در این میان باید بدانید اختلالات آناتومیک یعنی یک اختلال در ساختار عضو. مثلا اگر فردی شش انگشت در دست داشته باشد میگویند دچار اختلال آناتومیک است. از نظر علم پزشکی آلت تناسلی در مردان میتواند اختلالات آناتومیک بسیار زیادی داشته باشد و بعضی از آنها میتوانند منشا اختلالات جنسی باشند که شدت آنها از خفیف تا شدید متفاوت است. البته اختلالات جنسی هم در زن و هم در مرد به دو دسته بزرگ روحی ـ روانی و جسمی طبقهبندی میشود و اختلالات جنسی ناشی از مشکلات آناتومیک جزو اختلالات جنسی جسمی به حساب میآید، اما گاهی استرس روانی ناشی از داشتن یک مشکل آناتومیک بیشتر از مشکلات جسمی است. پس مساله مهم، تشخیص و درمان صحیح است. در هر حال بیماران به چهار دسته تقسیم میشوند:
ـ تعداد قابل ملاحظهای به علت خجالت به پزشک مراجعه نمیکنند و تا آخر عمر با مشکلشان زندگی میکنند.
ـ تعداد زیادی واقف به مشکل خود هستند ولی به آن اهمیت نمیدهند اما پس از ازدواج مشکل ساز شده و گاه نیز کار به طلاق میانجامد.
ـ یک تعداد دیگر به پزشک مراجعه میکنند ولی مشکل واقعی خود را به پزشک نمیگویند.
ـ تعدادی نیز به مشکل خود واقف هستند و عاقلانه به پزشک متخصص مراجعه و مشکل خود را برطرف میکنند.
شایعترین مشکلات آناتومیک در مردان که سبب اختلالات جنسی شده و با جراحی قابل اصلاح هستند، عبارتند از:
1 ـ هیپوسپادیاس: هیپوسپادیاس به معنی باز شدن سوراخ مجرای ادرار پایینتر از محل طبیعی خود روی آلت تناسلی است و از موارد خفیف تا بسیار شدید متفاوت است. هر قدر سوراخ مجرای ادرار پایینتر از محل طبیعی خود قرار گیرد، مشکل شدیدتر است. البته این مشکل معمولا سبب اختلالات جنسی نمیشود ولی هر قدر سوراخ مجرای ادرار پایینتر از محل طبیعی خود باز شود، کجی آلت تناسلی به طرف پایین بیشتر خواهد بود. باید بدانید در مواردی که سوراخ مجرای ادرار پایینتر از محل طبیعی خود در محل اتصال آلت تناسلی به کیسه بیضه قرار میگیرد، به علت این که هنگام رابطه زناشویی مایع منی بیرون میریزد، مشکل باروری ایجاد میشود. این در حالی است که در موارد شدید، گاهی استرس روانی بسیار زیادی به بیماران وارد میشود و این افراد از ازدواج خودداری میکنند. البته بیماری با جراحی قابل اصلاح است و تنها موارد شدید آن به اعمال جراحی متعدد و پیچیده نیاز دارد.
2 ـ کجی آلت تناسلی: کجی آلت تناسلی یک بیماری نسبتا شایع است و ده درصد مردان درجاتی از آن را دارند. این بیماری نیز از نوع بسیار خفیف (کجی 5 درجه) تا بسیار شدید (کجی حدود 90 درجه) متفاوت است. حالا اگر کجی آلت تناسلی بیش از 30 درجه باشد، سبب مشکل در برقراری رابطه زناشویی میشود، اما در تمام موارد، کجی آلت تناسلی به جراحی نیاز ندارد؛ هر چند برخی اوقات بیمار حتی با درجات خفیف کجی آلت تناسلی استرس زیادی دارد که با جراحی، شکل آلت قابل اصلاح است.
دکتر محمدرضا صفرینژاد
جراح و متخصص بیماریهای کلیه و مجاری ادراری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت