گرچه هنوز هم تب، سرفه، تنگی نفس، بدن درد، خستگی، اسهال و استفراغ از مهمترین علائم و نشانههای این بیماری است، اما کاهش حس بویایی و چشایی نیز بهعنوان علامت ابتلا به بیماری کووید 19 به تایید رسیده است.
بهطور کلی بروز اختلال بویایی به شکل کاهش یا ازدست رفتن آن، پدیده شناختهشدهای در جریان عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی است.
توجه به این نکته نیز مهم است که این روزها مواجهه بیشازحد با مواد ضدعفونیکننده نظیر وایتکس، میتواند به آسیب و آزردگی مخاط بینی و اختلال حس بویایی منجر شود؛ لذا باید حین کار با این مواد احتیاطهای لازم را رعایت کنیم. در حال حاضر توصیه میشود در صورت بروز کاهش بویایی از مصرف کورتون برای درمان خودداری شود، زیرا ممکن است به بروز فرم شدید کووید ۱۹ منجر شود. طبق نتایج مطالعهای در ایران، بیش از ۸۵درصد افرادی که در جریان کووید ۱۹ اختلال بویایی پیدا میکنند در مدت یکماه بهبود مییابند.
به هرحال کاهش بویایی هرچند موقتی، تجربه ناخوشایندی است؛ خصوصا که باعث اختلال درک مزهها نیز می شود. در اینجا شیوهای برای تمرین و بازتوانی سیستم بویایی ارائه میشود که میتواند در حل این مشکل به فرد مبتلا کمک کند: چند قطره از روغن معطر (اسانس) با رایحه لیمو، گل سرخ، سیر، اکالیپتوس (یا نعناع) را روی یک تکه پنبه بریزید و چند دقیقه صبر کنید تا عطر آن پخش شود سپس آن را استنشاق کنید.
پنبهای را حدود 2.5 سانتیمتر زیر بینی خود نگهدارید و سعی کنید به حالت طبیعی و آرام از راه بینی نفس خود را داخل بکشید.
استنشاق خیلی سریع و عمیق ممکن است باعث شود شما هیچ بویی درک نکنید. چندبار با هر اسانس این کار را تکرار کنید.
بعد برای پنج دقیقه استراحت و سپس اسانس بعدی را امتحان کنید. حداقل دوبار در روز ترجیحا صبح و عصر این تمرین را انجام دهید، طی این کار آرامش داشته باشید و بهحالت طبیعی نفس بکشید.
سعی کنید مواد معطر دیگر را هم امتحان کنید مانند ادویهجات،گلها، عطرها، میوهها و هرچه بوییدن آن بیخطر است.
اگر در روزهای اول بویی متوجه نشدید ناامید نشوید و تمرین را ادامه دهید. یادتان باشد طبق مطالعات علمی حس بویایی میتواند بهبود یابد و مواجهه با رایحهها به این کار کمک میکند.
منبع: fifthsense.org.uk
دکتر مهتاب ربانی اناری - متخصص گوش و حلق و بینی / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت