جام جم سرا: کهیرهای حاد معمولا بعد از مواجهه با عوامل آلرژیزا چه در سطح پوست یا به صورت خوراکی و استنشاقی، گزش حشرات یا ابتلا به بیماری عفونی حاد ایجاد میشود و کهیرهای مزمن ممکن است به دنبال علل مهمتر مانند بیماریهای نسج همبند، بدخیمیها، عفونتهای مزمن و بیماریهای خود ایمن و اختلالات غددی ایجاد شود.
در این بحث، عوامل ایجادکننده کهیر حاد بیشتر مورد تاکید قرار میگیرد. این کهیرها زمانی ظاهر میشود که بدن، یک ماده شیمیایی به نام هیستامین را آزاد کند.
عوامل ایجادکننده آن گزیدگی و نیش حشرات مانند زنبورها یا مورچههای قرمز، مواد غذایی مانند آجیلها، بادام زمینی، تخم پرندگان، نرمتنان صدفدار، ماهی، شیر، توتهای تازه یا فریزشده، گوجهفرنگی و برخی افزودنیها و نگهدارندههای خاص غذایی و حتی پروتئین موجود در غذاست، حتی تماس با برخی غذاهای خاص (مثلا آب توتفرنگی) باعث کهیر میشود، تماس با حیوانات مانند گربهها، سگها و دیگر حیوانات و پرندگان نیز موجب بروز کهیر میشود.
گرده گل در گیاهان چه از طریق تماس یا استنشاق نیز ممکن است باعث ایجاد کهیر شود. همچنین کاهش و افزایش ناگهانی دما باعث آزاد شدن هیستامین و ایجاد کهیر میشود.
از سوی دیگر، ابتلا به بسیاری از بیماریهای ویروسی باعث ایجاد ضایعات کهیری یا شبیه کهیر میشود که خودبهخود بهبود پیدا میکند، حتی ابتلا به هپاتیت A نیز میتواند قبل از بروز زردی با ضایعات کهیری خودش را نشان دهد.
مصرف بسیاری از داروها و آنتیبیوتیکها باعث عوارض پوستی ازجمله کهیر میشود. در بیمارانی که دچار آلرژی شدید و خطرناک میشوند ممکن است در مراحل ابتدایی در سطح پوست ضایعات کهیری بروز کند و پس از آن اختلالات تنفسی به صورت تنگی نفس و کاهش فشارخون رخ دهد که در چنین شرایطی لازم است بسرعت تحت درمان قرار گیرند.
برای درمان کهیر اول باید علت آن را شناسایی کرد تا از درمانهای مضر و نابجا جلوگیری شود. در صورت احتمال آلرژی داروهای آنتیهیستامین کمککننده است و گاهی از داروهای کورتونی استفاده میشود. در بیماریهای عفونی لازم است بیمار تحت نظر گرفته شده و درمان شود.
مادران توجه داشته باشند در صورت بروز کهیر، خودسرانه بخصوص از داروهای کورتونی استفاده نکرده و با پزشک مشورت کنند.
دکتر فریبا شیروانی - متخصص اطفال و فوقتخصص عفونی اطفال
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد