سرنوشت ترامپ و ترامپیسم، یکی از مهمترین موضوعات جاری در آمریکاست که از سوی بسیاری از کارشناسان مورد تحلیل قرار گرفته است. در این خصوص جامجم با پل پیلار، تحلیلگر امنیتی آمریکایی و استاد دانشگاه جورج تاون گفتوگو کرده است.
با گذشت حدود یکماه از برگزاری انتخابات میاندورهای کنگره، روایتها و تحلیلهای گوناگونی از تبعات این انتخابات مطرح شده است.در یک نگاه کلی این انتخابات و نتایج آن را چگونه ارزیابی میکنید؟
باید بگویم بهرغم پیروزی جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان، اما پیروزی دموکراتها در سنا بسیار در انتخابات اخیرتعیینکننده بود. دلیل اصلی این پیروزی، کیفیت بهشدت بد برخی نامزدهای جمهوریخواه سنا بود. درخصوص مجلس نمایندگان مسجل بود که اگر جمهوریخواهان، کنترل مجلس نمایندگان را به دست بگیرند، تقریبا مانع هر پیشنهادی خواهند شد که توسط دموکراتها مطرح میشود و رئیسجمهور بایدن، شانسی برای تصویب هیچ برنامه قانونی نخواهد داشت. با این حال پیروزی آنها( دموکراتها) در سنا میتواند تاحد زیادی این وضعیت را تعدیل کند اما نگرانی و دغدغه اصلی آمریکاییها، معطوف به انتخابات میاندوره ای نیست. در این خصوص نگرانیهایی در قبال آینده وجود دارد که مهمترین آنها، حرکت کشور(آمریکا) به سوی نوعی بیثباتی مزمن است. در اینجا برخی بحرانهای عمیقتر وجود دارد.
آیا منظور شما از بحران عمیق، حوادث و منازعات احتمالی و ممکنی است که از اکنون (سال ۲۰۲۲) تا زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ رخ میدهد؟
بخشی از دغدغههای جاری در آمریکا همین است. صورت مسأله این است که نه تنها ترامپ، بلکه بسیاری از جمهوریخواهان دیگر رسما از قانون تمکین نمیکنند و نتایج انتخابات را نیز رسما زیر سؤال میبرند. البته این مسأله بیشتر در جریان انتخابات ریاستجمهوری۲۰۲۰ قابل مشاهده بود. دموکراتها راهبرد اقتصادی مشخصی در انتخابات میاندورهای اخیر کنگره نداشتند و در عوض، روی مسائلی مانند سقط جنین مانوردادند. با توجه به عدم مقبولیت تصمیم دادگاه عالی آمریکا(متشکل از اکثریت قضات جمهوریخواه ) مبنی بر پایان دادن به حق قانونی سقط جنین، دموکراتها در جریان انتخابات میاندورهای اخیر روی این مسأله مانورداده و همین را تبدیل به برگ برنده خود کردند. بدون شک برای سال ۲۰۲۴، دموکراتها دیگرنمیتوانند روی این موضوع مانور دهند زیرا مولفههای اقتصادی و مسأله تورم، از اهمیت بیشتری برای رایدهندگان برخوردار خواهد بود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا بهرغم شکست نامزدهای مورد حمایت خود در ایالاتی مانند نوادا، آریزونا، پنسیلوانیا، جورجیا و نیوهمشایر، دوباره اعلام کرد در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ شرکت میکند. سرنوشت ترامپ را چه خواهد بود؟
ابتدا بگویم که نباید تصور کرد محکومیت ترامپ در برخی پروندههای مالیاتی، امنیتی ....منجر به منع حضور وی در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴میشود. حتی اگر ترامپ به جرمی مانند سرقت اسناد متهم شود، میتواند دوباره در انتخابات ریاستجمهوری شرکت کند. در این خصوص، قانونی برای منع ترامپ از حضور در انتخابات وجود ندارد. در این میان، تنها پرونده حمله به کنگره در ششم ژانویه ۲۰۰۱میتواند برای وی دردسرساز شود. طبق قانون اساسی آمریکا، هر کسی را که در شورش یا اغتشاش علیه آمریکا شرکت کرده باشد، از تصدی پست رسمی منع میشود. این ماده برای اعمال اعضای کنفدراسیونی وضع شد که جنگ داخلی را در دهه ۱۸۶۰ به راه انداختند. اگر ترامپ به دلیل حمله به ساختمان کنگره در ژانویه ۲۰۲۱، متهم و بهخصوص محکوم شود، مشمول این قانون میشود.
با توجه به آنچه اشاره کردید، برآورد شما از بازگشت ترامپ به قدرت یا تاثیر حضور وی در ایجاد شکافهای داخلی جدید میان آمریکاییها چیست؟
نگاه خوشبیانهای نسبت به آینده سیاسی آمریکا در سال ۲۰۲۴ ندارم. اگر ترامپ یا حتی هر فردی که مانند اوست در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری پیروز شود، شاهد مانور واژگانی مانند خشونت و حتی کودتا خواهیم بود. برخی سیاستمداران آمریکایی، بهخصوص جمهوریخواهان اساسا دیگر اعتقادی به دموکراسی و گردش قدرت ندارند. درا ین میان، ممکن است برخی بگویند با وجود شکست اخیر در انتخابات میاندورهای، تاریخ مصرف ترامپ در فضای سیاسی آمریکا به پایان رسیده است. اما باید بگویم حتی اگر ترامپ درانتخابات ریاستجمهوری آتی شرکت نکند یا پیروز نشود، ترامپیسم به قوت خود باقی است. حتی افرادی مانند دی سانتیس(فرماندار ایالت فلوریدا که مهمترین رقیب جمهوریخواه ترامپ محسوب میشود)، نماد ترامپیسم منهای ترامپ محسوب میشوند. در چنین فضایی، حتی اگر دموکراتها کاخسفید را حفظ کنند، چالشهای داخلی در آمریکا ادامه پیدا خواهد کرد.
روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با مهندس حمیدرضا هلالی، عکاس، پژوهشگر و مدرس انجمن سینمای جوانان ایران مطرح شد
دانیال نوروش از لذت مضاعفش در سریالی گفت که یادآور «روزیروزگاری» بود