با بوی بد دهان چه باید کرد؟

شاید شما با افرادی مواجه شده باشید که وقتی با آنها شروع به صحبت می‌کنید، بوی دهان آنها آنقدر آزاردهنده است که مانع نزدیک شدن به آنها و گاه ارتباط کلامی مناسب می‌شود. بوی بد دهان معمولا شرایط مزمنی است که دهان فرد بوی بد می‌دهد. این حالت معمولا به دلیل ماده غذایی خاصی که فرد می‌خورد، عدم رعایت بهداشت دهان، بیماری یا عوامل خاص دیگری ایجاد می‌شود.
کد خبر: ۸۹۴۶۵۱
با بوی بد دهان چه باید کرد؟

به گزارش جام جم سرا ، بارزترین نشانه تنفس بدبو، بوی بد دهان است که غالبا توسط طرف مقابل به فرد مبتلا گفته شده یا گاه نیز خود فرد متوجه چنین مشکلی می‌شود. به همراه بوی بد دهان، احساس طعم نامطلوب، خشکی یا نوعی پوشش سفید رنگ روی زبان از جمله نشانه‌های بوی بد دهان است. معمولا بوی بد دهان به دنبال ماده غذایی خورده شده، استعمال مواد دخانی، عدم رعایت بهداشت دهان، مشکلات بهداشتی و سلامت، خشکی و عفونت دهان، مشکلات دندانی و مصرف برخی داروها ایجاد می‌شود.

بموقع اقدام کنید

از آنجایی که یکی از علل اصلی ایجاد بوی بد دهان عدم رعایت بهداشت دهان و دندان‌هاست، رعایت برخی اصول ساده براحتی می‌تواند مانع از بروز بوی بد دهان شود. مسواک زدن منظم دندان‌ها می‌تواند تأثیر بسیار زیادی روی کاهش بوی بد دهان داشته باشد. پزشکان توصیه می‌کنند هنگام مسواک زدن دندان‌ها، مسواک زدن زبان را فراموش نکنید، زیرا این کار باعث برداشته شدن جرم‌های تشکیل شده روی زبان نیز می‌شود. به‌طور کلی، مسواک زدن بوی ایجاد شده در دهان به دلیل مصرف موادغذایی مختلف را کاهش می‌دهد. همچنین برای معاینه دندان‌ها به دندانپزشکی مراجعه کنید تا در صورت وجود پوسیدگی، نسبت به ترمیم آن اقدام کنید. ترک سیگار یا استفاده از آدامس نیکوتین‌دار نیز می‌تواند بوی بد دهان را از بین ببرد یا آن را کاهش دهد.

مرطوب نگه‌داشتن دهان با آشامیدن آب و جویدن آدامس یا آبنبات بدون قند برای تحریک ترشح بزاق بسیار مفید است. استفاده از دهان‌شویه به‌طور موقت بوی بد دهان را از بین می‌برد ولی علت زمینه‌ای آن را از بین نمی‌برد. اما در این میان، جویدن آدامس نعنایی یا جعفری از جمله درمان‌های طبیعی از بین برنده بوی بد دهان به شمار می‌رود. اگر بوی بد دهان به‌دلیل بیماری‌های جسمی از قبیل عفونت سینوس‌ها، دیابت یا برگشت اسید معده ایجاد شده باشد، گام اول برای از بین بردن بوی بد دهان، درمان عامل زمینه‌ای بیماری است. در افرادی که از خشکی دهان رنج می‌برند، دندانپزشک برای درمان این حالت، بزاق مصنوعی تجویز می‌کند.

مواد غذایی: غذایی که افراد می‌خورند اولین منبع ایجاد بوی بد دهان است. برخی مواد غذایی مانند سیر، پیاز، غذاهای پرادویه، ادویه‌های رنگی مانند کاری، برخی پنیرها، ماهی و نوشیدنی‌های اسیدی مانند قهوه باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شود. در بیشتر مواقع، بوی بد دهان که بر اثر مصرف ماده غذایی خاصی ایجاد شده، گذراست و پس از مدتی از بین می‌رود. برخی غذاها با گیر افتادن لابه‌لای دندان‌ها با بالا رفتن احتمال رشد باکتری‌های دهانی، عامل ایجاد بوی بد می‌شود.

رژیم‌های غذایی حاوی مقادیر کم کربوهیدرات عامل تنفس با بوی «کتون» یا میوه هستند. این نوع رژیم‌های غذایی باعث می‌شود بدن از سوختن چربی‌ها برای تأمین انرژی خود استفاده کند. محصول نهایی این انرژی کتون‌‌ها هستند که بویی شبیه بوی میوه در دهان ایجاد می‌کند.

محصولات دخانی: کشیدن سیگار و استفاده از سیگار حاوی نیکوتین، برخی مواد شیمیایی را در دهان باقی می‌گذارد. سیگار کشیدن سایر بیماری‌ها را نیز پدید می‌آورد که از آن جمله می‌توان به بیماری لثه یا سرطان‌های دهانی اشاره کرد.

عدم رعایت بهداشت: زمانی که فردی مرتب مسواک نمی‌زند یا نخ دندان استفاده نمی‌کند، ذرات غذا در دهان و بین دندان‌ها باقی می‌ماند و فاسد می‌شود و بوی بد دهان را به‌دنبال دارد. مراقبت نکردن از بهداشت دهان و دندان می‌تواند باعث تشکیل پلاک‌ در دهان شود که بوی بدی را ایجاد می‌کند. تشکیل پلاک در دهان همچنین به بروز بیماری لثه منجر می‌شود. در صورتی که التهاب لثه درمان نشود باعث ایجاد بیماری‌های لثه خواهد شد.

بیماری‌های زمینه‌ای: عفونت‌های سینوسی، ذات‌الریه، گلودرد و سایر عفونت‌های گلو، سنگ لوزه، برفک، التهاب برونش‌های ریه، ترشح پشت حلق، دیابت، برگشت اسید معده، عدم تحمل لاکتوز، سایر مشکلات معده و برخی بیماری‌های کبدی یا کلیوی با بوی بد دهان در ارتباط‌ هستند.

خشکی دهان: خشکی دهان یکی از علل بد بو شدن دهان به‌شمار می‌رود. بزاق دهان به مرطوب شدن آن کمک و دهان را تمیز می‌کند. زمانی که بدن بزاق کافی ترشح نمی‌کند، بوی بد دهان ایجاد می‌شود. خشکی دهان به‌دلیل بروز مشکل در غدد بزاقی، اختلالات بافت اتصالی، برخی داروها یا تنفس از راه دهان ایجاد می‌شود.

عفونت‌های دهانی: محفظه دهان، بیماری لثه یا دندان‌های به هم چسبیده نیز از علائم بوی بد دهان محسوب می‌شود.

سیم‌کشی دندان‌ها: گیر افتادن ذرات غذا بین دندان‌ها و سیم‌کشی بین دندان‌ها باعث رشد باکتری‌ها و ایجاد بوی بد دهان می‌شود. سیم‌کشی‌هایی که به صورت لق در دهان قرار گرفته باشند، احتمال بروز زخم یا عفونت‌های دهان را افزایش داده و بوی بد دهان را ایجاد می‌کند.

داروها: بسیاری از داروها شامل آنتی‌هیستامین‌ها و ادرارآورها و برخی دیگر از داروها نیز ممکن است باعث خشکی دهان شوند.

بوی بد دهان هنگام صبح: بوی بد دهان هنگام صبح یکی از علل شایع به شمار می‌رود. تولید بزاق هنگام خواب متوقف می‌شود و این کار به رشد باکتری‌ها کمک می‌کند و بوی بد دهان را به دنبال دارد.

بارداری: بارداری به خودی خود باعث تنفس بد بو نمی‌شود، ولی حالت تهوع و ویار صبحگاهی در طول دوران بارداری می‌تواند بوی بد دهان را ایجاد کند. علاوه بر این، تغییرات هورمونی، کم‌آبی و خوردن غذاهای مختلفی که به دنبال ویار مصرف می‌شود ممکن است در دوران بارداری بوی بد دهان را به دنبال داشته باشد.

از دیگر علل بوی بد دهان می‌توان به مصرف الکل، مقادیر بالای مکمل‌‌های ویتامین و گیر افتادن اشیاء در بینی به ویژه در کودکان اشاره کرد.

ندا اظهری - چاردیواری

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها