در چنین شرایطی، خودمان هستیم که میدانیم حالمان آنطور که باید باشد، نیست. شاید خستهایم، شاید بیحال و گاهی حتی با حالاتی روبهرو میشویم که تابهحال آن را تجربه نکردهایم. این همان دوران نقاهتی است که افراد مبتلابه ویروس کرونا میگذرانند.
آنها دوره بیماری را پشتسر گذاشتهاند اما همچنان بهروزهای اوج پیش از ابتلا برنگشتهاند. در این گزارش، برخی تأثیراتی را که ممکن است ویروس کووید 19 روی انسان و بهخصوص خانمها بگذارد و در دوران نقاهت هم ادامه داشته باشد ، بررسی کردهایم.
کافی است با چند نفر از کسانی که بهتازگی کرونا را شکست دادهاند و جواب تستشان بعد از گذراندن یک دوره قرنطینه، منفی شده، همکلام شویم تا متوجه تأثیر این بیماری روی حجم موهای سرشان شویم؛ موهایی که بیشتر از قبل میریزند.
درواقع ریزش موها پس از کرونا،مشکلی است که در مردان و زنان بهبودیافته از این بیماری ظاهر میشود اما میتوان امیدوار بود این ریزش دائمی نیست و پس از مدتی از بین برود البته که شدت و مقدار این اتفاق در بدن هر شخصی متفاوت با دیگری است اما بهتر است در دوران نقاهت پس از بیماری کرونا از مواد غذایی مقوی برای رشد و تقویت موهایمان استفاده کنیم؛ موادی مانند ماهی، قارچ، غلات، آبپرتقال و شیر کمچرب که شامل ویتامین D هستند و میتوانند در بهبود این وضعیت به فرد بیمار کنند.
ضمن اینکه در این روزها لازم است تا کمی سبک رسیدگی به موهای سر را تغییر دهید و با آن کمی آرامتر برخورد کنید؛ خیلی آن را شانه نزنید، زیر دوش آب که ریشههای مو سستتر است به آن فشار وارد نکنید و خانمها هم تا مدتی، موهایشان را با کش سفت و تنگ نبندند. یعنی اجازه بدهید تا کمی زمان بگذرد و تقویت ریشه موها اتفاق بیفتد.
زندگی بدون عطروطعم
اختلالات بویایی و چشایی هم یکی دیگر از عوارضی است که در دوران پس از بهبود کرونا در برخی افراد ادامهدار خواهد ماند. آنها قدرت بویایی و چشایی پایینی دارند و طبق تجربه برخی افراد، ممکن است این حس تا ماهها پس از بهبود کامل، همچنان ادامه داشته باشد. اینطور که متخصصان میگویند اختلالات بویایی و چشایی در بعضی افراد چند روز و در برخی چند هفته و در بعضی دیگر چند ماه ممکن است طول بکشد تا مشکل برطرف شود. آنها معتقدند برای برطرف شدن این عارضه مانده در دوران نقاهت، یکی از راهکارها این است که چند رایحه بهصورت روزانه توسط فرد بو شوند؛ روزی دو بار و هر بار به مدت 20تا30 ثانیه و بین بو کردن هرکدام از این رایحهها هم چندثانیهای فاصله بدهیم. رایحه لیمو، اکالیپتوس، گل محمدی، گل رز یا گلاب، میخک و... آن دسته از رایحههایی هستند که اگر اسانسشان بهطور روزانه و مستمر در دسترس فرد بهبودیافته قرار بگیرد، میتواند تأثیری در بهبود وضعیت داشته باشد. ضمن اینکه بو کردن عطر، ادکلن و دارچین هم در این درمان مؤثر است.
نقاهتی برای تازه مادران
در اولین روزهای شیوع ویروس کرونا، بیشترین نگرانی متعلق به خانمهای باردار و شیرده بود؛ کسانی که نمیدانستند چه اتفاقی پیشرویشان هست و باید چهکار کنند اما این موضوع رفتهرفته جا افتاد و از شدت نگرانیها کاسته شد، چراکه متخصصان توانستند کمی آنها را آرام کنند که ابتلای مادران باردار به کرونا، خیلی اتفاق ترسناکی نیست و میتواند مثل سایر افراد با مراقبت، درمان شود و زایمان موفقی هم خواهند داشت.
