به گزارش جام جم آنلاین ، برخلاف انسان که در تمام طول عمر علاوه بر دندانهای شیری، تنها از یک مجموعه دندان استفاده میکند، نهنگها تعداد بیشماری دندان شیری در زیر پوست دارند و پس از افتادن هر یک از دندانهای نهنگ، دندان دیگری به جای آن رشد میکند. این چرخه هر سه هفته یکبار تکرار میشود.
اگر نهنگها و بخش اعظم خزندگان و دوزیستان، میتواند در طول حیات، مکررا دندانهای خود را تعویض کنند، چرا انسان و دیگر پستانداران تنها یک بار چنین امکانی را در اختیار دارند؟
بیبیسی گزارش کرده که دانشمندان در یکی از آزمایشگاههای دانشگاه کینگز کالج لندن با استفاده از روشهای بیوتکنولوژیک توانستهاند برای موشها دندان بکارند. این دانشمندان توانستهاند دندانهایی برای موشها بپرورانند که دو لایه عاج و مینا دارند و از بافتهای لثه انسان و سلولهایی با توانایی رشد از بدن موش ساخته شدهاند.
آبیگیل تاکر استاد توسعه و تکامل دانشگاه کینگز کالج میگوید: شگفتآور است که دانشمندان میتوانند ریشههای دندانی را که توان تنظیم خود و هماهنگ شدن با رگهای خونی در بافتهای پیرامون و به کار گرفتن آنها برای ساخت دندان تازه را دارند، پرورش دهند.
تاکر میافزاید: چالشهای پیش رو که مانع از استخدام این روش درمانی در انسان میشود، این است که سلولهای بنیادی ممکن است در اثر کاشت در آزمایشگاه، اثر خود را از دست بدهند.
تاکر ادامه میدهد که خرگوشها و جوندگان، مجموعه از سلولهای بنیادی را در پایه دندانها دارند و این سلولها لایهای از مینا و عاج را به شکل مستمر بازسازی میکنند و این روشی برای تنظیم و هماهنگشدن با غذای سختی است که این موجودات میخورند.
دانشمندان میکوشند، برای پر کردن جای دندانهای افتاده، جایگزینی برای بافت زنده بیابند.
تحریک دندانها به خود بازساز
روشهای درمانی نوین دیگری نیز وجود دارد که روی تحریک دندان برای خودبازسازی کار میکنند. در تحقیق جدیدی که در مجله علمی "ساینس ترانسلاشنال میدیسین" منتشر شده، نشان داده شده که تحریک مغز دندان موشها با لیزر کمقدرت، پیش از سوراخ کردن دندان، سلولهای بنیادی برای ایجاد یک لایه عاج در دندان تحریک میکند.
پژوهشگران دانشگاه ناتینگهام و دانشگاه هاروارد نیز روی ماده درمانی حیاتی کار میکنند که میتواند سوراخهای دندان را پیش از آنکه عصبکشی ضروری شود، ترمیم میکند.
این ماده نوعی از سلولهای بنیادی در بافت مغز دندان را به واکنش با ماده دیگری که میتواند نوع جدیدی از سلولهای سازنده عاج دندان را بسازد، وامیدارد.
پیشگیری بهتر از درمان است
پزشکان میگویند تمیز کردن دندانها با خمیر دندان حاوی فلوراید و دو بار در روز به شکل مستمر و همچنین تمیز کردن بین دندانها با نخ دندان، بهترین روش برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها است. مراجعه منظم به دندانپزشک و خوردن غذاهای مناسب نیز در این زمینه، ضروری است. با توجه به اینکه در واکنش بین باکتریها و قند، نوعی اسید تولید میشود که باعث پوسیدگی دندانها میشود، افزودن مکرر شیرینی به رژیم غذایی میتواند اثرات منفی روی سلامت دندانها بگذارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم