پخش مجموعه تلویزیونی «دولت مخفی» به تهیهکنندگی حمید آخوندی و علیرضا جلالی از مدتها پیش در شبکه دو آغاز شده، این سریال در دو فصل سالهای دفاع مقدس و مقاومت اسرا در اردوگاه های رژیم بعث را به تصویر کشیده و سعی دارد پیامدهای جنگ تحمیلی را در جامعه و خانواده را به نمایش بگذارد.
پخش این سریال با کارگردانی مشترک عبدالحسن برزیده و راما قویدل تا امروز با واکنش های متفاوتی همراه بوده است، گروهی این مجموعه تلویزیونی را آغازگر جریان تازه ای در حوزه سریال سازی دفاع مقدس می دانند و گروهی دیگر همچنان منتظرند تا نتیجه تلاش واحد دو طرز فکر، که کارگردانی و دکوپاژهای متفاوتی هم ارائه دادهاند را در تلویزیون مشاهده کنند.
با غلامرضا ادریسی، آزاده جنگ تحمیلی درباره «دولت مخفی» گفتگو کردیم، او بهمن ماه سال 61 در جریان عملیات والفجر مقدماتی به اسارت نیروهای عراقی درآمده و 8 سال از عمر خود را در اردوگاه های رژیم بعث سپری کرده است.
از نگاه ادریسی به عنوان فردی که سالها زندگی در اردوگاه های تکریت و موصل را تجربه کرده اتفاقات و فضای بصری«دولت مخفی» گر چه کاملا با واقعیت منطبق نیست، اما مهم این است که این سریال در بازسازی خاطرات اسرا تا حد زیادی موفق عمل کرده و همین اتفاق دست آورد خوبی برای تلویزیون است.
غلامرضا ادریسی می گوید: «دولت مخفی» سعی دارد تا گوشه ای از اتفاقاتی که در اردوگاه های اسرای رژیم بعث رخ داده را به صورت فشرده به تصویر بکشد، طبق برداشت من این سریال اتفاقات اردوگاههای موصل در شمال عراق را روایت می کند و توانسته بخشی از شرایط دشوار ی که اسرا در اردوگاه های رژیم بعث متحمل شدند را بازسازی کند.
این آزاده می افزاید: با استناد به نظرات مردمی و گفتگوهایم با دوستان آزاده، می توانم بگویم که «دولت مخفی» را سریال تاثیر گذاری می دانم ،سریالی که به واسطه آن مردم بخشی از رنج اسرای ایرانی در عراق را حس کردند و همین مسئله بسیار ارزشمند است.
او ادامه می دهد: دیشب که سریال را از شبکه دو تماشا می کردم، دیدم که دوستان اسیر، رادیویی در اختیار داشتند و اخبار را از طریق آن می شنیدند و اعلام عمومی می کردند، در حالی که در واقعیت این مسئله عیان نبود.
ادریسی می گوید: واقعیت این است که اسرای ایرانی شرایط توصیف ناپذیری را در اردوگاه های عراق تجربه کردند، دسترسی به اشیا ممنوعه واقعا ممکن نبود و شاید افراد انگشت شماری در طول اسارت به آن دسترسی پیدا کرده باشند؛ جالب است بگویم، ما زمانی که به ایران بازگشتیم تازه متوجه شدیم که رادیو دست چه کسی بود و چطور نگهداری می شد.
به گفته او نقد «دولت مخفی» آسان نیست، به هر حال این سریال قرار نیست کاملا با واقعیت منطبق باشد، چون چندین سال از زندگی اسرا را به صورت فشرده روایت می کند، اما از این حیث که بخش هایی از تعامل اسرا با یکدیگر و رفتار عراقی ها با آنها را به تصویر کشیده، موفق بوده است.
این جانباز با اعلام اینکه در شخصیت پردازی های این سریال اغراق نشده، می افزاید: این سریال که تا حد زیادی به درگیری های داخلی اسرا پرداخته، شخصیت پردازی های خوبی دارد، ما هم نوع افراطی که در این سریال نمایش داده می شود را قبول داریم و بعدها متوجه شدیم که این رویه باید تغییر کند.
ادریسی اضافه می کند: شرایط در اردوگاه های اسرای عراق بسیار متفاوت بود تا حدی که بعضی ها برای به دست آوردن امتیازهای بسیار کوچکی مثل دو کیلو شکر اضافه تر یا چند ساعت خارج از محوطه ماندن، دست به کارهای عجیبی می زدند، همه اینها به خوبی در «دولت مخفی» به تصویر کشیده شده، اما تحمل بچه ها در اسارت بسیار بیش از آن چیزی بود که در این سریال آمده است.
او با اعلام اینکه این سریال نخستین اثر تلویزیونی است که با محوریت اصلی دغدغه و مسائل اسرا ساخته شده، می افزاید: «دولت مخفی» آغازگر حرکت تازه ای در تلویزیون است و با کمی اصلاح می توان آن را به الگویی برای دیگر آثاری که قراراست پس از این در رسانه ملی تولید شوند، تبدیل کرد.
این جانبازمی گوید: یکی از دست آوردهای مهم این سریال این است که پیش از این بخشی از اسرا تمایلی به بیان اتفاقات سخت و طاقت فرسا و سخت گیری های عراقی ها نداشتند، اما حالا فرصتی تازه ای برای طرح خاطرات آنها در رسانه ملی باز شده است.
او ادامه می دهد: این دست از اسرا با پنهان کردن خاطرات اسارت می خواستند آنها را در سینه خود به یادگار نگه داشته و با روایت کردن آنها اجر ایثار خود را از بین نبرند، اما به شخصه جزو افرادی هستم که معتقدم باید خاطرات اردوگاه های اسرای عراق را افشا کرد، این که با دور شدن از زمان دفاع مقدس عده ای به دلیل غرض ورزی های شخصی و .. آزادگان را به فرصت طلبی متهم کردند و به آنها فشار آوردند، محصول فراموش شدن اتفاقاتی است که در جریان جنگ تحمیلی و اردوگاه های اسرا رخ داده؛ به اعتقاد من باید درباره این دست خاطرات که بخشی از تاریخ معاصر هستند، صحبت کرد و به آنها پرداخت.
ادریسی اضافه می کند: «دولت مخفی» جریان تازه ای در رسانه ملی ایجاد کرده و امیدوارم پس از این هم با مشورت گرفتن از آزادگان و جانبازان آثار فاخر تری در این حوزه تولید شود.
سریال «دولت مخفی» کاری از گروه مجموعه های تلویزیونی شبکه دو سیماست که با هنرنمایی پژمان بازغی، لاله اسکندری، سام درخشانی، علی اوسیوند، سعید داخ، مهدی صبایی، مهتاج نجومی، امیر آتشانی، مریم بوبانی، کاوه خداشناس، هادی قمیشی، مریم سلطانی، کریم خودسیانی، محمدرضا رهبری ، ابراهیم برزیده، مجید عبدالعظیمی، مهتاب شکریان، جواد صارمی، شهروز ابراهیمی و هنرمندان خردسال آرمیتا مرادی، سونیا اسپهرم و آندیا روی آنتن می رود.
فیلمنامه سریال را رحمان سیفی آزاد و داریوش ربیعی نوشته اند، از دیگر عوامل این سریال می توان به مدیر تولید: شهرام دانشپور، مدیر تصویربرداری: ایرج عاشوری، طراح صحنه و لباس: سعید آهنگرانی، جانشین تولید: یعقوب جهانگیرفرد و محمود ریحان صفت، طراح گریم: مهری شیرازی، مدیر صدابرداری: هادی معنویپور، دستیار اول کارگردان و برنامه ریز: هوشنگ قنواتی زاده و مهدی آقایی، منشی صحنه: زهرا جعفری، فرحناز خسرو آبادی، مدیر تدارکات: فرامرز رضایی، تدوین: سیدمجید امامی گروه تدوین: مجید حسنی و مریم جلالی، صداگذار: مجید حسنی، جلوه های ویژه : سینا قویدل، تحقیق : ریحانه بهبودی و پروانه صالح و موسیقی متن: امیر توسلی اشاره کرد.
این سریال در 32 قسمت تولید شده و از شنبه تا پنج شنبه ساعت 21:30 از شبکه دو پخش می شود. ساعت 2 بامداد ، 10:30 و 13:20 روز بعد باز پخش این مجموعه تلویزیونی خواهد بود. (خبرگزاری فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب