حتی اگر قرار باشد سیستم صوتی و تصویری خودرو در مسیر حرکت برخط (آنلاین) باشد، این امکان وجود دارد که یک هکر ماهر و باتجربه بتواند کنترل بخشهای الکترونیکی خودرو از فرمان تا گاز و ترمز را از راهدور تحت کنترل قرار دهد. این تهدیدی نیست که تصور کنید تا مواجه شدن با آن فاصلهای طولانی پیش رو دارید. اخیرا گزارشی مبنی بر تجربه این موقعیت از سوی مالک یک خودروی جیپ چروکی اعلام شده است. براساس این گزارش، خودروی این راننده در مسیر حرکت مورد حمله هکرها قرار میگیرد.
درست شبیه صحنهای از یک فیلم وحشتناک، راننده این خودرو شبیه یک مسافر درمانده ناگهان متوجه میشود بتدریج کنترل بخشهای مختلف خودرو را در مسیر حرکت از دست میدهد. اگر رانندگی با یک خودروی آخرین مدل را که به فناوریهای روز دنیا مجهز شده باشد تجربه کرده باشید، متوجه شدهاید که در این خودروها فناوری «دستیار راننده» میتواند مسئولیت انجام بسیاری از کارها را عهدهدار شود. اما اگر این خودرو به اینترنت متصل باشد ـ بسیاری از این خودروها از امکان اتصال به اینترنت نیز برخوردارند ـ در این شرایط میتواند در معرض حمله هکرها باشد.
ماجرا از این قرار است که دو هکر ساکن ایالت میسوری در ایالات متحده، زمانی که اندی گرینبرگ سوار بر خودروی جیپ چروکی خود در حال رانندگی بود، با اتصال به این خودرو توانستند کنترل عملکرد خودرو را از راه دور در دست گیرند. آنها ابتدا از طریق سیستم تهویه هوای خودرو حجم قابل توجهی هوای سرد وارد کابین خودرو کردند. سپس سیستم صوتی خودرو به طور خودکار روشن و موسیقی با صدای بلند از این سیستم پخش شد. پس از آن تصویری از هکرها روی کنسول خودرو به نمایش در آمد و برفپاککنها با سرعت شروع به حرکت کردند. با پخش شدن مایع پاککننده روی شیشه خودرو، راننده در دیدن مسیر پیشرو با مشکل مواجه شد، اما همه اینها نشانههایی از آغاز ماجرای هک شدن خودروهاست. در مرحله بعد هکرها کنترل موتور خودرو را در دست گرفته و آن را بهطور کامل خاموش میکنند! به این ترتیب خودرو در مسیر حرکت متوقف شده و ترافیک زیادی در مسیر ایجاد میشود. وقتی خودرو در مسیر حرکت در کنار بزرگراه متوقف میشود، هکرها به راننده خودرو نشان میدهند میتوانند ترمزها را از کار بیندازند و حتی کنترل فرمان خودرو را نیز در دست گیرند.تلاش هکرها برای دستیابی به تواناییهای بیشتر در این زمینه ادامه دارد.
حتی اگر توانایی هکرها برای در دست گرفتن کنترل خودرو نتواند تهدیدی جدی برای راننده باشد، موضوع حریم خصوصی را نمیتوان نادیده گرفت. هکرها اعلام کردهاند میتوانند با استفاده از سیستم موقعیتیاب تعبیه شده در خودرو موقعیت این خودرو را در مسیر حرکت شناسایی کنند. قرار است این دو هکر در کنفرانس امنیتی «کلاه سیاه» که ماه آینده در لاس وگاس برگزار میشود، جزئیات بیشتری درباره چگونگی هک شدن خودروهای آینده ارائه کنند. آنها برای دسترسی به این اطلاعات با شرکت خودروسازی کرایسلر همکاری کردهاند و بر اساس پیشبینیهای انجام شده بیش از 470 هزار خودرو که در معرض خطر قرار داشتهاند پیش از برگزاری این کنفرانس در برابر خطرات احتمالی ایمن شدهاند؛ این خبر هشداری برای شرکتهای خودروسازی بزرگ دنیاست.
موضوع تضمین امنیت سایبری برای خودروهای جدید باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. در زمینه ساخت خودروهای خودکار که قرار است آینده صنعت خودرو را تسخیر کند، توجه به امنیت سایبری اهمیت بیشتری دارد. زیرا با هک شدن این خودروها در عمل راننده خودرو حتی نمیتواند کنترل فرمان خودرو را نیز در دست داشته باشد.
مترجم: فرانک فراهانیجم
منبع: Gizmag
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت