شانس بروز اختلالات تیروئیدی و کمکاری تیروئید در زنان بالای 60 سال حدود 17 درصد و در مردان حدود 9 درصد است. طبق آمارهای ارائه شده، در آمریکا حدود 27 میلیون نفر از اختلالات غده تیروئید رنج میبرند. عقبماندگی ذهنی و افت تحصیلی در نوجوانان و کودکان و همچنین اختلالات قدی و جسمانی از عوارض بیماریهای تیروئید به شمار میرود، هرچند افزایش و کاهش بدون دلیل وزن از معمولترین نشانههای بیماری تیروئید است. اضافه وزن شاید در ظاهر مساله پیچیدهای به نظر نرسد، ولی به مرور خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی و دیابت را افزایش میدهد. پزشکان معتقدند رعایت یک رژیم غذایی سالم و دنبال کردن سبک زندگی سالم، میتواند سلامت غده تیروئید را تضمین کند. ولی از آنجا که حدود نیمی از مبتلایان به اختلالات تیروئید از بیماری خود بیاطلاع هستند، هوشیار بودن نسبت به نشانهها و مراجعه بموقع به پزشک میتواند به تشخیص و در نتیجه درمان بیماری کمک کند.
غده تیروئید باوجود کوچک بودن، عملکردهای مهمی در بدن دارد که عبارتند از تنظیم سوخت و ساز چربی و کربوهیدراتها، تنفس، دمای بدن، رشد مغزی، میزان کلسیم خون، سیکلهای قاعدگی و سلامت پوست. از اینرو میتوان به اهمیت سالم نگه داشتن این غده حیاتی در بدن پی برد. در پرکاری تیروئید که یکی از شایعترین بیماریهاست، مقدار هورمونهای تیروئید بیش از حد و در کمکاری تیروئید مقدار کمی از این هورمونها تولید میشود. معمولا عوامل تغذیهای مختلف در حفظ سلامت عملکرد طبیعی غده تیروئید نقش دارد.
ید از اساسیترین مواد لازم برای بدن و عملکرد طبیعی غده تیروئید است. هورمونهای تیروئید از ید تشکیل شدهاند. از آنجایی که بیماری خودایمنی از علل اصلی بروز اختلالات عملکرد تیروئید است، کمبود ید، یکی از عوامل اساسی بروز این اختلال در دنیاست. نمک یددار، ماهی، فرآوردههای لبنی و حبوبات، بیشترین مقدار ید را بین سایر مواد غذایی دارند.
ویتامین D از دیگر موادی است که کمبود آن در بدن باعث بروز مشکلات تیروئید میشود و حدود 90 درصد مبتلایان به دلیل کمبود این ویتامین دچار بیماری خودایمنی تیروئیدی میشوند. از غذاهای حاوی ویتامین D میتوان به ماهی چرب، شیر، مواد لبنی، تخممرغ و قارچ اشاره کرد. نور خورشید را هم بهعنوان غنیترین منبع ویتامین D نمیتوان نادیده گرفت.
حجم بالایی از سلنیوم در غده تیروئید وجود دارد و مواد لازم آنزیمها برای عملکرد بهتر تیروئید را فراهم میکند و از طرفی در سلامت سیستم ایمنی بدن، عملکرد شناختی، باروری در زنان و مردان و میزان مرگومیر نقش زیادی بازی میکند.
کمبود ویتامین B12 در 30 درصد مردم عامل بروز اختلال خودایمنی تیروئید است. انواع ماهیها، جگر، گوشت ماهیچه و مواد لبنی ویتامین B12 زیادی دارد و پزشکان مصرف این نوع ویتامین را به همه توصیه میکنند. سبزیجاتی مثل کلم بروکلی، گل کلم و کلم معمولی به طور طبیعی ترکیبی از خود ترشح میکنند که با سنتز هورمونهای تیروئید تداخل میکند. سویا هم جزو موادی است که با وجود داشتن ایزوفلاوینهای موجود میتواند باعث کاهش سنتز هورمونهای تیروئید شود.
در این میان پزشکان توصیه میکنند افراد در طول درمان بیماری تیروئید، تا حد امکان از مصرف مکملهای کلسیم خودداری کنند، چراکه جذب داروهای تیروئید را کاهش میدهد. در این میان همچنین قهوه و مکملهای فیبری هم قدرت جذب داروهای مورد نظر را پایین میآورد.
منبع: Todaydietitian.com
سیب (ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم