دکتر صبا عرشی فوق تخصص آلرژی و ایمنی شناسی بالینی در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد : مهم ترین اقدامی که افراد در این روزهای آلوده باید به آن دقت داشته باشند عدم خروج از منزل برای کارهای غیر ضروری است بخصوص سالمندان ، کودکان و بیمارانی که مشکلات قلبی و ریوی دارند بیشتر از گروه های دیگر در معرض خطر هستند البته اگر به ناچار مجبور به خروج از منزل شدند حتما از ماسک های فیلتر استفاده کنند . استفاده از ماسک یکی از راههای حفاظت از خود در برابر آلودگی هوا است ولی در استفاده از همین ماسکها هم باید نکاتی را رعایت کرد.ماسکهای کاغذی به لحاظ اینکه آلایندهها را از خود عبور میدهند به هیچ وجه توصیه نمیشوند و بهتر است از ماسکهای استفاده کنید.
وی در ادامه افزود : به کارمندان و افرادی که مجبور هستند در این روز ها خارج از منزل باشد توصیه می شود حتما دست و صورت خود را با صابون بشویند ، داخل بینی خود را با سرم فیزیولوژی شست و شو دهند ، از قطره های اشک مصنوعی برای شستن چشمانشان استفاده کنند البته بهترین گزینه برای شستن چشم ها چای کمرنگ تازه و ولرم است . مصرف قلیان و سیگار در روزهایی که هوا تمیز است به خودی خود خطرات جبران ناپذیری را به دنبال دارد چه برسد به این روزها که آلودگی در مرز هشدار قرار دارد از آنجایی که بیشترین تاثیر هوای آلوده و گردوغبار روی سیستم تنفسی مخاط بینی و چشم است به شدت از مصرف دخانیات و قلیان بپرهیزند .
این فوق تخصص آلرژی در رابطه با خوراکی های مفید در روزهای آلوده متذکر شد : مصرف مایعات زیاد یکی از مهم ترین راهکارهای کاهش عوارض آلودگی بر بدن است . یکی از مهم ترین ومفید ترین چیزی که در این روزها بیشتر از هرچیزی به افراد توصیه می شود نوشیدن زیاد آب است چرا که باعث جریان بهترخون و پاکسازی ریه می شود در مرحله بعد ، از خوردن شیر و لبنیات غافل نشوند ، البته مصرف منابع غذایی ویتامین E و ویتامین D را پیشنهاد می شود این ویتامینها میتوانند اثرات مسمومکننده گازهای آلاینده را کمی خنثی کنند. همان طور که می دانیم ویتامین E در روغنهای گیاهی ، گردو ، بادام ، زیتون ، جوانه گندم ، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز وجود دارد. منابع مناسب برای ویتامین D شیر ، کره و زرده تخممرغ هستند که باید در این روزهای آلوده در برنامه غذایتان باشند.
ویتامین C هم میتواند به دفع سربی که با هوای آلوده وارد بدن ما شده، کمک کند. شیر و لبنیات به خصوص پنیر و ماست هم به دلیل کلسیمی که دارند میتوانند جذب عناصر سنگین مثل سرب را کاهش دهند .پس بهطور کلی بهتر است مردم از سبزیها و میوهها و لبنیات بیشتر استفاده کنند تا اثرات مخرب هوای آلوده را کاهش دهند.
عرشی هشدار داد : موادی مثل سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود سرطانزا هستند، مصرف آنها برای افرادی که در معرض آلودگی قرار دارند، به هیچوجه توصیه نمیشوند همچنین مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابههای گازدار ، به دلیل ایجاد اختلال در جذب عناصر مفید در بدن، میتوانند اثرات سوء آلودگی هوا را دو برابر کنند. ورزش در این هوا توصیه نمی شود ، چرا که در هنگام ورزش ورود اکسیژن و هوا به بدن افزایش می یابد و در شرایط کنونی که هوا سرشار از گازهای سمی ، مونوکسید و دی اکسید کربن است ، تنها ورزش به ورود حجم بیشتری از این آلاینده ها به ریه ها کمک می کند و باعث آسیب به آنها می شود.
وی در پاسخ به این سوال که آلودگی هوا ممکن است زمینه ساز چه مشکلاتی شود گفت : تنگ شدن راه های هوایی ریه ، اختلال در سیستم ایمنی ریه ، انواع عفونت های ریوی ، تنگی نفس، آسم ، عفونتهای حاد تنفسی ، سرطان خون ، بیماریهای قلبی و عروقی ، حملات قلبی و سکته مغزی و...بسیاری بیماریهای دیگر از جمله عوارض آلودگی هوا روی بدن هستند.
بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت
این جانب دكتر حمید شفیع زاده در سال 78 در زمان دولت خاتمی طرحی را مبنی بر باروری ابرها به روشی خاص به غیر از روش های معمول مطرح نمودم كه علاوه بر بارور كردن ابر ها می توان با این روش موجب حركت توده هوای آلوده بر روی شهر تهران شد.این طرح در روزنامه كیهان 14 شهریور 1378 چاپ شد وحتی دفتر ریاست جمهوری پیگیر این قضیه شد.
خلاصه این طرح این است كه با گرم كردن مقدار زیادی از توده هوای شمال رشته كوه البرز بوسیله مشعل های بزرگ گاز یا با استفاده از گاز NOكه در هنگام تركیب با قطرات آب موجب ایجاد گرما می شود می تواند ایجاد حركت توده كوچكی از هوا در جبهه های هوا شده،یا در واقع موجب ایجاد باد در سطح وسیعی مثلا شهر تهران به روش مصنوعی شد. از آنجایی كه توده هوای گرم شده هم موجب بارور شدن و هم موجب حركت ابرهای باران آور از رشته كوه های بلند البرز شده وسپس پس از گذشتن از كوه انرژی گرمای خود را از دست داده وابرها به طرف پایین سر خورده وموجب باران های سیل آسا یا حداقل ایجاد باد در فلات جنوبی رشته كوه البرز شد كه حداقل اگر ایجاد بارندگی نكند موجب رفع آلودگی های شهر های این منطقه از جمله تهران می شود. در واقع ما با این روش هرگاه خواستیم می توانیم بر فراز شهر تهران ایجا باد نمایم.
ما جلساتی با بعضی از كارشناسان به در خواست دفتر ریاست جمهوری داشتیم ، مهمترین ایرادی كه می گرفتند این بود كه توده های هوا انقدر عظیم هستند كه نمی شود آن را گرم كرد.جواب من این است كه ما قرار نیست یك جبهه هوای بزرگ كه اندازه آن گاهی از یك كشور هم بزرگ تر است را گرم كنیم بلكه ما تكه كوچكی از توده های محبوس شده در منطقه كوهستانی را چند درجه گرم می كنیم.ایا روش باروری ابرها كه امروزه با هواپیما انجام می شود تمام یك جبهه هوا را تحت تاثیر قرار می دهد یا اندازه بسیار كوچكی از آن را. پس قرار نیست ما یك جبهه هوای بزرگ را گرم كنیم بلكه مجددا تاكید می كنم در این روش اندازه كوچكی از توده هوا گرم می شود.
خوشبختانه در ایران گاز بسیار است وما اگر بتوانیم خوب عمل كنیم با محاسبات من چندین رودخانه شبیه رودخانه زاینده رود از رشته كوه های البرز به طرف دشت های خشك جنوب تهرا ن وقم جاری می شود.
با این روش بارش هایی كه بر روی دریای خزر می بارد را می توان به داخل فلات ایران هدایت كرد .بهترین جا برای این كارغرب استان تهران واستان سمنان وقزوین می باشد زیرا رشته كوه در آنجا پهنای مناسبی برای این كار دارند. دكتر حمید شفیع زاده دانشگاه علوم پزشكی تهران