آشپزخانه سلامت

کی‌ می‌گه آهن اسفناج بالاست؟

اگر کمی فکر کنیم یادمان می‌آید که خورش آلو اسفناج، بورانی یا نرگسی را بیشتر در خانه مادربزرگ‌هایمان خورده‌ایم و همیشه او بود که می‌گفت این سبزی، آهن زیادی دارد و عادت به خوردن آن را توصیه می‌کرد، اما پرسش اینجاست این که می‌گویند اسفناج آنقدرها که فکر می‌کنید آهن ندارد، دارد؟.
کد خبر: ۶۲۵۲۲۶
کی‌ می‌گه آهن اسفناج بالاست؟

مزیت اسفناج در چیست که ملوان زبل، همان شخصیت کارتونی محبوب کودکان با خوردن آن نیرومند می‌شد؟ چرا برخی منابع تحقیقاتی اسفناج را در گروه سبزی‌های آلوده قرار داده‌اند؟ آیا اسفناج پخته و منجمد شده سرطانزاست؟

آهن اسفناج قابلیت جذب ندارد

در بسیاری از کارتون‌ها و قصه‌ها، اسفناج را سبزی تقویت‌کننده قوا جلوه می‌دهند و این موضوع را به آهن زیاد آن نسبت داده‌اند، اما باید بدانید اسفناج نسبت به دیگر سبزی‌ها آهن بیشتری ندارد و آهن آن چون گیاهی است قابلیت جذب چندانی ندارد، مگر آن که همراه منابع حاوی ویتامین C همچون آبلیمو، فلفل دلمه و کرفس خورده شود یا در غذاهایی چون آش رشته و خورش آلو استفاده کنند تا قابلیت جذب آهن‌اش بالا رود.

از سوی دیگر اسفناج دارای مقادیر زیادی اگزالات است که می‌تواند جلوی جذب آهن و کلسیم را بگیرد.

همچنین روی و کلسیم بالای اسفناج به نوبه خود می‌تواند سبب محدودیت جذب آهن این سبزی شود. در نتیجه آهن اسفناج را زیاد جدی نگیرید. این را هم بدانید اسفناج به سبب اگزالات برای مبتلایان به ورم مفاصل یا نقرس و کسانی که سنگ کلیه، مثانه و صفرا دارند، مناسب نیست.

در ضمن آنها که سرد مزاج هستند، بدانند که باید اسفناج را با ادویه‌های گرم همچون فلفل میل کنند.

توجه! اسفناج، آلوده به نیترات است

تحقیقات نشان داده است برخی کشاورزان برای پرورش سبزی‌های برگی همچون کاهو، اسفناج، شاهی و کلم پیچ تا پنج برابر بیشتر از آنچه مجاز است از کودهای شیمیایی، بویژه نیتراته استفاده می‌‌کنند که متاسفانه این کودها دقیقا به همان شکل و میزان در بافت گیاه ذخیره می‌‌شود.

بیشتر این سبزیجات از نظر ظاهر بسیار ترد، تازه، خوشمزه و آبدار، اما بار شیمیایی آن بسیار بالا و در گروه سبزی‌های آلوده و تهدیدکننده سلامت قرار دارد. خوب است بدانید مواد نیتراته با هیچ روشی از جمله پختن، شست‌وشو یا ضدعفونی‌کردن از بین نمی‌رود.

درستی یا نادرستی سرطانزایی اسفناج منجمد

اما این که می‌گویند انجماد، اسفناج پخته یا خام را سرطانزا می‌کند، صحت دارد؟ از آنجا که نگهداری اسفناج در فریزر، احتمال تبدیل نیترات به نیتریت و تشکیل ترکیب سرطانزای نیتروزآمین را زیاد می‌کند، اتحادیه اروپا در این زمینه آزمایشاتی انجام داده و به این نتیجه رسیده است که مقدار نیتروزآمین ایجاد شده در اسفناج منجمدشده نگران‌کننده نیست، اما توصیه ما به شما این است که بی‌خیال فریزکردن این قلم سبزی شوید و آن را به صورت فصلی و تازه به تازه مصرف کنید.

این را هم بدانید خواص سبزیجات پخته و منجمد شده به دلیل از دست رفتن بافت اولیه‌ به نصف کاهش می‌یابد و میزان مواد مغذی اسفناج تازه، فقط تا یک هفته در یخچال بدون تغییر باقی خواهد ماند. در ضمن حرارت دوباره به اسفناج پخته بر میزان تشکیل نیتروزآمین آن می‌افزاید.

فاخره بهبهانی - جام​جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها