودی غار بالا بیاید و امکان دسترسی به غار را تا سالها غیرممکن کند؛ تا اینکه با وقوع زلزله فارسینج در آذرماه ۱۳۳۶ و ایجاد شکاف در کف غار سراب، آب نهر سراب بهیکباره قطع شد و طی ۶ سال، یعنی حدود سال ۱۳۴۲ سطح آب غار به ارتفاع طبیعی خود رسید.
در این سال یک گروه ۱۴ نفره از غارنوردان این غار را بررسی و کنکاش میکنند و با وسایل ابتدایی مثل فانوس و تیوپ لاستیکی مسافتی از غار را طی کردند. در سال ۱۳۴۶ با پخش خبر کشف غار علیصدر توسط تعدادی از کوهنوردان کلوپ سینای همدان در روزنامه اطلاعات، این غار شگفتانگیز و بیانتها در سطح رسانههای ملی، سیل محققان، کوهنوردان و علاقهمندان به آثار طبیعی به سوی آن سرازیر شد. در دهه ۵۰ فردی به نام عبدالله حاجیلو، ریاست هیئت کوهنوردی همدان، به صورت شخصی و با کمک مردم محلی و هیئت کوهنوردی، دهانه غار را در سال ۱۳۵۳ به عرض پنج متر و ارتفاع سه متر باز کرد.
از آن زمان تاکنون برای تسهیل ورود بازدیدکنندگان، اقدامات زیادی در اطراف و بیرون غار صورت گرفته و علاوه بر افزایش مسیر آبی، گردشگران از مسیرهای خشکی نیز عبور میکنند. تاکنون نزدیک به ۱۲ کیلومتر از دهلیزها و مسیرهای غار شناسایی شده و تنها ۲٫۲ کیلومتر از آن مورد بازدید علاقهمندان قرار میگیرد.
غار علیصدر در دل کوههای زاگرس و در ارتفاعات «ساریقیه» جای گرفته است و یکی از جاهای دیدنی کبودرآهنگ محسوب میشود. این غار در ۷۵ کیلومتری شمال غربی شهر همدان در بخش گلتپه و در روستای علیصدر واقع است.
برای دیدن غار علیصدر باید راهی استان خوش آبوهوای همدان و شهر کبودرآهنگ شوید. از سه مسیر رسیدن به این غار امکانپذیر است:
آدرس غار علیصدر: ۷۵ کیلومتری شمال غربی همدان، شهرستان کبودرآهنگ، روستای علیصدر
طبیعتا فصلهای بهار و تابستان، هنگامه سفر رفتن و لذت بردن از زیباییهای طبیعت است. استان همدان در این فصلها آبوهوای خنک و مطبوعی دارد و غار علیصدر میتواند مقصدی مناسب برای تعطیلات نوروز و تابستانه باشد. البته غار علیصدر در زمستان نیز خالی از لطف نیست؛ چراکه دمای غار در فصلهای مختلف سال تقریبا یکسان است؛ بنابراین در هنگام سردی هوای این منطقه، درون غار متوجه سرما نخواهید شد.
در بیرون از غار علیصدر امکانات رفاهی و تفریحی از جمله شهربازی، مرکز خرید صنایعدستی استان همدان، رستوران، کافیشاپ، پارکینگ و نمازخانه وجود دارد.
بعد از سیر و گردش در داخل غار علیصدر میتوانید شب را در هتلها و ویلاهای اقامتی متعددی که در این محل وجود دارند، بمانید. هتل جهانگردی علیصدر و مهمانسرای جهانگردی غار علیصدر از جمله آنها است که هر دو در روستای علیصدر و در نزدیکی غار واقع هستند.
اگر هم اهل چادر زدن هستید، میتوانید در اطراف این مکان چادرتان را برپا کنید و از شب مانی در جوار این غار تماشایی لذت ببرید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم