آقای اماناللهی، استان کردستان را به لحاظ فرهنگی چگونه میبینید؟
استان کردستان در واقع رنگینکمان فرهنگی کشور است. مقام معظم رهبری اقوام کرد را ریشهدارترین اقوام ایرانی توصیف و کردستان را به واسطه وجود اساتید و نخبگان فرهنگی و علمی به نمایشگاهی از چهرههای ماندگار و فرهیخته تشبیه کردهاند. اقوام کرد دارای آداب و رسوم، موسیقی، ادبیات، پوشش و فرهنگی غنی هستند. همچنین با توجه به مرزی بودن استان، برخلاف تبلیغات رسانههای معاند، این استان و مردم آن از امنیت کاملی برخوردارند.
سیمای مرکز کردستان تا چه اندازه در جذب مخاطب موفق بوده است؟
سیمای کردستان در میان شبکههای استانی جزو پربینندهترینهاست. آمارها نشان از وجود مخاطب 87 درصدی سیمای کردستان در زمستان سال گذشته و 82 درصدی در بهار امسال دارند. این تغییر درصد در دو فصل به سبب اشتغال اغلب مردم به کشاورزی و دامداری است. بهرهگیری از پژوهش یکی از الزامات و شروط پیش از ساخت برنامههای رادیویی و تلویزیونی مرکز است. طبق تازهترین نظرسنجی، به واسطه افزایش کیفیت برنامههای تولیدی مرکز، حدود 15 درصد از مخاطبان شبکههای ماهوارهای در استان کردستان کاسته شده است. این درحالی است که 45 شبکه رقیب و بعضا معاند به زبان کردی در مرزهای استان فعالند. در واقع این مرکز در یک جنگ نرم مستقیم با شبکههای بیگانه قرار دارد.
سبک زندگی در برنامهسازی این مرکز چه جایگاهی دارد؟
توجه به سبک زندگی و اقتصاد مقاومتی با توجه به اقلیم و فرهنگ استان در دستور کار برنامهسازان مرکز است. «ریگا» یک برنامه کاملا مخاطبمحور است و به دلیل حضور در روستاها توانسته تعامل و ارتباط مستقیم با مخاطب ایجادکند. «ریگا» طبق آمار 88درصد مخاطب و بلکه رضایت مندی دارد که یکی از برنامههای موفق و پربیننده مرکز کردستان محسوب میشود. موضوعات قناعت، سادهزیستی، صبر، احسان، کار جمعی، زندگی با طراوت، نشاط اجتماعی، امید، عمران و آبادانی، پاسخگویی مسئولان، پرهیز از مصرفگرایی، فعالیت زنان، بازیها و غذاهای محلی، صنایع دستی، موسیقی محلی و مراسم عروسی و بسیاری دیگر از جمله محورهای سبک زندگی است که در این برنامه مطرح میشود. همچنین«بربانگ» یعنی اذان ویژه ماه مبارک رمضان در حال پخش است که علاوه بر پخش امور معنوی به اموری که مستقیم به سبک زندگی ایرانی اسلامی مربوط است، میپردازد.
در بخش خانواده چه برنامهای توانسته مخاطبان زیادی داشته باشد؟
«ژین وئه وین» برنامهای است که مستقیم به مبحث سبک زندگی و اقتصاد مقاومتی میپردازد. مهارتهای زندگی، روزی حلال، پرهیز از اشرافیگری، بهرهوری، مصرف بهینه، تولید ملی گزارشهای شهری و روستایی، موسیقی محلی، سفره ایرانی، پیامهای دینی و تربیتی، مباحث سلامت و پزشکی، آشنایی با قوانین اجتماعی و بسیاری دیگر از آیتمهای این برنامه است.
سریالسازی برای تلویزیون در این مرکز چگونه است؟
امسال دو سریال تولید شد. سریال«شاکی» که پخش شد. یک سریال هم با عنوان «تاقانه» با محور اقتصاد مقاومتی در دست تولید و تدوین است که تابستان پخش خواهد شد. موضوع سریال به نوعی طنز اجتماعی در مورد ازدواج جوانان است. تلهفیلم سینمایی«برایت انار دانه کنم» نیز در روزهای آینده کلید خواهد خورد.
در حوزه موسیقی چه برنامه شاخصی ساخته شده است؟
نواهای کردی از اصیلترین نواهای ایرانی است. لذا برنامه«چریکهی شهو» یا شباهنگ در قالب مسابقه و با محوریت موسیقی کردی توانسته با 98 درصد بیننده به یکی از پربینندهترین برنامههای شبکههای استانی تبدیل شود.«چریکه شه-و» علاوه بر بیننده استانی توانسته بیننده فرااستانی و حتی خارج از کشور داشته باشد. در یک نوبت پخش، تعداد پیامکهای این برنامه از مرز چهار میلیون و 750هزار گذشت، به طوری که دکتر سرافراز، رئیس سابق رسانه ملی در ساعت 3 نصف شب پیامک دادند و از این میزان موفقیت یک برنامه استانی تشکر کردند.
در حوزه مستندسازی چه اقدامات و برنامههایی ساخته شده است؟
یکی از برنامههای فاخر این مرکز ساخت مستند ده قسمتی «دائرهالمعارف تصویری» از شهرستانها و اماکن مختلف استان بود که سال گذشته تولید و پخش شد. این مستند حاوی تصاویر ناب هوایی است که نه تنها برای بسیاری از مردم کردستان بکر و دیدنی بود بلکه پیامهای بسیاری از خارج از کشور دریافت کردیم که این برنامه را پیگیری میکردند. در این مستند، اقلیم، آب و هوا، آداب و رسوم، موسیقی و زندگی مردم با جزئیاتش معرفی میشود. البته به دلیل استقبال زیاد، برای امسال 13 قسمت دیگر از این مستند فاخر پیشبینی شده و در دست تولید است. مستندهای دیگری هم درباره شخصیتهای نامدارکردستان مانند استاد نجاتاللهی، امیرنظام گروسی، سیدبها قریشی، شهید محمدباقر رحمانی و بسیاری دیگر ساخته شده یا دست تولید است.
در بخش کودک و نوجوان چه برنامههایی تولید کردهاید؟
امسال حدود 20 برنامه موشنگرافی با موضوع شهدای کرد و شخصیتهای برجسته استان تولید شد. برنامه «پهپولهکانی نیشتمان» یعنی پروانههای وطن برای بخش کودک در حال پخش است. بهرهگیری از دو مجری و چند عروسک باعث شده موضوعات آموزشی و شادیبخش به نحو مطلوبی به این قشرخاص منتقل شود. «گورج و گول» ویژه نوجوانان برنامهای تفریحی و آموزشی است که با اجرای آیتمهای نمایشی جذاب سعی دارد علاوه بر ایجاد لحظاتی شاد برای نوجوانان، آنها را در جهت رشد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و حرکت رو به جلو در آینده یاری دهد.
همچنین انیمیشن «میم مثل مین» با هدف اطلاعرسانی در مورد خطرات مین و زمینهای آلوده به مین تهیه و پخش میشود.
رادیوی مرکز هم توانسته مانند سیمای مرکز موفق باشد؟
بله همین طور است. آمارهای جدید از میزان رضایتمندی مخاطبان رادیو با 36 درصد حکایت دارند که این رقم در حوزه رادیو بسیار امیدوارکننده و امیدبخش است. اکثر برنامههای رادیویی ما که به زبانکردی است، مخاطبان بسیاری خارج از استان دارد. برنامههای«حتا 1»، «حتا 2» و «نُقل کردی» از جمله این برنامهها هستند.
در بخش خبر چگونه عمل کردهاید؟
این مرکز سه بخش خبری به زبانهای کردی و فارسی دارد که از مخاطبان بسیاری هم برخوردار است. گزارشهای خبری این مرکز به خاطر تنوع و اهمیت در بسیاری از بخشهای سراسری 14 و 21 پخش میشود. همکاران حوزه خبر تمام رویدادهای استان را در سریعترین زمان و به نحو عالی پوشش میدهند.
آیا تولیدات مرکز حائز جوایز ملی و بینالمللی هم شدهاند؟
بله، مستند «ارتفاع امید» ساخته کیوان مجیدی نهتنها در بخشهای داخلی بلکه توانست جوایز بینالمللی کسب کند. ارتفاع امید داستان تلاش پیرمردی است که در ارتفاعات اورامان، منطقه سنگلاخی را به یاد همسر مرحومش که در آرزوی داشتن باغ انگور بود،تبدیل به تاکستان میکند.
در رادیو هم برنامه «لاری و لادی» به معنای بیراهه در روستا ساخته تورج میناگری توانست اردیبهشت امسال در جشنواره اعتیاد و رسانه جایزه ویژه هیات داوران و لوح تقدیر جشنواره را به دست آورد.
برنامهای با 98 درصد بیننده
«چریکهی شهو» جُنگی شبانه، شاد، پرنشاط و در قالب مسابقه خوانندگی بین داوطلبانی از سراسرکشور است. سه داور دارد و هرهفته دونفر از بین ده شرکتکننده به فینال میروند. این فینال در هرماه و هرفصل انجام میشود و آخرین آن مربوط به سال است. برای تنوع، درکنار مجری اصلی، مجری طنازی هم مسائل استان را با زبان طنز بیان میکند. استفاده از عروسک و اجرای نمایشهای کوتاه برای پربارترکردن محتوا و هیجان ازدیگر آیتمهای برنامه است.
محمدزندکریمخانی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد