اگر بخواهیم در مورد تمام کارهایش با پاک نیت صحبت کنیم شاید به اندازه یک کتاب شود؛ چراکه بعد از 30 سال حضور در عرصه بازیگری قطعا خاطرات زیادی را با خود به همراه دارد، اما این بار تنها به خاطر حضورش در سریال «خاطرات مرد ناتمام» و بازی در نقش رکنالدین عطار به او با گفتوگو نشستیم.
نقش رکنالدین عطار چگونه به شما رسید؟
مثل سایر کارهایم فیلمنامه خاطرات مرد ناتمام به من پیشنهاد شد و چون قصه زیبا و متفاوتی داشت، بازی در نقش رکنالدین عطار را پذیرفتم. به نظرم در خانواده رکنالدین عطار، عشق و کار در کنار یکدیگر در جریان است.
بازی در یک کار تاریخی چگونه تجربهای برای شما بود؟
به نظرم مخاطب تلویزیون به دلیل نبود برنامهریزی صحیح در زمانبندی پخش سریالها کاهش یافته است، اما این سریال ظرفیت ارتباط با مخاطب را دارد. تلویزیون باید در جدول زمانبندی برنامههای خود دقت بیشتری کند تا در جذب مخاطب به نقطه مثبتی برسد. به نظر من، قصه خاطرات مرد ناتمام ایرانی است و میتواند خوراک خوبی برای مخاطب باشد. قصه این مجموعه روی مسائلی چون عشق، کار و صفای خانوادههای قدیمی تاکید دارد و در کنار این اشارهای نیز به وقایع دهه 20 و نیز ترور شاه شده است.
این سریال کدام گروه سنی از مخاطب را نشانه گرفته و قرار است چه چیزی را به این گروه بگوید؟
این سریال برای مخاطب خاصی ساخته نشده است، بلکه فضای قصه به گونهای است که میتواند برای همه مخاطبان جالب باشد؛ چه آنهایی که از آن دوره خاطره دارند و الان پیر شدهاند و با دیدن این مجموعه خاطرات گذشته برایشان زنده میشود و چه جوانهای امروزی که باز با دیدن وقایع گذشته و تاریخ معاصر خیلی چیزها برایشان روشن میشود که بسیار هم جذاب است.
به هر حال، همین که اعضای خانواده زیرکرسی مینشینند و غذا میخورند و همین طور نشان دادن روابط نزدیک اعضای خانواده با یکدیگر آن هم در زمانی که متاسفانه در جامعه امروز ما این روابط دارد کمرنگ میشود، برایم جذاب بود و همین مسائل هم بود که باعث شد ترغیب شوم بازی در این سریال را بپذیرم.
واقعا فکر میکنید با توجه به شرایط زندگی امروز که همه چیز دارد و خیلی با سرعت پیش میرود، میتوان هنوز هم خانوادههایی از جنس خانواده رکنالدین را در گوشه و کنار شهر دید؟
بله، مانند خانواده رکنالدین عطار در گوشه گوشه شهر دیده میشود، اما بسیار کم هستند. متاسفانه جوانان ما بتدریج از تعامل با بزرگترها و استفاده از تجربههای آنها فاصله گرفتهاند در صورتی که میتوانند با بهرهگیری از روش و تجربیات بزرگترها راه پیشرفت را بخوبی سپری کنند.
خاطرات مرد ناتمام این مسائل را گوشزد میکند و احیاکننده فرهنگ ایرانی است. ما امروزه آدابی برای خوردن و آشامیدن نداریم، ولی به دلیل هجوم فرهنگهای مختلف عشق و محبت در دلهای مردم کمرنگ شده که امیدوارم با دیدن صمیمیت افراد این مجموعه و به یاد آن دوران بیشتر گرد هم آیند و خاطرات خوبی برای هم بسازند.
خودتان چه تعریفی از شخصیت رکنالدین عطار دارید؟
رکنالدین، شخصیتی اجتماعی و مردمدار است و در محیط کار و خانه، بسیار بامحبت و گرم است و به اصطلاح مرام یک ایرانی اصیل را دارد. رکنالدین بسیار گشادهدست است و تلاش میکند مشکلات مردم را تا جایی که در توانش است، برطرف کند و یکی از ویژگیهای او این است که در خانهاش به روی همه باز است و تا جایی که برایش امکان دارد سعی میکند گرفتاریهای مردم را برطرف کند.
گریمتان در این کار بسیار خاص است. از این گریم راضی بودید؟ در واقع توانستید راحت با آن ارتباط برقرار کنید؟
بله، به هر حال لباس، گریم، لوکیشن و... در ارائه یک بازی و تولید یک اثر خوب تاثیرگذار است. من وقتی مقابل آینه مینشستم به طور ناخودآگاه از شخصیت پاکنیت خارج و به رکنالدین عطار تبدیل میشدم؛ بنابراین گریمم را بسیار دوست داشتم و اتفاقا به من برای رسیدن به این نقش بسیار کمک کرد.
همکاری با صادق کرمیار چطور بود؟
او در عین حال که یک کارگردان موفق است، یک نویسنده قابل احترام و چیرهدست هم هست. کرمیار بسیار به گروهش آرامش میبخشید و همه را بخوبی هدایت میکرد، آن هم بدون هیچگونه تکبر و غروری.
تصویربرداری این کار چقدر طول کشید؟
حدود شش ماه تمام 26 قسمت را در کمال آرامش ضبط کردیم و با اطمینان میتوانم بگویم این کار جزو یکی از بهترین کارهای من محسوب میشود.
اما قبول دارید که این سریال ریتم کندی دارد؟
بله، جالب است بدانید شخصا وقتی در ابتدا فیلمنامه را خواندم برای خودم این سوال پیش آمد، چرا این همه سکون و سکوت در قصه وجود دارد؛ البته کارگردان کار هم به من گفت خیلی به دنبال اتفاقات خاص در این قصه نباشم، چون از طریق سریال خاطرات مرد ناتمام فقط میخواهد به مردم آرامش بدهد و فکر میکنم این اتفاق را هم در قصه و هم در خود سریال بخوبی میتوان مشاهده کرد.
به نظرتان مخاطب عجول امروز میتواند با سریالی با ریتم کند ارتباط برقرار کند؟
بله، خوشبختانه تا به حال بازخوردهای خوبی از طرف مخاطبان سریال به من رسیده است.
به هر حال، ممکن است عدهای از مردم هم باشند که با چنین سریالهایی ارتباط برقرار نکنند و از طرفی دیگر خیلیها هم هستند که از این جنس کار خوششان میآید چراکه به هر حال بخشی از تاریخ معاصر را روایت میکند که زمان آن خیلی هم دور نیست. به هر حال این که بخواهیم همه را راضی نگه داریم امری محال است، اما میتوانیم کاری کنیم تعداد مخاطبان بیشتر شود.
چنین به نظر میرسد شما علاقه زیادی به حضور در کارهای تاریخی دارید.
بله، همین طور است، چراکه به این بهانه میتوانیم از احوال گذشتگانمان باخبر شویم. ضمن این که بازی به جای شخصیتهای تاریخی به مراتب جذابیتهای خاص خود را دارد و در ذهن مخاطب هم ماندگارتر است.
پس از سالهاحضور در عرصه بازیگری فکر میکنید بازیگر موفق چه کسی است؟
به نظرم بازیگری موفق است که در کارش کمفروشی نکند و صرفا به خاطر پول مقابل دوربین نرفته باشد برای مثال، نانوایی که با عشق نان میپزد به مراتب طعم نانش بهتر و خوشمزهتر از نانوایی است که حرص پول را دارد. بنابراین صداقت، عشق و احترام به شعور مخاطب از نکات مهمی است که هر بازیگر برای موفقشدن باید مدنظر قرار دهد. چه بسیار بازیگرانی بودند که فقط و فقط به حباب شهرت میاندیشیدند، اما الان دیگر حتی کسی نام آنها را به خاطر ندارد، بنابراین باید با عشق کار کرد و نباید هیچگاه صداقت را از کار هنری حذف کرد.
بهترین سکانس زندگی هنری محمود پاکنیت کدام سکانس است؟
سکانسی که مخاطبان کارهایم از من راضی هستند و محبتشان را به من نشان میدهند. باور کنید این رضایتو تشویقهای مردم است که من را برای کارهای بعدی و بهتر سوق میدهد.
جایگاه خاطرات مرد ناتمام در پرونده هنری شما کجاست؟
به نظرم خاطرات مرد ناتمام همیشه در دلها باقی میماند و چون این مجموعه یک فضای کاملا ایرانی و ساده داشت، بسیار آن را دوست دارم و جایگاه خوبی هم در پرونده هنری من دارد. امیدوارم باز هم توان این را داشته باشم که بتوانم چنین کارهایی را در کارنامهام ثبت کنم.
محبوبه ریاستی - جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد