به مناطق مختلف کرج سر زدیم و میان مردم و نانواها رفتیم تا از نزدیک شنوای حرفهای آنها باشد. گرانفروشی، کمفروشی و کیفیت پایین نان، از مهمترین دغدغههای شهروندان است، اینکه در نبود نظارت، نانوایی پیدا نمیشود که نان را طبق قیمت تعیینشده به مشتری بدهد. از آن سو، نانواها هم دل پری دارند از عدم تناسب درآمد و هزینهها.
نان و کیفیتش، شاطر و مرام آنها از گذشته تا کنون تغییر کرده، از کیفیت و ابعاد آن گرفته تا شاطرهایی که با نام خدا کرکره مغازههایشان را بعد از نماز صبح بالا میدادند تا مردم پیش از طلوع آفتاب لقمه نانی به خانه ببرند. دیگر نه از آن نانها و بوی خاطرهانگیز آن خبری است و نه از آن شاطر سحرخیز که تنورش را گرم میکرد تا سفرهای سرد نماند. با همه اینها همچنان نان برای مردم حرمت دارد، زیرا سفره غنی و فقیر نمیشناسد و برکتش را نثار هر سفرهای میکند.
با همه حرمتی که برای نان قائل هستیم، اما باید گفت؛ نان دیروز کجا و نان امروز کجا؟ همه ما آن نان سنگکهای قدیم با آن ابعاد و کیفیتش را یادشان میآید یا آن نان بربریهای به اصطلاح خاش خاشی، بوی نانهای با کیفیتی که فضای خانه را تا ساعتها پر میکرد، حالا بوی نان هم شده خاطره، خاطرهای فراموش نشدنی. به سراغ خلیل یار محمدی رئیس اتحادیه نانوایان کرج رفتیم و با وی گفتگویی داشتیم در ارتباط با نان و مشکلات این صنعت وی معتقد است:نرخ نان که سه ماه گذشته برای قیمت نان در استان البرز اعلام شده است نرخ مناسب برای فعالیت نانوایان نیست. وی با بیان اینکه انتظار ما اعلام نرخ نان در استان تهران برای البرز بود تصریح کرد:ما درخواست کرده بودیم نرخ نان در استان تهران به البرز هم داده شود که متاسفانه انجام نشد.
یار محمدی با بیان اینکه نرخ نان بربری در استان البرز هزارتومان با استان تهران متفاوت و ارزانتر است گفت: یک نان سنگک ۲۲۰۰ تومان ویک نان لواش ۴۷۳ تومان در کرج ارزانتر از قیمت نان در استان تهران است در حالی که تقریبا شرایط یکسان است.
رئیس اتحادیه نانوایان کرج با اشاره به اینکه یارانه دولتی که باید به نانوا پرداخت شود داده نشده است خاطرنشان کرد:بیش از چهار ماه است که هزینه یارانه نانواها پرداخت نشده است.
وی با بیان اینکه هزینههای اداره یک واحد نانوایی در سالهای اخیر بسیار افزایش یافته است و دخل و خرج ونانواها با هم نمیخواند، تصریح کرد: هزینه بیمه کارگران در نانوایی در سال گذشته یک میلیون و دوست هزارتومان بود، اما امسال به رقم چهارمیلیون و پانصد هزارتومان افزایش یافته است.
رئیس اتحادیه نانوایان کرج با اشاره به ثابت ماندن سهمیه آرد در استان البرز یعنی ۷ کیسه در روز برای هر واحد نانوایی از سال ۹۷ گفت:با توجه به افزایشی بودن جمعیت و مهاجر پذیر بودن استان اگر واحدهای آزاد پز نبودند مسلما با کمبود نان در استان مواجه میشدیم. وی افزود:سرانه مصرف نان در استان البرز کمتر از ۶ کیلمحاسبه میشود در صورتی که این سرانه برای استانهای همجوار تا ۸ کیلو گرم محاسبه میگردد.
یار محمدی با بیان اینکه ریشه بسیاری از تخلفات در صنعت نان در استان البرز به واقعی نبودن نرخ نان و دستوری بودن آن بازمی گردد تصریح کرد:وقتی نان سنگک برای نانوا ده هزارتومان هزینه برمی دارد و نانوا باید نان را ۶ هزار تومان بدست مشتری برساند بروز مشکلات علی حده است. وی با اشاره به راه حل برطرف شدن مشکلات نان و نانوایان و مردم خاطرنشان کرد:در صورتی که سوبسید نان به مردم داده شود و آزادسازی نرخ نان انجام شود مشکلات این صنعت حل خواهد شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگوی جامجم با دکتر علی انتظاری، جامعهشناس مطرح شد
کاظم اولیایی در گفتوگو با جامجم از رفتارهای خارج از ادب و فرهنگ بعضی فوتبالیستها انتقاد کرد