بررسی راهکارهای افزایش مخاطبان تلویزیون در گفت‌وگو با مهران مهام؛

ورود ممنوع برای غیرحرفه ای‌ها!

ماندگارترین سریال‌ های جوانانه تلویزیون کدام آثار بودند و چه دغدغه‌هایی را مطرح کردند؟

جوان ایرانی سلام!

سریال‌ هایی که با محوریت دغدغه‌های جوانان و دغدغه‌های روز مانند کنکور، ازدواج، اشتغال، مسکن و... هستند همیشه محبوب بوده و در صورت خوش‌ساخت بودن، مخاطب بسیاری دارد.
کد خبر: ۱۳۴۲۵۲۱

برای همین هم می‌توان گفت اکثر سریال‌های موفق که در چند دهه اخیر دیده شده‌اند؛ سریال‌هایی با همین محوریت هستند؛ به‌طوری‌که هنوز هم بازپخش آنها مخاطب داشته و بسیاری هنوز هم پای این سریال‌ها می‌نشینند.

قاسم جعفری، سیروس مقدم، سروش صحت، پریسا بخت‌آور و ... از‌جمله کارگردان‌هایی هستند که سریال‌هایشان اکثرا حول محور همین دغدغه‌های جوانانه می‌چرخد و اتفاقا هم در زمان پخش‌شان مخاطبان را به سمت خود جلب کردند.

از این‌رو در این گزارش مروری داشته‌ایم به برخی از این سریال‌ها و اشاره‌ای کرده‌ایم به دغدغه‌هایی که در آنها پرداخته شد و می‌توانید در ادامه بخوانید.

روزگار جوانی
سال تولید: 1377
کارگردان‌ها: شاپور قریب و اصغر توسلی
تهیه‌کننده:‌ اصغر توسلی
نویسنده‌ها: اصغر فرهادی، علی‌اکبر محلوجیان، فرهاد نقدعلی و فریبرز کامکاری
بازیگران: بهزاد خداویسی، امین حیایی، کیهان ملکی، نصرا... رادش، مهدی صبایی، سحر صباغ‌سرشت و زهره فکورصبور

دغدغه مطرح شده در سریال: «روزگار جوانی» داستان پنج جوان شهرستانی دانشگاه قبول‌شده‌ای را روایت می‌کرد که در یک خانه دانشجویی با هم زندگی می‌کردند و هر‌کدام داستان و دغدغه‌ای داشتند که بی‌ربط به دغدغه‌های روز آن دوران و حتی در این دوران نبود. تحصیل، ازدواج، اشتغال، مسکن و مشکلات مالی از‌جمله مهم‌ترین مسائلی بود که به شکل‌های مختلف و البته جذاب و دوست‌داشتنی مطرح می‌شد و بیننده‌ها را مشتاق به دیدن آن در زمان پخش خود می‌کرد.

محمدرضا عیوضی نیز خواننده تیتراژ پایانی آن با متن «مثل یک رنگین‌کمون هفت رنگ/ سرگذشت زندگیمون رنگ‌رنگ/ ای صمیمی، ای قدیمی، هم‌قطار/ در دل شب شبنم عشقی به‌کار» بود که اتفاقا در زمان خود با استقبال خوبی مواجه شد و بسیاری زمان پخش با آن همخوانی می‌کردند.

خط قرمز
سال تولید: ۱۳۸۰
کارگردان و تهیه‌کننده: قاسم جعفری
نویسنده: علیرضا بذرافشان و شعله شریعتی
بازیگران: شهرام حقیقت‌دوست، سروش گودرزی، پویا امینی، شهرام عبدلی، ایمان اشراقی، علی منصوری، مجید مشیری، علی جاویدفر، مهسا کرامتی، ساناز کیهان، زهرا اویسی و حسن اسدی
دغدغه مطرح شده در سریال: «خط قرمز» جزو سریال‌های جذاب و پر‌سر و صدا در دوران خودش بود که با واکنش‌های مثبت و منفی بسیاری هم مواجه شد؛ سریالی که محبوب جوانان و نوجوانان آن دوران بود و توانست زمان پخش خود که هر سه‌شنبه بود به قول معروف خیابان‌ها را خلوت کند و مشتاقان دانستن عاقبت جوانان این سریال را تا پایان پخش آخرین قسمت با خود همراه سازد؛ سریالی که دغدغه‌های جوانانه فراوانی در آن مطرح شد و حتی در ترانه محبوب تیتراژ که حسین ریاضیان آن را خوانده بود با ترانه «به امید یه هوای تازه‌تر/ گفتیم از رفتن و خوندیم از سفر/ می‌خواستیم مثل پرنده‌ها باشیم/ آسمونو حس کنیم رها باشیم» نیز به بخش مهمی از دغدغه جوانان اشاره داشت. قصه این سریال از تفاوت نسل‌ها و فرار از خانه گرفته تا قاچاق مواد مخدر، اعتیاد و ازدواج و حتی مطرح شدن بیماری ایدز گفت و همین تنوع در بیان دغدغه‌ها و گفتن تقریبا بی‌پرده مشکلات جوانان در این سریال باعث شده بود هر روز به مخاطب آن اضافه شود و بسیاری با آنها احساس همدردی داشته باشند.

پشت‌کنکوری‌ها
سال تولید:‌۱۳۸۱
کارگردان: پریسا بخت‌آور
تهیه‌کننده: حسین مروی
نویسنده: اصغر فرهادی و محمدرضا فاضلی
بازیگران: رضا داوودنژاد، علی صادقی، برزو ارجمند، رامین ناصرنصیر، سعید آقاخانی، سیروس گرجستانی، سحر ولدبیگی، محسن قاضی‌مرادی، رضا و محمود‌رضا بنفشه‌خواه، مریم امیرجلالی و سیروس میمنت
دغدغه مطرح شده در سریال: همان‌طور که از نام سریال هم مشخص است داستان این سریال به دغدغه بزرگ کنکور که برای جوانان آن زمان قبولی در آن و ورود به دانشگاه به بزرگی شکستن شاخ غول بود، می‌پرداخت. تعدادی جوان که در یک خانه بزرگ و قدیمی برای درس خواندن و ورود به دانشگاه دور‌هم جمع شده بودند و همین موضوع نیز باعث شکل‌گیری داستان‌هایی می‌شد که در ماه رمضان سال ۱۳۸۱ از شبکه پنج سیما پخش شد و موضوعاتی همچون ازدواج و اشتغال نیز در این میان به‌خوبی مطرح شد. ترانه تیتراژ آن را هم که حمیدرضا صدری خواند با ترانه «کی کلاس بیشتر می‌ره؟ اون که پول بیشتر داره/ پول و کلاس و تست و کنکور/ من شب و روز درس می‌خونم تا پشت‌کنکور نمونم...» با استقبال خوبی مواجه شده بود.

من یک مستاجرم
سال تولید: ۱۳۸۳
کارگردان: پریسا بخت‌آور
تهیه‌کننده: ایرج محمدی و مهران مهام
نویسنده: شادمهر راستین
بازیگران: امیر جعفری، سعید آقاخانی، ریما رامین‌فر، کتایون امیرابراهیمی، نگار فروزنده، سپند امیرسلیمانی، الهام چرخنده و نیما تارخ
دغدغه مطرح شده در سریال: نام این سریال هم کاملا نشان می‌دهد چه دغدغه‌ای را قرار بود مطرح کند. دغدغه مسکن و اجاره‌نشینی که تلاش شد در این سریال به آن پرداخته شود. داستان آن درباره
زن مسنی است که چند آپارتمان دارد و می‌خواهد آنها را اجاره بدهد. او برای اجاره خانه‌هایش شرایطی دارد که همین شرایط و ماجرای کسانی که برای اجاره خانه می‌آیند روایت و روند قصه را شکل داده‌اند.

فاصله‌ها
سال تولید: ۱۳۸۹
کارگردان: حسین سهیلی‌زاده
تهیه‌کننده: محمدرضا شفیعی
نویسنده: مسعود بهبهانی‌نیا
بازیگران: دانیال حکیمی، شاهرخ استخری، نیما شاهرخ‌شاهی، بهاره افشاری، فاطمه گودرزی، محمد حمزه‌ای، پندار اکبری، سوگل طهماسبی، رضا توکلی، مریم کاویانی، حسن جوهرچی، ارسلان قاسمی، حمید شریف‌زاده، الناز حبیبی و شهرام عبدلی.
دغدغه مطرح شده در سریال: سریال «فاصله‌ها» سریال ساخت شبکه سه سیما در سال ۸۹ بود که به یک دغدغه مهم و آن هم تفاوت نسل‌ها پرداخت؛ تفاوتی که بین پدر و مادرها و فرزندان آنها به شکل مشهودی قابل حس بوده و همین موضوع سوژه‌ای شد تا سازندگان به آن بپردازند. این سریال، پدری مذهبی را نشان می‌داد که با پسرش از نظر رفتار و عقیده فاصله داشته و حتی پسرش با دختری در این میان آشنا می‌شود که پدر رضایت به ارتباط و وصلت آنها ندارد و همین موضوعات در پی هم ماجراهایی را پیش آورد که حتی در‌ نهایت در این سریال به موضوع تجاوز نیز می‌رسد که واکنش‌های گوناگونی را نیز به همراه داشت. «اگه فاصله افتاده/ اگه من با خودم سردم/ تو کاری با دلم کردی/ که فکرشم نمی‌کردم/ چه آسون دل بریدی از دلی که پای تو گیره/ که از این بدترم باشی؛ واسه تو نفسش میره» با صدای علی سهرابی ترانه تیتراژ پایانی بود که با روایت داستان همخوانی خوبی داشت.

بچه‌های نسبتا بد
سال تولید: ۱۳۹۲
کارگردان: سیروس مقدم
تهیه‌کننده: سیدکمال طباطبایی
نویسنده: پیمان عباسی
بازیگران: حمید گودرزی، میلاد کی‌مرام، اشکان خطیبی، علی طباطبایی، یوسف تیموری، مجید مشیری، شهرزاد کمال‌زاده، مهسا کامیابی، نیکی مظفری، مهرانه مهین‌ترابی و اکبر عبدی.
دغدغه مطرح شده در سریال: روایتی که در این سریال مطرح می‌شود روایت چهار جوان خلافکاری است که در یک سرقت با گاوصندوقی مواجه می‌شوند که ۲۰۰۰ سکه بهار آزادی در آن است؛ سکه‌هایی که برای یک موسسه خیریه بوده و برای زوج‌های نیازمند جمع‌آوری شده بود. همین اتفاقات چالش‌ها و ماجراهای بسیاری را به همراه دارد و خرده‌داستان‌هایی در دل آن به‌وجود می‌آید که مخاطب را مجاب به دنبال کردن آن می‌کند. اشتغال و ازدواج مهم‌ترین دغدغه‌هایی است که سروش مقدم به همراه پیمان عباسی تلاش کردند تا بتوانند در این سریال آنها را مطرح کنند. یه وقتایی که تنهایی/ خدا عاشق‌ترت کرده/ باید دلتنگ باشی‌/ تا بفهمی باورت کرده/ یه وقت‌هایی برات سخته/ دلت لجبازه و مغرور/ می‌خواد اما نمی‌تونه/ تو رو عاشق کنه با زور» نیز تیتراژ پایانی سریال بود که توسط فریدون آسرایی خوانده شد.

لیسانسه‌ها
سال تولید: ۱۳۹۵
کارگردان: سروش صحت
تهیه‌کننده: رضا جودی
نویسندگان: سروش صحت و ایمان صفایی
بازیگران: امیرحسین رستمی، هوتن شکیبا، امیر کاظمی، بهنام تشکر، بیژن بنفشه‌خواه، مهران رجبی، متین ستوده، نیلوفر هوشمند، رویا میرعلمی، کاظم سیاحی، عزت‌ا... مهرآوران، سیاوش چراغی‌پور،
سام نوری و آتنه فقیه‌نصیری
دغدغه مطرح شده در سریال: سریال «لیسانسه‌ها» زمان پخش خود با استقبال قابل‌قبولی مواجه شد و به یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های جوانان این زمانه که تحصیلکرده‌های بیکار هستند، پرداخت؛ جوانانی که در دانشگاه تحصیل کرده و دارای مدرک کارشناسی در رشته‌های گوناگون هستند اما با این حال در زمینه‌های اشتغال، ازدواج، مسکن و... دچار مشکل بوده و نمی‌توانند از آنها به‌سادگی عبور کنند. سریال لیسانسه‌ها به‌خوبی با نشان دادن سه جوان لیسانسه توانست این دغدغه‌ها را در قالب طنز به نمایش درآورد و اتفاقا تیتراژ پایانی آن نیز به خوانندگی امید نعمتی با ترانه «تمام کهکشان نشان از تو دارد/ زمان بدون تو سر گذر ندارد/ جهان به اعتبار خنده تو زیباست/ بهشت من همین دقیقه‌ها همین‌جاست» توانست محبوبیت خوبی به‌دست آورد.

ترانه مادری
سال تولید: ۱۳۹۶
کارگردان: حسین سهیلی‌زاده
تهیه‌کنندگان: ایرج محمدی، مهران مهام
نویسنده: مسعود بهبهانی‌نیا، محمدرضا خالقی‌زاده، علی‌اکبر بابالو و زهرا پارسافر
بازیگران: هما روستا، دانیال حکیمی، فاطمه گودرزی، سیاوش خیرآبی، علی طباطبایی، محمد شادانی، گلاره عباسی، مینا لاکانی، محمد حاتمی، الهام پاوه‌نژاد و مهین شهابی
دغدغه مطرح شده در سریال: داستان این سریال به دوری ۱۵ ساله خواهر و برادری برمی‌گردد که فرزندان پسر آنها در یک دانشگاه هم‌دوره می‌شوند و داستان اختلاف این خواهر و مادر بر سر خانه مادری و طعمی که در این میان وجود دارد مطرح می‌شود. ماجراهای پسر‌دایی و پسر‌عمه که یکی از آنها اصطلاحا بچه‌مثبت است و دیگری تا حدودی خرده‌شیشه دارد و دغدغه‌هایی همچون دسترسی به مواد مخدر، اعتیاد را به نمایش در‌آورد که بسیاری از بیننده‌ها با آنها همذات‌پنداری کردند، ضمن این‌که در این سریال به ماجرای ازدواج و حتی ازدواج دختر و پسری که دختر چند سال از پسر بزرگ‌تر است هم پرداخته شد که بازخوردهایی را نیز به همراه داشت.

پــدر
سال تولید: ۱۳۹۷
کارگردان: بهرنگ توفیقی
نویسنده و تهیه‌کننده: حامد عنقا
بازیگران: مهدی سلطانی، سینا مهراد، ریحانه پارسا، لعیا زنگنه، بیژن امکانیان، نیما رئیسی، مسعود فروتن، مجید مشیری و کاوه خداشناس
دغدغه مطرح شده در سریال: داستان این سریال به آشنایی پسری مذهبی با دختری پولدار و غیرمذهبی در دانشگاه برمی‌گردد و به‌وجود آمدن روابط عاشقانه میان آنها و در‌نهایت مرگ پسر و ماجراهای بعد از آن روایتی متفاوت از دغدغه‌های جوانانه و تفاوت‌های طبقانی و دیدگاهی و اعتقادی را مطرح می‌کند که بیننده‌های تلویزیون را با خود همراه کرد. «کجایی ای که عمری/ در هوایت نشستم زیر باران‌ها کجایی/ اگر مجنون اگر غریبم در بیابان‌ها کجایی» تیتراژ پایانی سریال «پدر» با صدای علیرضا قربانی است که این ترانه نیز جزو ترانه‌های محبوب تیتراژ پایانی به حساب می‌آید.

بچه مهندس
سال تولید: ۱۳۹۷
کارگردان: علی غفاری
تهیه‌کننده: سعید سعدی
نویسنده: سجاد ابوالحسنی
بازیگران: یونا تدین، پرویز پورحسینی، روزبه حصاری، بهناز جعفری، ساناز سعیدی، برزو ارجمند، عباس جمشیدی‌فر، بهاره رهنما و اندیشه فولادوند
دغدغه مطرح شده در سریال: قصه این سریال، روایت نوزادی رها شده در دوران جنگ در پرورشگاه است که کودکی خود را در آنجا می‌گذراند و به انتظار روزی است که والدین‌اش سراغش بیایند. اتفاقاتی که در این سریال به نمایش در‌می‌آید به مسائل و دغدغه‌های دهه‌های ۶۰ و ۷۰ می‌پردازد که حالت نوستالژی داشته و بسیاری از مخاطبان به خوبی می‌توانند با اتفاقات آن دوران همذات‌پنداری کنند. بازیگر کودک آن یونا تدین نیز آنقدر خوب بازی کرد که این انتظار در او به‌خوبی به نمایش درآمد و از این‌رو جزو سریال‌های محبوبی شد که ماه رمضان سال ۹۷ از شبکه دو پخش شد.

سرباز
سال تولید: ۱۳۹۹
کارگردان و نویسنده: هادی مقدم‌دوست
تهیه‌کننده: محمدرضا شفیعی
بازیگران: آرش مجیدی، الیکا عبدالرزاقی، رویا تیموریان، جمال اجلالی، اسماعیل محرابی، نیما شعبان‌نژاد، سیاوش خیرابی، پدرام شریفی، افسانه کمالی و علی هاشمی.
دغدغه مطرح شده در سریال: این سریال همان‌طور که از نامش مشخص است به یکی از مهم‌ترین دغدغه جوانان یعنی سربازی می‌پردازد. روایت این سریال هم روایت پزشکی است که دوره طرح خود را باید با خدمت سربازی بگذراند و دغدغه‌های اشتغال، ازدواج و مسکن را نشان می‌دهد. در کنار این دغدغه‌ها، روایت‌ها و خرده‌داستان‌هایی نیز وجود دارد که دغدغه‌های برخی از سربازان هم‌دوره با شخصیت اصلی سریال را نیز به نمایش در‌می‌آورد. این سریال در ماه رمضان سال ۹۹ روی آنتن شبکه سه رفت. «به تو دل ندهم/ به که دل بدهم/ تو بگو چه کنم/ دلتنگم/ نه کنار توام/ نه قرار توام و ... » نیز تیتراژ پایانی سریال با صدای محمد معتمدی بود.

آزاده باقری - خبرنگار / ضمیمه قاب کوچک روزنامه جام جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها