مصرف بیش از حد مغزهای آجیلی و شیرینیها به جهت طبع گرم توسط گرممزاجها- یعنی کسانی که بدنی پرخون و گرم و عضلانی دارند- بهخصوص در بهار میتواند آنها را دچار مشکلاتی چون جوشهای پوستی، خارش و خشکی پوست، سردردهای کششی، تحریکپذیری، یبوست، داغی و التهاب بدن و در برخی موارد دچار تنگینفس ناشی از مصرف گرمیها کند. در میان تنقلات آجیلی، مغزهایی وجود دارند که طبع رو به اعتدالی داشته و مزاجهای گرم میتوانند بیشتر از آنها استفاده کنند. پسته، گردو، بادام زمینی و بادام هندی دارای مزاج گرم و خشک اما تخمه کدو و هندوانه مزاج سرد و البته بادام درختی مزاجی رو به اعتدال دارد. در هر ۱۰۰ گرم مغز آجیلی حدود ۷۰۰-۶۰۰ کیلوکالری انرژی نهفته است که در میان مغزهای آجیلی به ترتیب گردو، فندق و بادام بیشترین کالری را دارند. برخی کارشناسان بر این عقیدهاند که آجیل سویا و ترکیبی از گندمک و برنجک و عدسک یا دانههای کنجد و کتان بهتر از آجیل مغزهاست. از نظر طب سنتی برنج و عدس دارای مزاج سرد و دانه کنجد و بذر کتان دارای مزاج گرم است.
شیرینیهای با طبع گرم را بشناسید
اغلب شیرینیها مزاج گرم دارند و بسته به مواد تشکیلدهنده و چاشنیهایی که در آن استفاده میشود درجات گرمیشان متفاوت است. شیرینی گردویی، نارگیلی و حلواهای تهیه شده از مغزها و شیرینیجات زنجبیلی مزاج گرمتری نسبت به سایر شیرینیهای عید دارند و توجه داشته باشید که هر نوع شیرینی، آبنبات، بیسکویت، کیک و خوراکی دیگری که در آن از چاشنیهایی چون دارچین، کاکائو و زنجبیل استفاده شده باشد درجاتی از گرمی را دارد. درخصوص میزان کالریزایی شیرینیها، شیرینی خشک نسبت به شیرینی تر و شیرینیهای مربایی و شربتی ازجمله باقلوا کالری کمتری دارد. درخصوص شکلات تلخ این باور نادرست وجود دارد که سبب افزایش وزن نمیشود در صورتیکه این شکلاتها دارای چربی اشباع شده بوده و از نظر کالری تفاوت چندانی بین شکلاتهای کاکائویی شیرین و تلخ وجود ندارد. بد نیست بدانید هر۱۰۰ گرم سوهان حدود۶۰۰-۵۰۰ کیلوکالری و هر۱۰۰ گرم گز حدود ۴۵۰ -۴۰۰ کیلوکالری انرژی دارد.
تدابیری برای پاکسازی و سمزدایی بدن
با توجه به طبع گرم خوراکیهای نوروز و ازدیاد مواد زائد در بدن بهتر است برای پاکسازی و سمزدایی بدن پس از خوردن خوراکیها و تنقلات نوروزی از ماءالشعیر طبی استفاده شود. جو را ۲۴ ساعت بخیسانید و با۲۰-۱۵ برابر آن آب روی حرارت قرار دهید، به محض شکفته شدن جو، آن را از روی حرارت برداشته و بلافاصله آب روی آن را صاف و مصرف کنید. کاهو با شربت سکنجبین و مرکبات با توجه به اینکه دارای مزاج سرد و تر هستند گزینه مناسبی برای رفع فوری گرمی ناشی از مصرف تنقلات نوروزی است. افزایش دریافت مایعات، استفاده از غذاهای آبکی مانند انواع سوپ و آش بهخصوص انواعی که با سبزیجات تازه محلی هر منطقه و آلو تهیه شده باشد و مصرف برگهها، لواشک ترش و کمنمک خانگی و انجیر برای لینتمزاج و خروج سموم از بدن مفید است.
روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد