به گزارش جام جم آنلاین به نقل ازشبکه رادیویی سلامت، دکتر فیروزه جعفری، متخصص روانپزشکی، با بیان اینکه اعتیاد یک اختلال روانپزشکی عودکننده است، افزود: اعتیاد یک اختلال روانپزشکی است. انواع مواد اعتیادآور به دسته های مختلف تقسیم می شوند که مهم ترین آن ها مواد مخدر، مواد محرک، الکل و حشیش است همچنین داروهای خاص که از اهمیت کمتری برخوردارند.
وی با بیان اینکه الکل خود یک دسته از مواد است که موجب اعتیاد می شود و به اعتیاد الکل معروف است، ادامه داد: اعتیاد به الکل یک اختلال روانپزشکی است. برخی از اختلالات روانپزشکی، قبل از مصرف الکل وجود دارند و برخی پس از مصرف الکل و اعتیاد به الکل، ظاهر می شوند.
این متخصص روانپزشکی در ادامه به مهم ترین اختلالاتی که زمینه مصرف الکل را فراهم می کنند، اشاره و بیان کرد: اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلالات خلقی و اضطرابی، اختلالات خلقی و افسردگی که عمدتاً اختلالات دوقطبی هستند از مهم ترین این اختلالاتند.
وی تصریح کرد: بعضی که به اختلال افسردگی دچارند، یکی از راه های مقابله با افسردگی را مصرف الکل می دانند که این دیدگاه و باور، غلط است. درمان به موقع افسردگی در واقع پیشگیری از مصرف الکل است .
دکتر جعفری، سیگار، حشیش و الکل را سه ماده در حوزه اعتیاد به عنوان ماده دروازه ای برشمرد و بیان کرد: الکل از همه خطرناک تر است چون عوارض جسمی و روانپزشکی مصرف آن متعدد است. در سال های اخیر، مصرف الکل از راه های فرهنگی از جمله شبکه های ماهواره ای تبلیغ می شود. البته باید بدانیم که یکی از راه های اعتیاد، مد و فرهنگ است .
وی با اشاره به اینکه آموزش غیر مستقیم بسیار موثر است، ادامه داد:. به طور نمونه بعضی موسیقی ها وجود دارند که افراد نباید به آن ها گوش کنند دلیل آن هم واژه گان به کار رفته در ترانه های آنهاست. از این رو، با این ترفندهای فرهنگی امکان دارد نوجوانان و جوانان به سمت الکل گرایش پیدا کنند.
این متخصص روانپزشک در ادامه تاکید کرد: اختلالات اضطرابی مانند ترس از چیزهای خاص، یا ترس از جمع از جمله اختلالات روانپزشکی شایع هستند که یکی از راه های خود درمانی آنها مصرف الکل است.
وی تصریح کرد: البته برخی از افراد، خود سرزنش گرند یعنی خودشان را ملامت می کنند و احساس گناه زیادی دارند. انقدر این احساسات به فرد فشار می آورد که به جای درمان صحیح از الکل استفاده می کند.
جعفری با بیان اینکه افراد پرشماری هستند که احساس می کنند مصرف الکل اعتیاد نمی آورد، گفت: الکل در رأس مواد اعتیاد آور است؛ در اختلالات روانپزشکی از جمله اختلال خواب، جنسی، خلقی، اضطرابی، حافظه، دمانتیک، انواع اختلالات شناختی و اختلالات سایکتیک و انواع جنونها شاخص ترین اختلالات روانپزشکی ناشی از مصرف الکل است.
وی با تاکید بر اینکه مصرف الکل موجب انواع فراموشی می شود، گفت: الکل از فراموشی مدام و اختلالات فراموشی گذرا گرفته تا دماتیک، همه را موجب می شود و این فراموشی های گذرا مشکلات حقوقی و قضایی برای فرد ایجاد می کنند.
این روانپزشک با بیان اینکه برخی از زوجین فکر می کنند که مصرف الکل در روابط آنها تاثیر مثبتی می گذارد، افزود: مصرف الکل روابط نزدیک زوجین را بدتر می کند. در آمریکا مهم ترین علت عقب ماندگی ذهنی در نوزادان، مصرف الکل توسط مادر در دوران بارداری است.
وی ادامه داد: مصرف منظم الکل منجر به وابستگی فرد به الکل می شود که این موضوع خطرات روانی و جسمی بسیاری برای مصرف کننده دارد.
جعفری با بیان اینکه علامت اختلالات روانپزشکی در افراد زیر 18 سال با بزرگسالان متفاوت است، بیان کرد: اختلال بیش فعالی یا کم توجهی یعنی نداشتن تمرکز یا فعالیت بیش از حد و اختلال سلوک، اختلالاتی هستند که افراد زیر 18 سال را شامل می شوند. افرادی که دچار اختلالات سلوک هستند قانون را رعایت نمی کنند از خانه فرار می کنند، دزدی های کوچیک انجام می دهند، قلدری می کنند که اگر بچه ای این مشکلات را دارد حتما به روانپزشک مراجعه کند.
وی با تاکید بر اینکه درمان اختلالات روانپزشکی بسیار مشکل است و بیشتر به پیشگیری توصیه می کنیم، ادامه داد: افراد مبتلا به اختلالات روانپزشکی برای درمان نیاز به حمایت های اجتماعی و خانوادگی دارند تا بتوانند درمان شوند.
این روانپزشک با اشاره به اینکه نباید مصرف الکل برای نوجوان الگو یا عادی سازی شود، تاکید کرد: در امر آموزش باید به طور مستقیم به افراد آگاهی دهیم. باید از فرصت ها استفاده کنیم و به نوجوانان از عوارض مصرف الکل بگوییم و اگر فردی می خواهد برای اولین بار الکل مصرف کند باید مستقیم با او برخورد کنیم و الکل را از دست فرد بگیریم و نگذاریم مصرف کند.
وی با بیان اینکه مصرف الکل، روی حافظه و قضاوت افراد تاثیر می گذارد، گفت: باورهای غلط پزشکی زیادی درباره مصرف الکل وجود دارد مانند مصرف تریاک؛ می گویند قند خون را پایین می آورد که این باور کاملاً غلطی است. الکل، مشکلات قلبی را تشدید می کند و بوجود آورنده مشکلات قلبی و عروقی است.
جعفری در پایان به نوجوانان و خانواده ها توصیه کرد هرگز الکل و مواد مخدر مصرف نکنند و اظهارداشت: شراب هم جزو الکل ها طبقه بندی می شود؛ اما الکلِ شدیدتر از شراب نیز داریم، ولی این بدین منظور نیست که مصرف شراب اشکالی ندارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با مهندس حمیدرضا هلالی، عکاس، پژوهشگر و مدرس انجمن سینمای جوانان ایران مطرح شد
دانیال نوروش از لذت مضاعفش در سریالی گفت که یادآور «روزیروزگاری» بود
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد