هزاران هکتار از زمین های کشاورزی حوزه غرب کرخه در انتظار آب هستند. تا پایان آبان ماه پارسال سطح زیر کشت 130 هزار هکتار بود که این آمار امسال به 70 هزار هکتار تنزل پیدا کرد.
این درحالی است که پارسال یکی از سال های خشکسالی به شمار می رفت. اخیرا نیز مقرر شد به زمین های کشاورزی حوزه کرخه و مارون تنها 60 درصد آب تخصیص داده شود که باعث نگرانی کشاورزان این منطقه شده است.
فعالان کشاورزی می گویند کشاورزان غرب کرخه در سال کشت تابستانی ندارند و جزء مناطق مرزی محسوب می شوند به همین دلیل به توجه بیشتری نیازمند هستند.
بی آبی، تنش و تبعات اجتماعی
رییس مجمع تشکلهای کشاورزی خوزستان نیز اخیرا در جلسه طرح 550 هزار هکتاری خوزستان با گله مندی از سازمان آب و برق به دلیل عدم تامین آب کشاورزی اراضی استان، گفت: متاسفانه این سازمان به جای توجه به منافع استان، درآمد محور شده و فقط به دنبال کسب درآمد بیشتر است.
مسعود اسدی افزود: اگر شرایط کشاورزان در این فصل چنین ادامه یابد قطعا شاهد نابودی کشت خواهیم شد. اگر آب محصولات کشاورزی تامین نشود، پس حجم آبی که نگهداری میشود به چه درد میخورد.
مسئولان همچنین هشدار داده بودند که اگر مسئله تامین آب اراضی کشاورزی به خوبی مدیریت نشود در غیر این صورت تنش ایجاد میشود و تبعات اجتماعی را به دنبال خواهد داشت.
گفته می شود حجم کشتی که اکنون جهاد کشاورزی مجوز آن را به کشاورزان داده، براساس موافقت در جلسات مشترک با سازمان آب و برق صادر شده است.
هم اکنون بیش از گذشت دو ماه از فصل کشت پائیزه، کشاورزان حوضه های کرخه و مارون هنوز آبی برای مزارع خود ندارند.
نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی گفت: بارها به وزارت و سازمان آب و برق هشدار دادیم اما گویا هشدارها بی نتیجه است.
سید راضی نوری افزود: سازمان آب و برق می گوید نصب پمپاژ موجب تخریب زیرساخت های کانال می شود و به کانال آسیب وارد می کند.
وی گفت: با توجه به عبور آب از کنار زمین های کشاورزان برای طرح آبرسانی غدیر اهواز، کشاورزان نمی توانند ببینند که آب از کنار زمین های خشکشان بگذرد و واکنشی نشان ندهند.
نوری یادآورشد: پیشنهاد می شود که برای این کشت به صورت موقت به کشاورزان اجازه پمپاژ آب داده شود. در غیر اینصورت کشاورزی منطقه آسیب جدی می بیند.
نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کانال های شبکه از کیلومترهای 74 روستای محارب تا کیلومتر 88 از چند سال پیش آماده بهره برداری هستند، افزود: تاکنون شرکت های بهره برداری اقدامی برای تحویل گرفتن این کانال های آماده نکردند و باید این موضوع شفاف شود تا قسمتی از مشکلات کشاورزان حل شود.
شانه خالی کردن مدیران بهره برداری آب
یکی از فعالان کشاورزی که در صورت تامین نشدن آب برای زمین هایش ضرر زیادی می بیند در این باره گفت: با توجه به شروع آبگیری کانال پای پل از چند سال پیش متاسفانه کشاورزان سالانه با بهانه های ازجمله خشکسالی یا کم آبی و... مواجه می شوند.
عزیز محسن چنانی افزود: با توجه به پر آب بودن کانال و عبور آن از کنار مزارع کشاورزان غرب کرخه برای آبرسانی طرح غدیر چگونه می شود کشاورزان را به نبود آب قانع کرد؟
وی گفت: با توجه به مخالفت سازمان آب و برق در خصوص نصب پمپاژ برای آبیاری، جای سئوال است که شبکه های فرعی کیلومتر 74 تا 88 کانال که آماده بهره برداری هستند را چرا مدیریت بهره بردار طرح های شمال کرخه آنها را از سازمان آب و برق تحویل نمی گیرد؟ در صورت حل شدن این موضوع مشکل حدود پنج هزار هکتار زیرکشت حل می شود.
وی اظهار داشت: فعلا لازم است که سازمان آب و برق با پمپاژ با رعایت حریم فنی پمپ تا کانال و آبیاری اراضی موافقت کند.
این فعال کشاورزی با بیان اینکه بیش از پنج هزار هکتار از اراضی زیرکشت غرب کرخه شوش به دلیل بی آبی کانال در حال نابودی است، توضیح داد: 65 هزار هکتار از اراضی تحت پوشش این شبکه جزء طرح بزرگ 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری است که این اراضی اکثراً آماده اما بی آب مانده اند.
سازمان آب و برق تعامل کند
علیرضا ملک زاده، مدیر جهاد کشاورزی شوش گفت: سازمان آب وبرق می گوید که برای کشت این فصل کشاورزان غرب کرخه پیش بینی آب صورت نگرفته است.
وی افزود: توصیه می شود به کشاورزان اجازه داده شود به طور موقت زمین هایشان را آبیاری کنند. از طرفی قرار است در فصل های بعدی آبیاری قطره ای تحت فشار صورت گیرد که بیش از 20 درصد در مصرف آب صرفه جویی می شود، به همین منظور انتظار همکاری از سازمان آب و برق بیشتر است.
ملک زاده گفت: سازمان آب و برق که متولی شبکه های فرعی 74 تا 88 با نام های ER-SC1، ER-SC2، ER-LA2-و... است را باید به شرکت های بهره برداری تحویل دهد.
کاهش تولیدات داخلی
دو ماه از فصل کشت گذشته و کشاورزان باید نظاره گر آب هایی باشند که از کنار زمین های خشکشان می گذرد و برای طرح آب غدیر اهواز روانه این شهر می شود.
سهمیه پائین آب کشاورزان این منطقه که منجر به پائین آمدن سطح زیر کشت نسبت به پارسال شد، همچنین آسیب هزاران هکتار دیگر که به صورت انتظاری کاشت کرده بودند از جمله تبعات جدی بی آبی برای کشاورزان این منطقه است. در نهایت ضرر کشاورزان باعث خسارتی می شود که منطقه را هدف قرار می دهد و نتیجه آن کاهش تولیدات داخلی کشور می شود.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت