به گزارش جام جم آنلاین، دکتر محمود بابائیان گفت: طب ایرانی علاوه بر انسان ها برای فصول هم مزاج در نظر می گیرد. فصل بهار دارای اعتدال است و مزاج آن نسبت به فصول دیگر سال، گرم و تر است.
وی اضافه کرد: فصل قبل از بهار، زمستان است که از نظر طب ایرانی مزاج سرد و تر دارد و معمولا افراد در زمستان، به دلیل حرارتی که در دستگاه گوارششان بیشتر است، هضم بهتر و میل بهتری به غذاهای سنگین دارند، بنابراین مواد زائد بیشتری در بدنشان تولید می شود.
عضو گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: وقتی فصل زمستان به بهار تبدیل می شود، همه چیز رویش پیدا می کند، گیاهان و درختان سبز می شود. موادی هم که در بدن انسان تجمع پیدا کرده شروع می کند به پخته شدن و در جریان افتادن. حالا اگر فردی عضوی معیوب در بدن داشته باشد، این مواد زائد در آن عضو معیوب ریخته می شود.
وی اشاره کرد: بنابراین چون به دنبال زمستان ، بهار را داریم باید اقدامات و آمادگی های لازم برای فصل بهار را از اواخر فصل زمستان شروع کنیم. از طرف دیگر ما اول بهار را اول فروردین نمی دانیم، بلکه زمانی که درختان شروع می کنند به شکوفه زدن، بهار آغاز می شود مثلا اواسط اسفندماه.
بابائیان افزود: همه ی افراد خصوصا افرادی که دچار چاقی ، رطوبت بالا، مواد زائد بیشتر، سابقه ی چربی خون، فشار خون و مشکلات عروقی هستند، حتما باید یک پاکسازی داشته باشند.
این متخصص طب ایرانی یکی از روش های پاکسازی طبیعی را ورزش دانست و گفت: ورزش کردن، تعریق و سوخت و ساز را بیشتر می کند و مواد زائد از طریق تنفس و پوست مواد دفع می شود. ورزش و مصرف درست مایعات، باعث می شود ادرار انسان نیز زیاد شود و یک پاکسازی و نشاط ایجاد می شود.
وی خاطرنشان کرد: روش دیگر پاکسازی این است که مردم اواخر فصل زمستان آش های ترش مانند آش آلوچه، شلغم ترش، آبغوره، انار، زرشک و سماق مصرف کنند، وقتی سه روز فقط این آش های ترش را خوردند، روز چهارم و پنجم یک مسهل استفاده کنند تا دستگاه گوارش پاکسازی شود و یبوست نداشته باشند.
بابائیان بیان داشت: بعضی افراد با نظر پزشک می توانند در اواخر زمستان، فصد یا حجامت انجام دهند ولی اگر فردی امکان این اعمال را ندارد بهتر است در آخرین روزهای زمستان و اوایل بهار یا همان ایام نوروز، مقدار غذایشان را کاهش دهند.
این متخصص طب سنتی تأکید کرد: در ضمن افراد در ایام عید تا می توانند غذاهای سرخ کردنی، شور، تند و شیرینی های قنادی را کمتر مصرف کنند. متأسفانه افراد در این ایام در هم خوری می کنند و این ها باعث افزایش فشار خون و تجمع مواد زائد، جوش ها و سکته ها شود.
وی ادامه داد: بهتر است افراد در این ایام گوشت را به مقدار اعتدال مصرف کنند تا مواد زائد کمتر در بدنشان تجمع یابد و بهترین گوشت «جوجه خروس کوچک» در سوپ ها و شورباها است که زودهضم است.
بابائیان گفت: یکی از توصیه های ما در ایام نوروز این است که مردم کاهو و سکنجبین مصرف کنند. این خوراکی در پاکسازی و رقیق کردن اخلاط و پاکسازی دستگاه گوارش و عروق خیلی موثر است.
عضو گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ضمن بیان اینکه طبع فصل بهار معتدل و گرم و تر است و مناسب افراد سالمند و افراد با طبع سرد و خشک می باشد، اظهار کرد: افرادی که دموی (گرم و تر) هستند ممکن است در این ایام اگر مراعات نکنند، دچار افزایش فشار خون، عفونت و جوش شوند.
وی اضافه کرد: بهترین نوشیدنی برای فصل بهار، آب جو طبیعی است. نصف استکان جو را با هفت استکان آب روی حرارت میگذاریم. آب که به نصف رسید، آن را جدا کرده و طی روز میل می کنیم. اگر فردی دستگاه گوارشش نفخ دارد بهتر است با عسل بخورد و اگر کسی مزه آن را دوست ندارد می تواند با آبلیمو کمی آن را ترش کند.
محمود بابائیان یادآور شد: شربت هایی چون لیمو، نارنج، عرق کاسنی، ریواس، عناب، زرشک، تمبر هندی، آلوبخارا نیز به پاکسازی بدن در فصل بهار کمک می کنند. افرادی که مشکلات گوارشی و نفخ نداشته باشند، آب هندوانه یا خیار با کمی شکر می توانند مصرف کنند که برای کاهش حرارت بدن خوب است.
این متخصص طب ایرانی گفت: افراد در فصل بهار حالت خوابالو پیدا می کنند و ما ورزش های سبک قبل ناهار و صبحانه را توصیه می کنیم و بهتر است در طی روز زیاد نخوابند. افراد بلغمی سرد و تر ، میلشان به خواب زیاد است و این افراد باید بیشتر ورزش کنند و حجم ناهار را کم کنند.
وی عنوان داشت: افرادی که دموی هستند نیز میل به خوابشان بیشتر می شود و این افراد نیز علاوه بر ورزش، طی روز خصوصا بلافاصله بعد از غذا نخوابند. اما افراد صفراوی و سوداوی که ساعت خوابشان کم است، خواب بهاری برای آن ها خوب است اما این ها هم نباید بعد از غذا بخوابند.
بابائیان سیب شیرین را یکی از میوه های بسیار خوب و مفید برای فصل بهار سیب شیرین دانست و گفت: گیاه "خرفه" نیز بیشتر در فصل بهار می روید، گیاهی است که خون را تصفیه می کند و ما مخصوصا به افرادی که خارش پوست یا تلخی دهان در بهار دارند، توصیه می کنیم از خرفه استفاده کنند.( البته خرفه برای افرادی که سنگ کلیه دارند ممنوعیت هایی دارد.)
این متخصص طب سنتی توصیه ای مهم برای افرادی داشت که حساسیت فصلی دارند داشت: افرادی که با شروع بهار حساسیت و آلرژیشان عود می کند، مصرف کاسنی، خرفه، عرق شاطره و آب جوی طبی برایشان بسیار مفید است. اگر فردی خارش گلو دارد می تواند از گل بنفشه استفاده کند.
عضو گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به بهدشات نیوز گفت: افرادی که در بهار عطسه زیاد دارند، روغن بنفشه با پایه ی بادام شیرین را هر 12 ساعت در بینی خود بچکانند و یا پیشانی خود را با این روغن ماساژ دهند. البته پرهیز غذایی مانند عدم مصرف شکلات، قهوه، انواع ادویه ها و خیار شور نیز در این افراد باید لحاظ شود.
منبع: بهداشت نیوز
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد