در رابطه علت این حمله و دلایل توافق واشنگتن و آنکارا با مهدی فتحی، کارشناس مسائل ترکیه گفتوگو کردهایم که مشروح آن را میخوانید:
چرا ترکیه وارد نبرد با داعش شد؟
اینکه دولت ترکیه چرا وارد مبارزه با داعش شده است، به تحولات داخلی ترکیه بازمیگردد. شرایط انتخابات ترکیه بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی، کاهش 9 درصدی آرای حزب عدالت و توسعه، عدم تشکیل دولت و در عین حال اقدام تروریستی در شهر سروچ باعث شده تا آنکارا وارد رویارویی مستقیم با این گروه تروریستی شود. مخالفان دولت ترکیه یعنی حزب جمهوریخواه خلق و حزب دموکراتیک، دولت ترکیه را مقصر این ناکامیها میدانند و بر این باورند که حمایتهای حزب عدالت و توسعه از تروریستها در گذشته باعث شده تا آنها وارد این کشور شوند. در حقیقت همزمان با وجود بیثباتی در ترکیه و احتمال برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور باعث شده تا آنکارا اعلام کند در مبارزه با تروریسم جدی است. اقدامات ترکیه در حالی است که مخالفان تنها روزنه خروجی داعش را خاک ترکیه معرفی کرده و بر این باورند که داعش نفت و نیازهای خود را از کشور ترکیه تامین میکرده و اعضای این گروه تروریستی از قلمرو ترکیه استفاده کرده و آنکارا حمایتهای قابل توجهی را از گروههای تروریستی داشته است.
همکاری آمریکا و ترکیه را چگونه ارزیابی میکنید؟
ترکیه و آمریکا در طول سه سال گذشته اختلافاتی با یکدیگر داشتند و آنکارا تلاش کرده تا به طریقی آمریکا را وارد جنگ داخلی در سوریه کند و زمینه سقوط بشار اسد را با توجه به ناتوانی نظامی خود از طریق ارتش ایالات متحده فراهم کند. منتها دولت اوباما با وجود ادعاهایش در زمینه مبارزه با داعش، وارد مبارزه مستقیم نظامی در سوریه و علیه بشار اسد نشده است.
ترکیه سه هدف را از دادن اجازه استفاده از پایگاه اینجرلیک به آمریکا و مبارزه با داعش دنبال میکند: اول اینکه ترکیه در شرایط کنونی متحدی را در منطقه ندارد و به دنبال ایجاد روابط باثبات با آمریکاست. دوم اینکه، آنکارا در پی آن است که به عموم مردم ترکیه نشان دهد عزمش در مبارزه با داعش و گروههای تروریستی جدی است. سوم اینکه ترکیه در پی کتمان سیاستهای اشتباه خود در سوریه و کاهش هزینههای خود در جنگ در صورت مشارکت آمریکاست.
آیا این عملیات موقتی است؟
هنوز نمیشود در این باره نظر قطعی صادر کرد و باید منتظر رویدادهای دیگر در آینده باشیم.
همانطور که آمریکاییها در گفتار میگویند در مبارزه با داعش جدیاند، اما در عمل مبارزه قدرتمندانه را با این گروه تروریستی شروع نکردهاند، احتمال میرود سیاست ترکیه در قبال داعش نیز چنین باشد و آنکارا تنها در پی استفاده تبلیغاتی از اوضاع در داخل کشور خود باشد.
معصومه زارع - بینالملل
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد