به گفته معاون حفظ کاربری و یکپارچگی اراضی کشاورزی سازمان امور اراضی کشور بر اساس آمار رسمی طی این سالها بیش از یک میلیون هکتار اراضی کشاورزی کشور به دلیل افزایش این روند از بین رفته و برای تولید یک سانتیمتر آن صدها سال زمان نیاز است.
فرید صیدی در گردهمایی دو روزه مدیران امور اراضی منطقه یک کشور در محمودآباد مازندران با تاکید بر ضرورت حفظ و حراست از اراضی کشاورزی کشور گفت: به طور قطع با افزایش ضریب حفاظتی، عرصههای زراعی کمتری از دست خواهیم داد.
وی مساحت اراضی کشاورزی در ایران را 18.7 میلیون هکتار اعلام کرد و افزود: از این مقدار فقط شش میلیون هکتار آبی است یعنی سرانه هر ایرانی 2000 متر زمین است که باید آن را حفظ کرد.وی با بیان اینکه برای تولید یک سانتیمتر خاک زراعی حدود 800 سال زمان نیاز است، اظهار کرد: بنابر این رسالت همه برای حفظ اراضی کشاورزی بسیار سنگین است.
وی گفت: این سازمان برای رصد واقعی علاوه بر استفاده از مکانیزمهای نوین درصدد است تعداد گشتهای حفاظتی در عرصههای زراعی کشور را از 130 گشت موجود به 400 مورد افزایش دهد.
معاون حفظ کاربری و یکپارچگی اراضی کشاورزی سازمان امور اراضی کشور یادآور شد: برای رصد تغییرات و پایش عرصهها، از نهادهای مردمی و روشهای نوین بهره خواهیم برد.
وی تصریح کرد: طرحی تقدیم دولت شده و در مجلس مطرح است و اگر بتوانیم اعتبارات بگیریم به طور قطع فشارهای نظارتی در عرصههای زراعی کشور بیشتر خواهد شد.
وی نقص قوانین حفظ اراضی کشاورزی را از چالشهای فرارو برشمرد و گفت: قانون مرتبط در سال 74 تصویب شد و در سال 85 اصلاحیهای در آن صورت گرفت که نگاه اصلاحی در آن بیشتر حفظ کاربری نبوده است.وی تصریح کرد: اکنون مجلس شورای اسلامی برای بازنگری قانون حفظ اراضی کشاورزی ورود کرده و امید است نواقص موجود در این قانون برطرف شود.
وی توسعه حریم غیر ضابطه مند شهرها را از دیگر چالشهای فرارو اعلام کرد و گفت: شهرها در محدود بهترین اراضی کشاورزی واقع شدهاند، بنابراین الگوی ساخت و سازشان باید تغییر کند.
صیدیپور گرفتن نقشه کاداستر اراضی کشاورزی را در کشور از ضروریات این بخش دانست و گفت: این نقشه هنوز برای اراضی کشاورزی ایران تهیه نشده و بسیاری از اختلافات ناشی از نبود این نقشه است.وی یادآور شد: سازمان امور اراضی کشور برای تعیین تکلیف اراضی برنامهای دارد و هر ساله سطوحی را تعیین میکند که با انجام این مهم مالکیتها روشن و حدود و مرزهای اراضی مشخص میشود.
همافزایی نهادها
مدیرکل دفتر ساماندهی و تعیین تکلیف امور اراضی کشور نیز در این نشست، خواستار تعامل بیشتر دستگاههای اجرایی برای حفظ وحراست اراضی کشاورزی شد.
احمد احمدی، افزود: اگر هر کدام از دستگاههای اجرایی ذی ربط بدون نگاه ملی اقداماتی در این حوزه داشته باشند به طور قطع با مشکل جدی مواجه خواهیم شد.
وی با تاکید بر ضرورت هم افزایی بیش از پیش نهادهای اجرایی در حفظ اراضی کشاورزی تاکید کرد: دستگاههای اجرایی در بحث حفظ اراضی کشاورزی و برای جلوگیری از معضل تغییر کاربری اراضی خود را موظف بدانند و از هر گونه اقدامات جداگانه پرهیز کنند.وی تاکید کرد: سازمان امور اراضی کشور فعالیتهایی را با هدف تعیین و تکلیف اراضی کشاورزی شروع کرده و تاکنون پلاکهای زیادی در استانهای کشور شناسایی شده است.
وی گفت: باید هر چه زودتر برای جلوگیری از مشکلات فرارو در این زمینه، مالکیت دولت بر اراضی ملی و دولتی و موات تثبیت شود که چنانچه تعارضی یا تجاوری در آینده در عرصهها صورت گیرد بتوان به صورت جدی پیگیری کرد.
مدیرکل دفتر ساماندهی و تعیین و تکلیف امور اراضی کشور همچنین بازنگری و روزآمد شدن قوانین حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی را اجتناب ناپذیر دانست و گفت: قوانین این بخش به منظور کارایی بیشتر باید به روز شود. خوشبختانه اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی در مجلس در حال بررسی است و امید میرود هرچه زودتر به نتیجه برسد.
کاهش 70 درصدی تغییر کاربری
مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی مازندران نیز در این نشست گفت: به دلیل حضور نیروهای گشت حفاظتی و همکاری نهادهای اجرایی و امنیتی، میزان تغییر کاربری اراضی کشاورزی در این استان امسال تا 70 درصد کاهش یافته است.
صادق حسینپور افزود: معضل تغییر کاربری اراضی در مازندران با ادامه همکاری نهادهای ذیربط و اصلاح قانون حفظ اراضی و اطلاعرسانی و آگاهیبخشی بیشتر به کشاورزان برطرف خواهد شد.وی مرگ تدریجی کشاورزی و تهدید امنیت غذایی و کاهش تولید محصولات و درآمد کشاورزان را از پیامدهای تغییر کاربری اراضی زراعی برشمرد و گفت: امسال برای اجرای طرح جلوگیری از تغییر کاربری اراضی در مازندران اعتبارات خوبی اختصاص یافته است.
حسینپور از قلع و قمع 460 مورد ساخت و ساز غیرمجاز و تغییر کاربری اراضی کشاورزی در مازندران طی امسال خبر داد و تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی به تنهایی قادر به جلوگیری از تغییر کاربری اراضی نیست و همه دستگاههای اجرایی و امنیتی باید کمک کنند تا جلوی این معضل فراگیر در استان گرفته شود.
مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی مازندران اجرایی نشدن طرح آمایش سرزمین را از دیگر چالشهای فراروی این بخش عنوان کرد و گفت: آمایش سرزمین یک ضرورت است، زیرا با اجرای این مهم مرز اراضی و مکانهای تفریحی ، گردشگری و مسکونی برای همیشه مشخص میشود.
وی افزود: امسال ، اولین بار برای 2500 هکتار اراضی مازندران نقشه کاداستر تهیه میشود و ضروری است این نقشه برای همه اراضی تهیه شود. گردهمایی دو روزه مدیران امور اراضی کشور از روز چهارشنبه گذشته به مدت دو روز در شهرستان محمود آباد استان مازندران برگزار شد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد