با این حساب بهنظر میرسد افقهای تازهای از فناوری هوش مصنوعی پیش روی ماست؛ روزهایی که فناوریهای نوین مجهز شده به هوش مصنوعی ارتقا یافته تا سطح انسانی قرار است زندگی و مشاغل ما را متحول کنند. آیا از این روزهای پیش رو باید بترسیم؟ یا وقتش رسیده که با آغوش باز پذیرای فناوریهای جدید باشیم؟
شرکت دیپ مایند سال ۱۳۸۹ شمسی/ ۲۰۱۰ میلادی در لندن تأسیس شد و گوگل آن را در سال ۱۳۹۳/ ۲۰۱۴ خرید.
این شرکت در حال حاضر مراکز تحقیقاتی بیشتری در ادمونتون و مونترال کانادا و کالیفرنیا دارد و روی پروژههای مختلفی کار میکند که همه با هدف توسعه مرزهای هوش مصنوعی طراحی شدهاند. یکی از اهداف مهم این شرکت ساخت برنامههایی است که بتواند بدون نیاز به آموزش و با استفاده از کدهای رایانهای که برای ساخت هوش مصنوعی به کار میروند هر مشکل پیچیدهای را حل کنند.
یادگیری ماشین، رمز ورود به جهانی جدید
یادگیری ماشین (Machine Leaning) از زیر مجموعههای هوش مصنوعی است. در این فناوری، مجموعهای از اطلاعات به یک ماشین داده شده و سیستم درست مانند کودکی خردسال میآموزد چگونه این اطلاعات را تحلیل کند و در مواجهه با موارد مشابه چه واکنشی نشان دهد. در واقع آموزشی در کار نیست و صرفا اطلاعات اولیهای وجود دارد که شبیه کد رایانهای به برنامه داده میشود. منظور از ماشین در اینجا الزاما رباتها نیستند، بلکه برنامههای رایانهای و نرمافزارهایی که روی وسایل الکترونیکی مختلف نصب میشوند هم ماشین به حساب میآیند. یادگیری ماشین میتواند در بانکداری، پیشبینیهای مربوط به بازارهای مالی، دستگاههای حضور و غیاب و تشخیص چهره، پزشکی و مهندسی به کار برود.
توانایی انجام هم زمان ۶۰۴ کارفریتاس در توضیح عملکرد برنامه و فعالیتهای گروه خود میگوید: «نتایج تحقیقات و تلاشهای این گروه برای ارتقای هوش مصنوعی در سطح انسان به سطحی رسیده است که میتواند ۶۰۴ کار را به طور همزمان در شرایط متنوع انجام دهد. او به پروژه گاتو اشاره میکند که از یک شبکه عصبی منفرد تشکیل شده و در حقیقت مجموعه رایانهای به هم پیوستهای است شبیه به سلولهای مغز انسان که در انجام کارهای مختلف عمل میکنند. این برنامه قادر است چت کند، برای تصاویر زیرنویس ارائه دهد، بلوکها را با یک بازوی رباتیک روی هم قرار دهد و حتی با کنسولهای بازی ویدئویی قدیمی مثل آتاری که در دهه ۱۳۶۰/ ۱۹۸۰ رایج بود کار کند و بازی را پیش ببرد.»
زمانی که برنامه گاتو در حال گپ زدن با یک انسان بود تحت نظر چند داور قرار گرفت که در نهایت توانایی صحبت کردن او را در حد متوسط اعلام کردند. این یعنی با وجود تمام تلاشهایی که در حوزه توسعه این برنامه اتفاق افتاده هنوز تا رسیدن به مراحل اجرایی که نتوان مرز هوش مصنوعی از انسان را تشخیص داد فاصله وجود دارد. مقاله The Next Webدرباره نتایج پروژه گاتو میگوید هوش مصنوعی عمومی که دیپ مایند به آن دست پیدا کرده، چیزی بیشتر از دستیارهای مجازی مثل سیری (SIRI) و الکسا (ALEXA) نیست که اکنون در گوشیهای همراه و بعضی از ابزارهای الکترونیک مورد استفاده مردم در خانههایشان وجود دارد.
باید از هوش مصنوعی بترسیم؟
پژوهشگران شرکت دیپ مایند در مقالهای که سال ۱۳۹۵/ ۲۰۱۶ منتشر شده است، نیاز به وجود یک دکمه قرمز بزرگ برای جلوگیری از انجام اقدامات خطرناک هوش مصنوعی را تأیید کردند. استیون هاوکینگ، فیزیکدان برجسته پیش از مرگش بارها نگرانیاش را درباره گسترش و پیشرفت بیحد و مرز هوش مصنوعی اعلام کرده بود. با این حال نباید خدماتی را که تکامل هوش مصنوعی میتواند برایمان به ارمغان آورد را فراموش کنیم. به عقیده بسیاری از محققان نباید نگاه صفر و صدی به هوش مصنوعی داشته باشیم زیرا همین فناوری در سال ۱۳۹۹/ ۲۰۲۰ توانست یکی از چالشهای چندساله در علم زیستشناسی، یعنی پیشبینی ساختار سهبعدی پروتئینها را حل کند. تعیین ساختار سهبعدی پروتئینهای مختلفی که در بدن موجودات زنده تولید میشود، میتواند کارایی بسیار زیادی در توسعه روشهای مقابله با بیماریها، تولید داروهای دقیقتر و اثرگذارتر، تولید بافتهای مختلف بدن در محیط آزمایشگاهی و... داشته باشد. این شرکت دو سال پیش اعلام کرد توانسته با آموزش الگوریتم شبکه عصبی با استفاده از ۱۷۰هزار توالی پروتئین شناختهشده و ساختارهای متمایز آنها، این مشکل را با دقت ۹۲درصد حل کند. البته این تنها جایی نیست که هوش مصنوعی به کمک بشر آمده باشد بلکه نمونههای دستیارهای صوتی گوشیهای هوشمند هم توانستهاند مشکل افراد نابینا یا کسانی را حل کند که بهدلیل معلولیت قادر به استفاده از دستهای خود نیستند. تمام این موارد نشان میدهد این فناوری تا چه حد برای انسان مفید بوده است.
تورینگ، امتحانی برای هوش مصنوعی
فریتاس میگوید: با همه پیشرفتهایی که بشر در حوزه هوش مصنوعی داشته اما هنوز نتوانسته آن را تا حد رسیدن به سطح آزمون تورینگ توسعه دهد. آزمون تورینگ را آلن تورینگ در سال ۱۳۲۹/۱۹۵۰ طراحی کرد. هدف این آزمایش سنجش توانایی رفتارهای هوشمندانه ماشین است. در واقع نتیجه این آزمون نشان میدهد هوش مصنوعی ساخته شده، چقدر به رفتارها و انتخابهای انسانی نزدیک شده است.
منابع: Independent و Dailymail
مریم ملی - گروه دانش
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد