به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از مهر، در طول یک دهه اخیر استان کردستان همواره جزو پنج استان برتر کشور در زمینه تولید گندم بوده است و بعد از دو سال خشکسالی و کاهش میزان برداشت، بار دیگر این استان به جایگاه واقعی خود بازگشت و طی سال جاری میزان برداشت گندم در استان رکورد زد.
در این بین اما داستان پرداخت وجه خرید تضمینی گندم در استان کردستان همواره با چالش های جدی همراه بوده است و هر ساله مشکلات مختلفی در این زمینه به وجود آمده و کشاورزان نیز ضرر و زیان را متحمل می شوند و تمامی وعده های مسئولان و مدیران مربوطه برای رفع این مشکل نیز تا این لحظه در حد یک حرف و شعار باقی مانده و خبری از عملیاتی کردن این وعده ها در میان نبوده است.
کردستان به دلیل شرایط آب و هوایی آخرین استان کشور در زمینه برداشت و در نتیجه خرید تضمینی گندم در سطح کشور به شمار می رود و به همین دلیل هر ساله داستان پرداخت وجه خرید تضمینی گندم در این استان به یک چالش جدی تبدیل شده است و علیرغم وعده های مسئولان استانی و کشوری تاکنون این مشکل رفع نشده و اتفاقا هر سال نیز شدیدتر می شود.
امسال نیز داستان چند سال اخیر در استان کردستان بار دیگر تکرار شده است و هر چند که بیش از دو ماه از آغاز فصل برداشت گندم در استان سپری شده است ولی تا این لحظه حتی یک ریال وجه خرید تضمینی گندم در این استان پرداخت نشده و بانک عامل با همراهی مسئولان دولتی و استانی هر روز وعده تازه تری برای رفع این مشکل را سر می دهند.
وعده رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان عملیاتی نشد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به وضعیت میزان برداشت گندم در این استان طی سال زراعی جاری، بیان کرد: میزان برداشت گندم در این استان بیش از ۸۱۷ هزار تن بوده است.
کریم ذوالفقاری با اشاره به وضعیت میزان برداشت گندم در شهرستان های مختلف استان کردستان، عنوان کرد: بیجار با ۲۳۰ هزار هکتار رتبه اول استان کردستان را دارد و قروه با ۱۴۸ هزار تن و سقز با ۱۲۵ هزار تن در رتبه های بعدی میزان تولید گندم استان قرار گرفتهاند.
وی قضیه تلخ برداشت گندم در کردستان را مربوط به عدم پرداخت وجه آن به کشاورزان ذکر کرد و گفت: ارزش گندم تولید شده در استان بیش از یک هزار میلیارد تومان است اما تاکنون یک ریال پرداخت نشده است و انتظار می رود که با پیگیری های صورت گرفته هر چه سریعتر این مشکل رفع شده و وجه خرید تضمینی گندم خریداری شده به کشاورزان پرداخت شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در حالی از عدم پرداخت وجه گندم خبر می دهد که خرداد ماه و در نشست با خبرنگاران رسانه های جمعی اعلام کرده بود که امسال با توجه به هماهنگی های صورت گرفته با تهران مشکلی در این زمینه به وجود نخواهد آمد و وجه گندم خریداری شده به موقع پرداخت می شود، ولی این وعده وی نیز تحقق پیدا نکرد و امروز کشاورزان این استان همچنان با مشکل مواجه بوده و همچنان چشم انتظار واریز پول به حسابهایشان هستند.
نامه نگاری های بی نتیجه با مسئولان وزارت جهاد کشاورزی
خیلی قبل تر از آغاز فصل برداشت، سید احسن علوی نماینده مردم شهرستان های سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی در نامه ای به مسئولان مربوطه درخواست کرده بود که امسال برای رفع این مشکل کشاورزان کردستانی چاره ای بیاندیشند ولی امروز بعد از گذشت دو ماه خبری از این چاره اندیشی در میان نیست.
سید احسن علوی البته بار دیگر و هفته گذشته نسبت به وضعیت حاکم بر بخش کشاورزان کردستان دست به قلم شده و در نامه ای به وزیر جهاد کشاورزی از آنچه وی فضای دلالای در بخش کشاورزی کردستان خوانده است، اعتراض کرد و نسبت به عدم پرداخت وجه خریداری شده گندم تضمینی نیز به شدت انتقاد کرد.
وی در این نامه با اشاره به مشکلات حاکم بر بخش کشاورزی در استان کردستان، به موضوع خرید تضمینی گندم در استان نیز اشاره کرده و از تاخیر در زمان پرداخت وجه گندم خریداری شده انتقاد کرده و آورده است که ادامه این روند کشاورزان کردستانی را با چالش های جدی مواجه خواهد کرد.
وی عنوان کرد: عدم انتقال به موقع گندم استان به خارج از این استان، ذخیره این محصول استراتژیک در مراکز غیراستاندار و روباز، تسهیل در خرید تضمینی گندم و واریز پول در زمان مشخص و همچنین رفع کردن مشکلات ظرفیتی سیلوهای گندم از دیگر مشکلاتی است که علیرغم تذکر و پیگیری های متعدد، اراده ای برای حل آن دیده نشده است.
از سوی دیگر یکی از مدیران میانی جهاد کشاورزی کردستان اوایل هفته قبل در جریان بازدید از وضعیت برداشت گندم در شهرستان سقز، وعده پایان هفته برای واریز پول به کشاورزان را مطرح کرده بود که البته هفته مورد نظر نیز پایان یافت و خبری از این وعده نیز نشد.
گندم کاران کردستانی چشم انتظار وعده های عملی نشده مسئولان
یکی از کشاورزان دهگلانی که تنها منبع درآمد وی کشت گندم است، مشکلات ایجاد شده به دلیل دیر پرداخت کردن وجه گندم خریداری شده اشاره کرد و افزود: ما در حالی که حدود دو ماه است که گندم را با هزار مشکل به مراکز خرید تحویل داده ایم ولی متاسفانه هنوز بانک ها یک ریال را پرداخت نکرده اند.
علی عزتی ادامه داد: بخش تاریک تر این داستان جایی است که ما حتی هزینه ماشین آلات برای برداشت و حمل گندم را نیز باید از جیب خودمان بدهیم و تاکنون نه تنها یک ریال بابت گندم دریافت نکرده ایم که کلی هزینه نیز متحمل شده و کسی هم در این میان پاسخگو نیست و در مراجعه به بانک هم با یک جمله تکراری مواجه می شویم که این کار دست ما نیست و تهران باید پول را واریز کند تا به شما پرداخت کنیم.
وی ضمن انتقاد از برنامه ریزی های مسئولان و مدیران مربوطه، بیان کرد: هر ساله مسئولان تبلیغ می کنند که کشاورزان فقط گندم خود را به مراکز خرید تضمینی تحویل دهند و مشکلی پیش نخواهد آمد ولی متاسفانه علیرغم این وعده ها و تبلیغات هر ساله باز هم مشکلات قدیمی تکرار می شود.
این کشاورز کردستانی در پایان گفت: من واقعا پشیمان شده ام که چرا گندم خود را به قیمت ارزانتر به افراد دلال نفروختم چرا که پول را نقد همان موقع پرداخت می کرد و من امروز برای تامین نیازهای اولیه زندگی با این همه مشکل مواجه نمی شدم.
وعده های متعدد مسئولان دولتی در کردستان و حتی کشوری برای پرداخت وجه گندم خریداری شده همچنان ادامه دارد و متاسفانه تاکنون حتی یک ریال به حساب کشاورزان واریز نشده و آنها با مشکلات متعددی مواجه هستند؛ به همین دلیل به نظر می رسد که باید اراده ای قوی تر در این زمینه وجود داشته باشد تا بتواند این مشکل را به زودی حل کند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد