بههمین دلیل روش مطمئنتری جز رعایت نکات بهداشتی یعنی شستوشوی مداوم و دقیق دستها، ماسک زدن و رعایت فاصله اجتماعی نزدیک به دو متر از یکدیگر و پرهیز از حضور در مکانهای بسته پر ازدحام وجود ندارد.
نکته مهم آن است که با جهش ویروس کرونا گویا این ویروس هم توانمندتر شده است و نهتنها قدرت سرایتش بیشتر شده که با علائم بسیار متفاوتتری افراد جوانتر و بعضا سالم را بهشدت درگیر میکند.
بهگونهای که برخلاف انواع اولیه ویروس، در نوع جدید (معروف به کرونای انگلیسی) دیگر تب شدید و تنگی نفس جزو علائم اولیه بیماری محسوب نمیشود و فقط در صورت شدت یافتن بیماری و درگیر کردن ریه، علائم شناختهشده بروز مییابد.
در چنین شرایطی، پیشگیری از ابتلا به این ویروس مرگبار و اطلاع از هر علامت و نشانهای که از ابتلا به کرونای جهشیافته خبر بدهد میتواند جان بیماران را زودتر نجات دهد.
از اینرو با دکتر زهرا ثقه الاسلام، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری و عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابنسینا برای اطلاع از آخرین تغییرات در اشکال بروز فرم جهش یافته کووید 19 گفتوگو کردهایم.
با توجه به تایید افزایش سرایتپذیرى ویروس کروناى جهشیافته چه نکات بهداشتى افزونتری براى پیشگیرى از ابتلا به کووید 19 باید رعایت شود؟
در شرایطی که تردد ضرورت داشته باشد، استفاده از ماسک استاندارد که دقیقا روی صورت، فیکس باشد و رعایت فاصله اجتماعی حداقل دو متری ضروری است. بهعلاوه نباید مدت طولانی در یک فضای در بسته که افرادی در آن حضور دارند باقی بمانیم.
آیا این شایعه که در مکان بسته در صورت رعایتنشدن فاصله دو متر ویروس کروناى جهش یافته با وجود داشتن ماسک منتقل میشود درست است؟
در محیطهای بسته، میزان ویروس و نیز ماندگاری ویروس معمولا بیشتر است. توصیه میشود که فرد در زمان طولانی، بهویژه اگر ازدحام جمعیت هم در مکان بستهای وجود داشته باشد، قرار نگیرد. حال اگر حضور در چنین مکانهایی ضرورت داشته باشد، حداقل فاصله اجتماعی رعایت شود.
اینکه گفته میشود با وجود استفاده از یک ماسک، امکان آلودگی به ویروس کرونا وجود دارد به وضعیت استاندارد ماسک و قرارگرفتن درست ماسک روی صورت باز میگردد. بههمین دلیل استفاده از دو ماسک روی هم که ماسک رویی پارچهای هم باشد بیشتر توصیه میشود.
آیا نشانهها و عوارض ابتلا در نوع جهش یافته کرونا متفاوت شده است؟
علائم در مورد تمام ویروسهای جهشیافته میتواند متفاوت باشد. بیماران معمولا در پنج شش روز ابتدایی آلودگی، علائمی مثل سرماخوردگی شدید را تجربه میکنند که مربوط به فاز تکثیر ویروس میشود. اگر بیماری فرد با توجه به شرایط جسمی و مشکلات دستگاه ایمنیاش پیشرفت کند، بعد از گذشت یک هفته بیماری وارد فاز شدید خود میشود. در این صورت ممکن است درگیری وسیع ریوی اتفاق بیفتد.
با توجه به اینکه در مورد ویروسهای جهشیافته، سرایت سریعتر اتفاق میافتد، افرادی که سن کمتری دارند بیشتر به بیماری مبتلا میشوند و افرادی که بیماری زمینهای هم ندارند به نوع شدیدتر بیماری مبتلا میشوند.
آیا همچنان عدهاى ممکن است مبتلاى بدون علامت و ناقل کرونای جهشیافته باشند؟ یا در فرم جدید با پیشرفت سریع بیماری خیلی زود مبتلایان معلوم میشوند؟
همانطور که گفتیم در مورد ویروسهای جهشیافته از جمله ویروس کرونای انگلیسی، طیف علائم بیماری میتواند بسیار متفاوت باشد. همچنین برخی افراد ناقل بدون علامت یا با علائم بسیار خفیف هستند. چنین افرادی ناقلان خطرناکی محسوب میشوند که میتوانند بیماری را حتی بدون اینکه خودشان متوجه باشند منتقل کنند.
آیا مبتلایان باید نکات بهداشتی بیشترى را براى درمان نسبت به نوع قبلى کووید 19 رعایت کنند؟
اگر بعد از گذشت چند روز از ظهور علائم اولیه که میتواند بهصورت سرماخوردگی، بدندرد، سرفه، تب و سردرد بروز کند، علائم بیمار بدتر شد و تنگی نفس هم بروز کرد، مراجعه به مرکز درمانی ضروری خواهد بود.
لزومی ندارد بلافاصله با بروز علائم اولیه، سیتیاسکن یا کارهای تشخیصی انجام شود. اما در صورت تداوم و شدتیافتن علائم باید درمانهای لازم آغاز شود. چنانکه لزوما افرادی با سیستم ایمنی ضعیف، به نوع شدید بیماری مبتلا نمیشوند و این خطر بهصورت بالقوه میتواند افراد دیگر را نیز تهدید کند.
پونه شیرازی - سلامت / روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد