گزارش

حالا هامون تشنه مدیریت است

هامون که روزگاری از مهم‌ترین حوضه‌های آبخیز جنوب شرق کشور محسوب می‌شد، پس از گذشت سال‌ها خشکسالی، در نهایت سیراب شد، اما بسیاری از کارشناسان این را حقابه هامون نمی‌دانند بلکه گفته می‌شود بروز سیلاب‌های شدید در افغانستان و نا‌توانی در کنترل آن موجب جاری شدن آب در هیرمند و هامون شده است.
کد خبر: ۶۷۰۷۲۳

باوجود این‌که جاری شدن آب در هامون به بسیاری از نگرانی‌ها و کارگروه‌های چاره‌اندیشی برای مبارزه با خشکسالی به طور موقت پایان داد، اما مهم‌ترین موضوعی که اکنون باید بر آن تکیه داشت کمک به ادامه وضع موجود و برنامه‌ریزی در جهت حفظ حیات نیمه‌جان هامون است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای سیستان، دلیل رهاسازی آب در هیرمند را ناشی از باران‌های سیل‌آسا در افغانستان و ناتوانی کشور همسایه در مهار سیلاب‌ها عنوان کرد.

احمد عاقبت‌بخیر با اشاره به این‌که این سیلاب را نمی‌توان به‌عنوان حقابه ایران محسوب کرد در گفت‌وگو با مهر افزود: حقابه باید طبق جدول زمان‌بندی شده در اختیار ایران قرار گیرد، زیرا فصل کاشت از مهر ماه آغاز می‌شود و بنابراین سیلاب‌های اینچنینی علاوه بر ایجاد خسارت بر زمین‌های کشاورزی، برای کشاورزان در این فصل از سال قابل استفاده نیست.

مدیر اجرایی طرح بین‌المللی منارید در سیستان و بلوچستان نیز با بیان این‌که جاری شدن آب را باید مبنا و فصل مشترک دوستی با کشور همسایه قرار داد، گفت: دانش بومی همچون سال 1369 ثابت کرده است که همواره پس از بارش برف در سیستان و افغانستان، سیلاب و جاری شدن آب را در هیرمند به دنبال داشته است.

حسین سرگزی با بیان این که از خصوصیات مناطق بیابانی غیرقابل پیش‌بینی بودن ریزش‌های جوی است، نگرش اکوسیستمی و برنامه‌ریزی براساس این محور را دارای اهمیت بسیار دانست و افزود: بیش از 12 دستگاه اجرایی خود را متولی تالاب هامون می‌دانند و در همین زمینه بودجه می‌گیرند، اما تاکنون یک برنامه نهایی یا خروجی واحدی از تعامل و همفکری این دستگاه‌ها بیرون نیامده است.

وی اظهار کرد: به نظر می‌رسد که رفع کانون‌های بحران به منظور جلوگیری از توفان‌ها، باید مهم‌ترین اولویت مد نظر قرار می‌گرفت و آب به این نقاط هدایت می‌شد، اما تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که بسیاری از مناطقی که خاستگاه گرد و غبار است در تالاب آبگیری نشده است.

وی تاکید کرد: در زمان خشکسالی باید برنامه منسجم و مدونی براساس نیازها یا کارکرد‌هایی که ما از تالاب داشتیم تنظیم می‌شد تا در زمان آبگیری بر همان اساس نسبت به رهاسازی یا هدایت آب اقدام می‌شد که متاسفانه این کار انجام نشد.

مدیر اجرایی طرح بین‌المللی منارید ادامه داد: حال که بخشی از هامون جان گرفته است، باید برای آینده تالاب و این موضوع که چه کارکردهایی برای ما اهمیت بیشتری دارد با کمک و بهره‌گیری از نخبگان دنیا برای آن چاره‌جویی شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها