جام جم سرا: در حالی که بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو، قرار بود از اول مهر، روغن غیرمجاز پالم از همه فرآوردههای لبنی حذف شود و حتی پیشتر هم اعلام شده بود محصولات لبنیای که هم اکنون در بازار است، دیگر حاوی روغن پالم نیست، اما روز گذشته رئیس سازمان غذا و دارو بصراحت اعلام کرد در بررسیهای اخیر مشاهده کردیم که هنوز برخی کارخانهها از روغن پالم استفاده میکنند.
همچنین رسول دیناروند به فارس توضیح داده است که نظارت بازرسان وزارت بهداشت بر کارخانجات لبنیات ادامه دارد و قطع نشده است، اما در بررسیهای اخیر مشاهده کردیم هنوز برخی کارخانهها از روغن پالم استفاده میکنند و همچنان با این تخلف برخورد میشود.
البته این مقام مسئول این مشکل را فقط به تعدادی از کارخانهها محدود میداند و میگوید: نه اینکه بگویم تخلف وجود ندارد، اما این تخلف دائمی نیست، یعنی اکثر بازدیدهایی که ما انجام میدهیم نشان میدهد که مشکلی وجود ندارد، اما در تعدادی از کارخانهها نیز کماکان این مشکل وجود دارد.
درواقع، نمیتوانیم بگوییم که تخلف حذف شده است، اما میزان تخلف همانند چهار ماه گذشته نیست، زیرا در آن زمان فراگیر بود، اما در بررسیهای انجام شده مشخص شده که تخلفات کمتر شده است.
نکته دیگری که در گزارش سازمان غذا و دارو وجود دارد این است که وجود روغن پالم در لبنیات مربوط به همه نمونههای لبنیات بررسی شده در کشور نیست، بلکه دیناروند تاکید میکند که طی روزهای اخیر گزارش بازرسی از شش استان را دریافت کردیم که نشان میدهد روغن پالم در لبنیات بعضی از این کارخانهها وجود دارد.
تقلبها پیچیدهتر شده است
طی چند ماه اخیر و با بالا گرفتن بحث پالم، سطح نظارتها بر ترکیبات محصولات لبنی بیشتر از قبل شده است، اما محمد هاشمی، سخنگوی سازمان غذا و دارو در گفتوگو با جامجم میگوید: با وجود آنکه طی این چند ماه، تلاش زیادی کردیم تا سطح نظارتها افزایش پیدا کند و این اتفاق هم حاصل شد، اما مشکل اینجاست که متاسفانه هرچقدر تلاشهای ما بیشتر میشود، تقلبها هم پیچیدهتر میشود و تخلفهای اخیر هم محصول همین مشکل است.
به گفته این مقام مسئول، با وجود کاهش چشمگیر میزان پالم در لبنیات، همواره عدهای متخلف پیدا میشوند که از دست نظارتهای قانونی ما خارج میشوند و از قوانین تخطی میکنند، اما سازمان با همه آنها برخورد قاطعانه خواهد کرد.
هاشمی تاکید میکند با وجود این موارد معدود تخلف، همچنان نظارتها در سطح عرضه افزایش پیدا میکند و تلاش میکنیم که بازرسی هایمان روز به روز قویتر شود.
از کاهش واردات تا عرض اندام دوباره
روغن پالم در حقیقت روغن نوعی گیاه نخل است که به دلیل ارزان بودن، در برخی صنایع غذایی بهجای چربیهای سالمتر و گرانتر استفاده میشود.
در حالی که تا همین چهار ماه قبل هم استفاده وسیع این روغن مضر در ماست و شیر (بخصوص از انواع پرچرب آن) بوفور وجود داشت، اما به گفته کارشناسان، استفاده از این روغن غیرقابل اشباع در ماست و شیر، خطرناک است و میتواند بیماریهای قلبی عروقی را برای مصرفکننده ایجاد کند.
شائبه وجود این روغن خطرناک در لبنیات پرچرب، اولین بار از سوی خود مسئولان وزارت بهداشت اعلام شد و پس از آن بود که بسیاری از مردم برای نخستین بار با اسم این روغن آشنا شدند.
در نهایت، وزارت بهداشت اسامی شرکتهای متخلف تولید کننده لبنیات را به دستگاه قضایی اعلام کرد و حتی رئیس سازمان غذا و دارو نیز در تاریخ دوم مهر در گفتوگو با ایسنا تاکید کرد که «مطرح شدن افزایش میزان مصرف روغن پالم در کشور، منجر به کاهش ٣٠٠ هزار تنی واردات این روغن شد و همچنین کاربرد چربی گیاهی در شیر و لبنیات به طور کلی حذف شد.»
علاوه بر این وزیر بهداشت نیز در گفتوگو با خبرگزاریها اعلام کرد از ابتدای ماه مهر پالم از همه صنایع لبنی حذف شده است و مردم نگران نباشند.
اما حالا با بازگشت دوباره روغن پالم به محصولات لبنی، این بار خواسته عموم مردم این است که اگرچه وزارت بهداشت اعلام میکند که اوضاع بهتر از چهار ماه قبل شده و موارد تخلف هم کمتر شده است، اما باید سطح نظارتها بیشتر از قبل افزایش پیدا کند تا بازار لبنیات بهطور کلی عاری از پالم شود و مردم بدون دغدغه خاطر، این مواد غذایی ضروری را به خانههایشان ببرند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت