یوکیا آمانو در مصاحبه با شبکه خبری «سی بی اس نیوز» گفت: با وجود پیشرفت در زمینه توافق بین ایران و قدرت های غربی بر سر برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران، همچنان منتظر همکاری کامل بر سر مسائل گذشته هستیم.
وی با بیان اینکه دو طرف در اوت سال 2013 (تابستان 1392) برای شفاف سازی درباره چنین مسائلی به توافق رسیدند، ابراز امیدواری کرد با توافق جامع مورد مذاکره، روند شفاف سازی در این زمینه را تسریع کند.
آمانو گفت: یکی از مشکلات یا دلایلی که نمی توانیم اطمینان دهیم همه چیز اهداف صلح آمیز را دنبال می کند، این است که نمی توانیم یک ابزار راستی آزمایی قوی را اجرا کنیم و اجرای پروتکل الحاقی برای اطمینان یافتن از فعالیت های هسته ای ایران ضروری است.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: بیانیه «پارامترها» (بیانیه سوییس) که بازتاب توافق بدست آمده بین شش کشور است و از سوی کاخ سفید توزیع شد، بیان می کند که ایران با اجرای پروتکل الحاقی آژانس موافقت کرده که شامل دسترسی بیشتر آژانس به اطلاعات درباره برنامه هسته ای اش از جمله در خصوص تاسیسات اعلام شده و اعلام نشده است.
وی همچنین درباره احتمال کنار گذاشتن یا مذاکره درباره فعالیت های هسته ای ایران در گذشته سخن گفت و افزود: کنار گذاستن این مساله یک گزینه یا راه حل نیست و آنها می دانند که من آن را کنار نخواهم گذاشت و به تلاش های خود ادامه می دهیم.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواستار دسترسی مجدد به سایت پارچین شد و افزود: آژانس 4 تا 10 بازرس دارد که پس از نهایی شدن توافق، به ایران اعزام خواهند شد.
این اظهارات آمانو در حالی است که چندی پیش علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که پیش از این، آژانس بین المللی انرژی اتمی دو بار از سایت پارچین بازدید کرده است.
به گفته صالحی، همچنین پذیرش پروتکل الحاقی به معنای بازرسی سرزده از هر نقطه و مکانی نیست بلکه بازرسی ها بر مبنای این پروتکل نیز مقررات خاص خود را دارد.
اوایل ماه جاری میلادی (آوریل) ایران و 1+5 به چارچوبی برای توافق نهایی رسیدند.
مهلت نهایی برای رسیدن به توافق جامع 30 ژوئن (9 تیر) به پایان می رسد و آژانس بین المللی انرژی هسته ای نقش مهمی در راستی آزمایی تعهد ایران در قبال توافق نهایی خواهد داشت.
«سی بی اس نیوز» با اشاره به دیدار جان کری و محمدجواد ظریف وزیران خارجه آمریکا و ایران در حاشیه کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش هسته ای (ان.پی.تی) نوشت:«دو طرف تصدیق می کنند که مسائل زیادی وجود دارد که تا قبل از 30 ژوئن باید بر روی آن کار شود».(ایرنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد