به گزارش جام جم آنلاین به نقل از سایت حوزه، فرشتگان زن و مرد ندارند ولی گمان می رود که منظور شما از فرشته، حور و غلمان باشد. و لذا پاسخ را درباره مذکر و یا مونث بودن حور و غلمان پی می گیریم.
واژه «حور» از نظر لغت به معنای «خروج از حالت سابق و تبدیل به گونه جدید» است(برای آگاهی بیشتر ر.ک: حسن، مصطفوی، التحقیق فی کلمات القرآن، ج ۲، ص ۳۳۵..)
مذکر و مؤنث بودن در حوزه مادیات و جسمانی بودن موجودات مطرح است و بنا بر روایات از آنجا که ملائکه موجودات مجرد می باشند و به هیچ وجه جسمانی نیستند، مذکر و مؤنث بودن مطرح نمی باشد (المیزان، ج۱۷، ص ۹ و ۱۰).براساس آیات قرآنی، ملائکه موجوداتی هستند که نسبت به خدا عصیان نمی کنند. از عبادت خسته و سیر نمی شوند و پیوسته خدا را تسبیح و تقدیس می نمایند نیز مأموران خداوند هستند همه ملائکه در یک سطح نیستند و برخی رتبه های والاتری دارند افعالی هم که در قرآن به آنان نسبت داده می شود، افعال گوناگونی است که حاکی از انواع مختلف فرشتگان بوده و یا مربوط به مراتب مختلف وجود آنهاست (در این خصوص نگا: معارف قرآن، صص ۲۸۳ - ۲۹۵).
امام صادق(ع) در روایتی می فرماید: حقیقت آن است که ملائکه نمی خواند و نمی آشامند و ازدواج نمی کنند، بلکه آنان به نسیم عرش زندگی می کنند (میزان الحکمه، ج ۹، ح ۱۸۷۱۱).
گفتنی این که، ملائکه که موجودات جسمانی نیستند گاه به صورت هیأت بشری برای انبیاء و اولیاء تمثل می یابند نه آن که آنان جسمانی و در قالب شکل مادی می باشند. به بیان دیگر، ملائکه در ظرف مشاهده و ادراک انبیاء و اوصیاء به صورت جسمانی ظهور و بروز می کند ولی در واقع آنان هیئت و شاکله جسمانی و انسانی ندارند (المیزان،ج ۹، ح ۱۸۷۱۱).
در تبدیل به گونه جدید، دو نظر میان مفسران هست. گروهی از جمله علامه طباطبایی بر این عقیده اند که: دقت و توجه درباره اوصافی که در قرآن مجید برای «حور» بیان گردیده، چنین استفاده می شود که این تبدیل به گونه اوصاف زنانه است؛ نه موجودی که آثار و اوصاف مردانه را در بر داشته باشد. به همین جهت به نظر می رسد که مراد از حور طایفه مؤنث باشد، نه طایفه مذکر.(المیزان، ج ۱۸، ص ۲۴۰ و ج ۱۹، ص ۲۲۳ و ۲۴۷.)
در منابع کلامی و روایی چنین آمده که در روز قیامت، اگر همسر زن مؤمن، اهل بهشت بود، او را اختیار می کند و اگر از اهل جهنم بود، یک مرد را از میان مردان بهشتی برمی گزیند. شاید فلسفه این کار این باشد که زن برخلاف مرد، از نظر طبیعت تعدّد پذیر نیست. به همین جهت مردی را انتخاب می کند.
گروهی از جمله آیت اللَّه مکارم شیرازی در مقابل مدعی اند که حورالعین می تواند مذکّر هم باشد. براساس این نظر شاید علت اینکه اوصاف حوری که در قرآن به کار رفته، بر مؤنث دلالت می کند، به این جهت باشد که گفت و گو و محاوره در آن آیات، با طایفه مردان مؤمن بوده است، نه با زنان مؤمن دنیوی. از این رو شیوه محاوره، اقتضا دارد که چنین اوصافی برای این موجودات، ذکر شود.
از مضمون برخی آیات و روایات، چنین برمی آید که مسئله لذت های جنسی، اختصاصی به مردان ندارد؛ بلکه زنان نیز در بهشت می توانند برای خویش شوهرانی دلخواه برگزینند. اصطلاح «حور» نیز اختصاصی به زنان ندارد؛ بلکه حورهای مذکر نیز در بهشت وجود دارند.
برای نمونه از امیرمؤمنان علیه السلام روایت شده است: «در بهشت بازاری است که در آن خرید و فروشی نیست؛ تنها در آنجا تصویر مردان و زنان وجود دارد. هر کس که تمایلی به آنان پیدا کند، از همان جا بر او وارد می شود» (بحارالانوار، ج ۱، ص ۱۴۸)
در بهشت هم حوریان بهشتی وجود دارند که از نعمت های بهشتی اند و در دنیا نبوده اند و هم زنان دنیا - که اهل بهشت باشند با زیبایی و شکوهی برتر از حوریان در بهشت حضور دارند و چنانچه مایل باشند، به شوهران خویش می پیوندند.
در قرآن مجید این بشارت داده شده است که مؤمنان در صورتی که همسران و فرزندانشان نیز مؤمن باشند در کنار یکدیگر خواهند بود.
۱. «ادخلوا الجنّة انتم و ازواجکم تحبرون: وارد بهشت شوید شما و همسرانتان در نهایت شادباشی»، (سوره زخرف، ۷۰). علامه طباطبایی در ذیل آیه شریفه می گوید: منظور از زوج همان زنان با ایمانی هستند که در دنیا بودند. (تفسیر المیزان، ۱۸ / ص ۱۲۹)
۲. «هم و ازواجهم فی ظلال علی الارائک متکؤن؛ آنها و همسرانشان در سایه های قصرها و درختان بهشتی بر تختها تکیه کرده اند».(یس / ۵۶)
و آیاتی که داخل شدن همسران صالح را به بهشت وعده داده شده است. از جمله: الف. «ربّنا و ادخلهم جنات عدن التی وعدتهم و من صلح من ءابائهم و ازواجهم و ذرّیاتهم انک انت العزیز الحکیم؛ پروردگارا، آنان را به باغهای جاوید که وعده شان داده ای با هر که از پدران و همسران و فرزندانشان که به صلاح آمده اند داخل کن؛ زیرا تو خود ارجمند و حکیمی».(سوره مؤمن / ۸)
ب. «جنات عدن یدخلونها و من صلح من ءابائهم و ازواجهم و ذریاتهم...؛ بهشتهای عدن که آنان با پدران و همسرانشان و فرزندانشان که درستکارند، در آن داخل می شوند و...».(رعد / ۲۳)
از این آیات استفاده می شود که زنان و مردانی که در این دنیا همسر یکدیگرند، هرگاه هر دو با ایمان و بهشتی باشند در آنجا به هم ملحق می شوند. و هم در بهترین شرایط و حالات زندگی می کنند. و در برخی از نصوص آمده است که همسر با ایمان فرد مؤمن بسیار زیباتر و دلپذیرتر از حوریان بهشتی خواهد بود و این به جهت عبادات و اعمال صالحی است که در این جهان انجام داده است و از
مضمون برخی آیات و روایات، چنین بر می آید که مسأله ی لذت های جنسی اختصاص به مردان ندارد؛ بلکه زنان نیز در بهشت می توانند برای خویش شوهرانی دلخواه برگزینند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
به بهانه روز خبرنگار و اکران فیلم «دست ناپیدا» با انسیه شاه حسینی گفتوگو کردهایم
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با «جامجم»: