معادلات خاورمیانه چگونه تغییر کرد؟/ بررسی کارگزاری بازیگران غیردولتی در کتاب جدید پژوهشکده مطالعات راهبردی

تازه های نشر
چرا درک تحولات پیچیده خاورمیانه مستلزم بازنگری در مفهوم امنیت است؟ سعید پیرمحمدی در کتاب تازه خود با عنوان «گذار به حکمرانی امنیتی در خاورمیانه» نشان می‌دهد که چگونه ورود قواعد حکمرانی به معادلات راهبردی و ظهور کنشگران غیردولتی، موازنه قدرت در منطقه را دستخوش تغییر اساسی کرده است.
کد خبر: ۱۵۶۴۵۰۹

به گزارش جام جم آنلاین کتاب «گذار به حکمرانی امنیتی در خاورمیانه: با نگاهی به رهیافت و رویکرد بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی» اثر سعید پیرمحمدی اثر جدیدی است که پژوهشکده مطالعات راهبردی آن را منتشر کرده است. 

این کتاب، حکمرانی امنیتی را در رهیافت و رویکرد بازیگران تأثیرگذار در معادلات خاورمیانه بررسی کرده است. در این حوزه، بازیگران فرامنطقه‌ای از تجربه‌ای دیرینه برخوردار بوده و کنشگران جدید منطقه‌ای نیز با وجود آنکه در ابتدای راه قرار دارند، اما به پیشرفت‌های محسوسی دست یافته‌اند. فصل مشترک این رهیافت‌ها و رویکردها، رویکرد فراخ‌نگر به حکمرانی امنیتی است. 

تحول مفاهیم و تکثیر بازیگران امنیتی غیردولتی در مقطع زمانی پس از جنگ سرد نوعی اجماع را میان صاحب‌نظران روابط بین‌الملل و مطالعات منطقه‌ای پدید آورده که تحلیل روندها و رویدادها صرف‌نظر از توجه به رویکرد کنشگران غیردولتی و الگوهای حاکم بر مناسبات دولت‌ها با چنین کنشگرانی امکان‌پذیر نخواهد بود. بر این مبنا، این کتاب در کنار کارگزاری دولت، کارگزاری شهروندان، شرکت‌ها و بازیگران غیردولتی را نیز در تحلیل الگوهای حکمرانی امنیتی خاورمیانه وارد می‌کند. اعتقاد بر این است که درک شرایط نوین خاورمیانه به‌عنوان منطقه‌ای پیچیده، پرابهام و هرج‌مرج‌گونه مستلزم فراتر رفتن از چارچوب «امنیت حکومت» است.

در شرایط جدید، بسیاری از کنشگران منطقه‌ای و بین‌المللی، قواعد حکمرانی را وارد روند سیاستگذاری امنیتی و ملاحظات راهبردی خود کرده‌اند. از این جهت، قواعد مذکور به بخشی از الزامات کنشگری راهبردی بازیگران فعال و تأثیرگذار در منطقۀ خاورمیانه و شمال آفریقا تبدیل شده و واکاوی و مطالعۀ آن‌ها می‌تواند فرصت‌ها یا تهدیدات احتمالی برای کنش راهبردی سایر کشورها و بازیگران را نیز روشن سازد. قواعد حکمرانی جزء جدایی‌ناپذیر تولید قدرت و امنیت‌سازی تمامی واحدهای سیاسی به‌شمار می‌آید.

newsQrCode
کالابرگ هست، فروشگاه نیست!

رئیس کل بانک مرکزی: با تدبیر رئیس‌جمهور مقرر شده کسری منابع پیشین کالابرگ از منبع دیگری تامین و مطالبات فروشگاه‌ها هرچه‌سریع‌تر تسویه شود

کالابرگ هست، فروشگاه نیست!

نیازمندی ها