مطالعه اخیر نشان داده اینگونه برچسبهای حاوی پیامهای هشداردهنده کاربران را به استفاده صحیح از این لوازم ترغیب و آنها را از پیامدهای احتمالی اعتیاد به فناوریهای روز آگاه میکند.
علائم اعتیاد به شبکههای اجتماعی، وبگاههای سرگرمی و بازیهای رایانهای به اشکال مختلف مانند افزایش مداوم ساعات مصرف و تغییرات خلق و خو بروز میکند. چنانچه فرد به هیچ یک از ابزارهای هوشمند مورد علاقهاش دسترسی نداشته باشد، در وی علائم ترک بروز خواهد کرد که شامل پارهای از اختلالات روانی از جمله پرخاشگری است.
در طی مطالعه اخیر، رویکرد شرکتکنندگان نسبت به فناوریهای رایج و مدت زمانی که به استفاده از آنها اختصاص میدادند، بررسی شد. همچنین درباره مسئولیتهای اخلاقی سازندگان و تولیدکنندگان نرمافزارهای دیجیتال بحث شد. پژوهشگران در این مطالعه کوشیدند تا از طریق راهکارهای مثبت و ملایم به کاربران بقبولانند که ساعات مصرف خود را مدیریت کنند.
استفاده از زمانسنج به منظور مشاهده دقیق مدت زمان مصرف توسط کاربر و اخطار از طریق صدای بوق یا ظاهر شدن پیام هشدار روی نمایشگر چند نمونه از این راهکارهای مسالمتآمیز گزارش شده است تا هر زمان که کاربر بیش از اندازه مشغول بازی یا گشت و گذار در شبکههای اجتماعی شد، متوجه گذر زمان شده و دیگر ادامه ندهد. مشاهده شده کاربران به پیامهای هشداردهندهای که جنبه ترغیبی دارد، بیشتر اعتنا میکنند.
پژوهشگران هشدار میدهند استفاده بیرویه از فناوری و حضور مداوم در فضای مجازی با بروز رفتارهای نامطلوب نظیر کاهش خلاقیت و افسردگی در ارتباط است. مطالعهای که پیشتر در سال ۲۰۱۱ انجام شد، نشان داد علائم ترک اعتیاد در جوانان معتاد به فناوری با معتادان به مواد مخدر تقریبا یکسان است.
در این مطالعه مشاهده شد که حدود چهار دانشآموز از هر پنج دانشآموز پس از ۲۴ ساعت دسترسی نداشتن به لوازم دیجیتال دچار علائم ترک از جمله پریشانی ذهنی و جسمی، اضطراب و ترس ناگهانی، گیجی و تنهایی شدید شدند.
همان طور که تنباکو یک ماده اعتیادآور است، نرمافزارهای اعتیادآور نیز وجود دارند و باید به همان شیوهای که درباره عوارض جانبی اعتیاد به مواد مخدر اطلاعرسانی میشود، کاربران فناوریهای روز را نیز از تبعات سوءمصرف لوازم دیجیتال آگاه ساخت.
پژوهشگران تاکید میکنند سازندگان و تولیدکنندگان لوازم دیجیتال به لحاظ اجتماعی، اخلاقی و حرفهای موظفند با درج پیام هشدار روی فناوریهای اعتیادآور تبعات سوءمصرف این لوازم را به کاربران یادآوری کنند. آنها معتقدند حداقل تاثیر این اخطار، افزایش آگاهی کاربران و بازنگری در نحوه استفاده از لوازم دیجیتال است.
منبع: تلگراف
مترجم: صدف دژآلود
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