این را یکی از متخصصان زنان و زایمانی میگوید که این تجربهها را از سر گذرانده است. او از خانمهایی میگوید که در ماههای پنجم یا ششم بارداری به کرونا مبتلا شدند و بهبود یافتند و اتفاقا هم که نوزادانی با وزن کافی و بدون مشکل را به دنیا آوردند البته طبیعتا از آنجا که اطلاعات کافی و جامعی در این حوزه هنوز وجود ندارد، بهترین راه این است که از بیمار شدن جلوگیری شود اما بااینحال به نظر میرسد زنان باردار با کووید 19 در مقایسه با زنان در همان سن که باردار نیستند، بیمارتر نمیشوند اما یکی از سؤالاتی که در بین خانمها مطرح است این است که اقدام به بارداری برای کسانی که پیشازاین به کرونا مبتلا شدهاند، خطری ندارد؟ پیش از پاسخ به این سؤال باید در نظر بگیریم این بیماری نوظهور است و اطلاعات درباره همه زوایای آن بااطمینان مورد ارائه نمیشود اما بههرحال مطالعاتی هم درباره آن صورت گرفته است.
این مطالعات و آمارها میگوید شانس افزایش سقط در خانمهایی که مبتلابه کووید 19 بودهاند بیش از بقیه افراد گزارش نشده است. در همین ارتباط، متخصصان معتقدند خانمهایی که دوره بیماریشان را در غیر از حالت بستری سپری کردهاند، مثلا در خانه قرنطینه بودند و درمانهای حمایتی را پشت سر گذاشتهاند، میتوانند بعد از طی دوران قرنطینه و بهشرطی که ضعف بر بدن آنها غلبه نداشته باشد، باردار شوند.
شیر، ضد کرونا
اما دوران نقاهت برای مادرانی که به فرزندشان شیر میدهند هم پر از سؤال و ابهام است، البته پاسخهایی هم برایش وجود دارد؛ هرچند در ذات علم اصل قطعی وجود ندارد اما این عدم قطعیت نباید نتایج بهدستآمده بدیهی را زیرسوال ببرد.
متخصصان کودک میگویند حتی مادرانی که به کرونا مبتلا هستند باید با رعایت پروتکلهای بهداشتی نوزادشان را با شیر خودشان تغذیه کنند و فکر نکنند فرزندشان با خوردن شیر به کرونا مبتلا میشود؛ پس طبیعتا مادرانی که بهبود پیداکرده و در دوران نقاهت به سر میبرند، جای خوددارند. علتش هم این است که درواقع، شیر مادر یک پکیج درمانی ضد کروناست. بهطور طبیعی بدن مادر مبتلابه کرونا آنتی باکتری این ویروس را در بدن میسازد و این آنتی باکتری از طریق شیر وارد بدن نوزاد میشود، بنابراین مادرانی که به ویروس کووید ۱۹ مبتلا شدهاند براثر شیردهی بهنوعی نوزادشان را در برابر کرونا واکسینه میکنند البته باید حواسشان به ضعف بدنی خودشان بعد از رهایی از این بیماری هم باشد.
تغییرات هورمونی
یکی از اتفاقات رایج که ذهن بسیاری از خانمهایی را که به کرونا مبتلا شدهاند درگیر کرده است، بر هم خوردن نظم چرخه قاعدگیشان است. موضوعی که پزشکان به استرس ناشی از این بیماری بهعنوان یکی از علتهای این اتفاق اشاره میکنند.
ازنظر متخصصان، طبیعتا فشار واردشده به فرد در دوران بیماری، توانسته است این چرخه را بر هم بزند و به شکلهای مختلف روی آن تأثیر بگذارد.
ضمن اینکه بر اساس تجربه در این دوران و طی بررسیهای صورتگرفته، زنانی که عوارض طولانیمدت بیماری کرونا را تجربه کردهاند، میگویند در دوران پس از بهبود و اصطلاحا نقاهت، علاوه بر اختلال در این چرخه، دوران قاعدگی سخت و دردناکتری را تجربه کردهاند؛ اتفاقی که البته در زنان مختلف متفاوت بوده است.
با این اوصاف، جای نگرانی وجود ندارد، چراکه میدانیم از تأثیرات این ویروس است اما بهتر است به پزشک مراجعه و با تقویت خود در دوران پس از بهبود، از ادامهدار شدن این روند جلوگیری کرد.
نرگس خانعلی زاده - روزنامه نگار / ضمیمه چاردیواری روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد