وقتی از فروشندگان از مزایای مصرف این نمک ها سؤال میپرسید فهرست بلند بالایی از خواص آنها ارائه میکنند بدون اینکه از پشتوانه علمی کافی برخوردار باشند.
یکی از این نمکهای پر تبلیغ نمک هیمالیاست. اصالت این نمک مربوط به منطقهای در پنجاب پاکستان است اما بیشتر نمک های رنگی موجود در بازار ایران از معادن داخلی تهیه شدهاند.
کافی است سری به سایتهای خارجی بزنید و قیمت نمک های اصلی را بانمک های موجود در بازار ایران مقایسه کنید. ادعا میشود مصرف این نمکها به جای نمک خوراکی یددار میتواند مزایای متعددی برای بدن داشته باشد.
یکی از ادعاهایی که در مورد این نمکها وجود دارد، این است که حاوی املاحی از قبیل آهن، کلسیم و روی هستند.
بهتازگی مقالهای در سال2020 دریکی از مجلات معتبر علمی (مجله Foods در پایگاه MPDI) روی 30نوع از این نمکهای هیمالیای موجود در بازار استرالیا منتشر شد.
نویسندگان این مقاله اذعان داشتهاند، شاید این نمکها نسبت به نمکهای تصفیهشده حاوی مقادیر جزئی از سایر املاح مغذی باشند اما برای اینکه این نمکها بتوانند نیاز روزمره به این املاح مفید را برطرف کنند، باید حداقل بهمیزان 30گرم در روز مصرف شوند (معادل شش قاشق چایخوری) که این میزان سطوح بالایی از سدیم را وارد بدن ما میکند.
جالب است بدانید مقدار توصیهشده مصرف نمک از سوی سازمان بهداشت جهانی برای مصارف روزمره کمتر از پنج گرم در روز است. بنابراین بهتر است نیاز خود را به این املاح با مصرف سایر مواد غذایی تأمین کنیم، نه با مصرف مقادیر قابلتوجهی نمک غیراستاندارد که حدود شش برابر مقدار توصیهشده نمک است.
نکته دیگری که در مورد این نمکها وجود دارد این است که اینها تصفیه نشدهاند و حاوی انواع مختلفی از فلزات سنگین نظیر آرسنیک، کادمیوم، سرب و جیوه هستند.
این مواد نهتنها برای بدن مفید نیستند بلکه مقادیر کم آنها در اندامهای مختلف بدن تجمع یافته و سبب بروز آسیب جدی به آنها میشوند.
نکته مهم دیگری که در مورد معایب جایگزینی نمکهای یددار و تصفیهشده با این قبیل نمکها باید به آن توجه کرد، این است که این نمکها بدونید هستند.
با توجه به تأکید سازمان بهداشت جهانی بر ضرورت مصرف نمک یددار و غنیسازی تمام نمکهای مصرفی در مواد غذایی با ید، خواهناخواه مصرف این نمکها زیر سؤال میرود. در پایان اینکه هیچکدام از این نمکهای رنگی دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو نیستند و هرگونه تبلیغ با این عنوان کذب است.
دكتر مریم قادری قهفرخی - متخصص صنایع غذایی / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد