جام سرا:بابک دینپرست در حاشیه نشست تخصصی کارشناسان فرهنگی و پیشگیری ستادهای مبارزه با موادمخدر استانهای کشور در شیراز، گفت: برای افزایش اثرگذاری فعالیتهای پیشگیرانه باید واقعیتهای اعتیاد را به جامعه منعکس و تصویری دقیق از روند اعتیاد به افراد ارائه داد.
وی ادامه داد: نمیتوانیم به افراد بگوییم مواد مخدر نشاطآور، لذتبخش، ارتقا دهنده توان جنسی و ... نیست اما باید آنان را آگاه کرد که این تاثیرات کوتاه مدت خواهد بود و بعد از چندماه مصرف مواد مخدر، فرد اسیر اعتیاد شده و شاهد هیچ یک از این اثرات نخواهد بود.
وی با بیان اینکه ما هنوز تصویر درستی از پایان اعتیاد برای افراد و جامعه ایجاد نکردهایم، گفت: در بیان عوامل موثر بر اعتیاد همواره تاهل، داشتن شغل و میزان تحصیلات را بهعنوان عوامل بازدارنده مطرح کردهایم اما امروز آمارها نشان میدهد بیش از 21 درصد کل معتادان کشور دارای تحصیلات لیسانس و بالاتر هستند، 63 درصدشان متاهل و 53 درصد افراد شاغل هستند.
دینپرست با تصریح اینکه باید در این آمارها با دقت و حساسیت نگاه و آنها را تحلیل کرد، گفت: نمیتوانیم بگوییم هیچ اقدامی انجام نشده یا حتی اثربخشی را به شکل کامل نادیده بگیریم، اما باید باور کنیم که اثربخشی اقدامات آنگونه که انتظار داریم نبوده است.
وی در عینحال پدیده اعتیاد و بزه قاچاق موادمخدر را با سایر جرایم و بزههای اجتماعی بسیار متفاوت دانست و گفت: در تمام بزهها ما یک بزهکار داریم یک بزهدیده، یک متهم یا مجرم داریم و یکسمت شاکی و زیاندیده، اما در موضوع موادمخدر و خصوصا بحث قاچاق، یک سمت قاچاقچی سودجو قرار دارد و در سمتی اعضای خانوادههای ما بهعنوان معتاد که به قاچاقچی کمک میکنند.
دینپرست اضافه کرد: در جرایم مواد مخدر متاسفانه معتاد مانند ستون پنجم عمل میکند حال آنکه بزهدیده است. بنابراین فرآیند مبارزه با قاچاق و پیشگیری از اعتیاد، بسیار متفاوت است.
او اضافه کرد: من هم منتقد وضع موجود هستم اما باید واقعبینانه به مسئله نگاه کرد، پدیده موادمخدر و اعتیاد را باید بهدرستی شناخت و با دقت شناساند، اعتیاد یک بیماری مزمن، پیشرونده و عودکننده است، حتی درکشوری مانند سویس با تمام ظرفیتهایش، ماندگاری معتادان پس از ترک بین 25 تا 26 درصد اعلام میشود.
این مقام مسئول همچنین گفت: به طور میانگین 40 درصد از زندانیان کشور به شکل مستقیم مرتبط با جرایم موادمخدر هستند و 25 درصد نیز به شکل غیرمستقیم با موضوع ارتباط دارند بهطوریکه 10 درصد جرایم مالی، 55 درصد طلاقها یا 20 درصد جرایم منکراتی ریشه در مواد مخدر دارد.
وی با تصریح اینکه برنامههایی با کمک سازمان زندانها برای مراقبت از زندانیان معتاد پس از خروج از زندان انجام میشود، گفت: ایران اسلامی در مبارزه با مواد مخدر، حجم کشفیات مواد مخدر، انجام مطالعات و اجرای برنامههای مختلف برای مقابله با قاچاق مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد و درمان معتادان، در سطح جهان پیشتاز است.
او اضافه کرد: در ایران 6300 مرکز درمان اعتیاد فعال است که 750 هزار معتاد را تحت پوشش دارد و 92 درصد از این مراکز توسط سمنها و بخش خصوصی ایجاد شده و اداره میشود و 89 درصد کل 750 هزار معتاد در این مراکز تحت پوشش هستند.
دینپرست با تصریح اینکه برخی معتقدند مقابله با ترانزیت مواد مخدر به ما چه ارتباطی دارد و چرا ما هزینههای این موضوع را پرداخت کنیم، گفت: در سیاستهای نظام اسلامی، در آموزههای دینی و حتی انسانی، اینکه ما در مقابل چنین موضوعی بیتفاوت باشیم، منع شده است، از طرفی به هیچعنوان در شان جمهوری اسلامی نیست که دست کمک به سمت سایر کشورها و مجامع برای این مبارزه، دراز کند.
وی در خصوص آمار اعتیاد و معتادان کشور گفت: براساس اطلاعات آخرین طرح شیوعشناسی اعتیاد که در سال 90 توسط جهاددانشگاهی کشور اجرا شد، یک میلیون و 325 هزار نفر در ایران معتاد هستند که 9.3 درصد از آنان را زنان و 90.7 درصد را مردان تشکیل میدهند.
وی ادامه داد: البته تحلیل این آمار و مقایسه آن با آمار سال 86 که درصد اعتیاد زنان را 5 درصد نشان میداد، دلیل بر افزایش دو برابری اعتیاد در زنان نیست زیرا شیوههای آمارگیری در دو طرح شیوعشناسی اجرا شده، متفاوت است.
دینپرست البته اذعانداشت که شاهد رشد اعتیاد در زنان و جوانان بودهایم اما تاکید کرد که نمیتوان بهصرف وجود اعتیاد در برخی سنین، اعلام کرد که سن اعتیاد از کودکی یا نوجوانی یا جوانی است.
این مقام مسئول با بیان اینکه هماینک قاچاقچیان از قاچاق موادمخدر سنتی سالانه بالغ بر 3 میلیارد دلار سود به جیب میزنند، گفت: تاکنون در ایران 270 هزار قاچاقچی دستگیر و بالغ بر 570تن موادمخدر کشف شده است اما باید قبول کرد که حداقل 500 تن مواد مخدر هم در کشور توزیع و مصرف شده است.
معاون فرهنگی و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد هماهنگی مبارزه با موادمخدر کشور موضوع افزایش گرایش به موادمخدر صنعتی را یکی از دغدغههای مهم جامعه دانست و با بیان اینکه هر روز در جهان شاهد ساخت یک ماده مخدر صنعتی جدید هستیم، گفت: امروز NPS ها بهعنوان یک ماده روانگردان معضل اصلی جهان است زیرا مواد تشکیلدهنده این ماده هیچکدام ممنوعیت عرضه را ندارند.
دینپرست گفت: متاسفانه امروز اگر آمار مصرف موادمخدر سنتی در میان معتادان بیشتر ایران بیشتر است، ما ابراز خوشحالی میکنیم، زیرا به عوارض و عواقب بسیار بسیار خطرناک موادمخدر صنعتی واقف هستیم.
معاون فرهنگی و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد هماهنگی مبارزه با موادمخدر کشور همچنین از تلاش برای عضویت و حضور نمایندگانی از رسانههای مکتوب و خبرگزاریها در کمیتههای این ستاد خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با توجه به تاثیرگذاری فعالیتهای رسانهای در امر مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر، از ظرفیت رسانهای کشور استفاده مطلوب انجام شود.(ایسنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد