به گزارش جام جم سرا ، آیا شما هم وقتی صبح از خواب بیدار میشوید، خستهتر از زمانی بهنظر میرسید که به رختخواب رفتهاید؟ آیا وقتی که کاملا حس میکنید سرحال هستید به شما میگویند: «چرا به مسافرت نمیروی تا خستگیات برطرف شود؟» اگر چنین است قطعا چشمهای پف کرده، ورم زیرچشم، حلقههای تیره دورچشم یا سایه تیره زیرچشم دارید. تمام این موارد باعث میشود معمولا خستهتر و مسنتر از آنچه واقعا هستید، به نظر بیایید.
زنان و مردان بسیاری وجود دارند که در 20 تا 30 سالگی چنین مشکلی دارند که البته با افزایش سن وضع آنها بدتر میشود.
اگر شما هم از چشمان پف کرده خود خسته شدهاید و دلتان نمی خواهد تا دوستانتان از شما بپرسند، چرا اینقدر خستهای؟ این مطلب را بخوانید تا بیشتر درباره پف چشم و راهحلهای درمان آن را بدانید.
پف و کیسههای زیرچشم چگونه پدید میآیند؟
کیسههای زیرچشم، ابتدا بسیار کوچک هستند. ممکن است متوجه پفهای کوچک زیرپلک پایینتان بشوید که به سختی دیده میشوند. اگر در این مرحله اقدام به درمان نکنید، این پفها بهتدریج بزرگتر شده و پس از مدتی به کیسهای کاملا بزرگ و متورم تبدیل میشوند. اما این پفها چرا و چگونه تشکیل میشوند؟ به نظر کارشناسان، یک علت آن، روند طبیعی افزایش سن است. دکتر آنتل در این مورد میگوید: «در قسمت زیرچشم، بهطور طبیعی مقداری چربی وجود دارد که توسط رباطها در جای خود نگه داشته میشوند. با افزایش سن، این رباطها ضعیفتر شده و توانایی نگه داشتن این چربیها را ندارند، بنابراین چربیها به سمت بیرون میآیند.
به این ترتیب کیسههای پفی زیرچشم تشکیل میشوند. به مرور زمان و با بالارفتن سن، این پفها بزرگتر میشوند و چون خاصیت ارتجاعی پوست هم کم میشود، پوست شل شده و برجستگیهایی به وجود میآید که به آن «کیسه زیرچشم» میگوییم. زمان به وجود آمدن این کیسهها، به این بستگی دارد که والدین شخص تا چه اندازه چنین کیسههایی داشتهاند و در چه سنی این مشکل در آنها آغاز شده است. دکتر «هارمر» میگوید: «این پدیده، بیشتر ارثی است. ممکن است مسائل ژنتیک، آناتومی و ساختاری باعث شود این مشکل در بعضی افراد زودتر از دیگران به وجود آید.»
اما وراثت، تنها علت بروز این مشکل نیست، شیوه زندگی افراد هم در این مورد موثر است. مثلا خوردن غذاهای شور که باعث احتباس آب در بدن میشود، کمخوابی و ورزش نکردن هم میتواند، کیسههای زیرچشم را زودتر ایجاد کند. گاهی سینوزیت مزمن یا آلرژی بینی باعث پف کردن چشم میشود. اگر تورم و بعد خوابیدن این ورم زیرچشم، بهطور متناوب صورت گیرد بهتدریج پوست شل میشود و درنتیجه این کیسهها پدید میآیند.
بنابراین چنانچه بینی شما همیشه گرفته است، در بالای ابرو یا استخوانهای گونه احساس درد میکنید، خارش چشم و اشکریزش دارید و اشک میآید و همزمان با این مشکلات چشمهایتان پف میکند، حتما به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید. دکتر «مارمر» میگوید: «دربسیاری مواقع، هنگامیکه آلرژی یا سینوزیت درمان شود، پفهای چشم کاهش مییابد و حالتهای نامناسب دورچشم هم کاملا برطرف میشود. کار دیگری که میتواند به شما کمک کند، این است که هنگام خواب، یک بالش اضافه زیرسرتان بگذارید تا سرتان کمی بالاتر قرار گیرد. این کار باعث میشود، صبحها چشمانتان کمتر پفآلود شود.»
چای کیسهای روی چشمانم بگذارم؟
گاهی مردم، روشهای مختلفی برای از بین بردن پف چشمان پیشنهاد میکنند. یکی از پرطرفدارترین آنها، قرار دادن چای کیسهای منجمد، حلقههای خیار یا پشت قاشق بسیار سرد روی این پفهاست که البته میتواند تاثیر موقتی داشته باشد. دکتر «مارمر» میگوید: «در تمام این موارد گرما و سرما باعث میشود تورم بهطور موقت برطرف شود.»
دکتر «اودری کنین» متخصص پوست در کتابش نوشته است، چای سبز کیسهای میتواند موثرتر باشد، زیرا چای سبز، حاوی ماده طبیعی ضدالتهابی به نام (EGCG) است که مانع تجمع مایعاتی میشود که در ایجاد پف و تورم دخیل هستند. «مایکل مارون»، آرایشگر و نویسنده کتابهای پرفروش زیبایی میگوید: «ممکن است در پس برخی تصورات عمومی، واقعیتی هم نهفته باشد. مثلا استفاده از داروی درمان هموروئید به صورت مالیدن، میتواند به کم شدن ورم زیرچشم کمک کند. این دارو باعث سفت و صافشدن موقت پوست میشود. اما دقت کنید که حتما از پماد ضدهموروئید استفاده کنید نه روغن آن، زیرا روغن پفها را بزرگتر نشان میدهد.» هنگام استفاده از این دارو بسیار دقت کنید و مواظب باشید داخل چشمتان نرود.
متخصصان معتقدند، اگر به دنبال راه حلی هستید که اثر طولانیتر داشته باشد، میتوانید از داروهای تزریقی پرکننده و از بین برنده چینوچروک استفاده کنید. دکتر «آنتل» میگوید: «این مواد پرکننده، درست زیر ناحیه پف کرده تزریق میشود تا آن قسمت کمی برآمده شده و به این ترتیب پف زیرچشم کمتر مشخص شود. معمولا بعد از این کار، با تزریق بوتاکس میتوان خطوط پوست را برطرف کرد که نتیجه نهایی آن داشتن چشمانی جوانتر است.» البته این کار بیشتر در مورد پفها و کیسههایی که به تازگی ایجاد شدهاند، موثر است و حدود 8 یا 9 ماه بعد باید دوباره تکرار شود که البته هزینه بسیار بالایی دارد.
اگر میخواهید 20سال بعد هم راضی باشید
برای دستیابی به یک نتیجه دائمی که 20 سال یا بیشتر دوام داشته باشد، هیچچیز بهتر از جراحی و کشیدن پوست چشم نیست. دکتر «آنتل» میگوید: «در این نوع جراحی پروبهای (میلههای) الکترونیکی بسیار ظریف را مستقیما وارد پف زیرچشم میکنند تا چربیها را آب کند. در افراد جوانتر، فقط کافی است این چربیها آب شوند و از بین بروند. اما در کسانی که مسنتر هستند و پوست صورتشان خاصیت ارتجاعی خوبی ندارد، مجبوریم اندکی پوست داخل یا پایین خط مژه را بکشیم و پوست اضافه را برداریم.
نتیجه نهایی این کار، چشمانی جوان با پوستی صاف و کشیده خواهد بود.» او میافزاید: «کشیدن پوست چشم، تقریبا یک عمل جراحی سرپایی محسوب میشود که حدود یک ساعت طول میکشد. برای این عمل، فقط بیهوشی موضعی و مصرف مسکنهای معمولی لازم است و بهبود آن تقریبا 2 هفته طول میکشد.» با اینکه هزینه این عمل جراحی بسیار زیاد است اما نتیجه آن طولانیمدت است. دکتر آنتل میگوید: «من تقریبا 25 سال پیش این عمل جراحی را انجام دادم و هنوز هم از نتیجه آن کاملا راضی هستم. بنابراین خود من نمونه بارز این مسئله هستم که اثر این عمل مدتهای طولانی باقی میماند.» اما نکته مهم انتخاب جراح و پزشک حاذق است که شرط بزرگ اجرای دقیق و مناسب جراحی پوست اطراف چشم است. بنابراین قبل از هر اقدامی با پزشکتان مشورت کنید.
جراحی و لیزر چاره کار است؟
افراد زیادی هستند که از تیرگی دور چشمانشان ناراحتند. ممکن است این تیرگی همراه پف یا کیسههای زیرچشم هم باشد. تیرگی پلک زیرین چشم درجههای مختلفی دارد و باعث میشود حتی افراد جوان و شاداب خستهتر و مسنتر از آنچه واقعا هستند به نظر برسند. به گفته متخصصین، تشخیص علت این تیرگی دشوار است و این، یکی از دلایلی است که درمان آن را مشکل میکند.
دکتر مارمر میگوید: «آنچه به عنوان حلقههای تیره دورچشم، میشناسیم خیلی شایع نیستند. اما چیزی که بیشتر دیده میشود (و اغلب با حلقههای تیره اشتباه گرفته میشود) سایههای تیره است، ایجاد این سایهها معمولا بخشی از همان روند افزایش سن است که در نهایت باعث ایجاد پف چشمها میشود. بنا به گفته او ماهیچهها و رباطهای نزدیک چشم در 2 طرف بینی- یعنی همان قسمتی که پزشکان به آن مجرای اشک میگویند- به مرور زمان ضعیف میشوند.
با ضعیف شدن این ماهیچهها که نقش نگهدارنده دارند، پوست بهتدریج دچار افتادگی شده و در آن ناحیه نوعی ناهمواری و گودی ایجاد میشود. وقتی نواحی مجاور این قسمت پف میکند، روی پوست زیرچشم سایه انداخته و باعث میشود این قسمت مثل یک دایره تیره رنگ بهنظر برسد. دکتر مارمر میگوید: «این آزمایش را انجام دهید. اگر پوست پلک پایین چشمتان را کشیدید و این تیرگی از بین رفت، بدانید که این حلقه تیره نیست بلکه فقط تیره به نظر میرسد. در این صورت، درمان پف زیرچشم بهخصوص با تزریق ماده پرکننده، موجب از بین رفتن این سایهها میشود. اما اگر با کشیدن پوست زیرچشم، همچنان این تیرگی وجود داشت، واقعا دور چشمانتان حلقه تیره دارید. اغلب، دلیل ایجاد این حلقهها، نازک شدن پوست است که بهطور طبیعی با افزایش سن اتفاق میافتد. در این حالت شبکه رگهای خونی آبی و قرمز زیر پوست چشم آشکار میشود که به صورت حلقهای تیره رنگ دیده میشوند.
متداولترین راه حل، درمان با استفاده از انواع خاصی از لیزر یا IPL- پالس قوی نور- است. در این نوع درمان از گرما برای از بین بردن رگهای اضافی استفاده میشود که به این ترتیب رنگ تیره زیرپوست کمتر به چشم میخورد. از طرف دیگر، چنانچه تیرگی زیرچشمتان ناشی از مشکلات رنگدانهای باشد- که در سیاه پوستان و آسیاییها بسیار شایع است- درمانهای مورداستفاده برای روشنسازی پوست، موثر خواهد بود. درمان با داروهای حاوی «هیدروکینون» (hydroquinone) یا «کوجیک اسید» (kojicacid)، به یک دست کردن رنگ پوست کمک میکند و به این ترتیب قسمتهای تیره رنگ کمتر دیده میشوند.
و اما ویتامین K! زمانی گفته میشد که پمادهای ویتامین k، درمان موضعی حلقههای تیره است. متاسفانه در این مورد تحقیقات انجام شده هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است. در یکی از پژوهشهای انجام شده در مورد اثر استفاده از ژل ویتامین k، 47 درصد از زنان مورد آزمایش، بهبود نسبی داشتهاند. اما از آنجا که این ژل حاوی ویتامین C، E و رتینول هم هست، تشخیص دقیق اینکه کدامیک از این مواد، باعث ایجاد چنین نتایج مثبتی شده، دشوار است. پس تا زمان انجام تحقیقات بیشتر خیلی به این ویتامین امید نبندید.
کیسه زیر چشم
در قسمت زیرچشم، بهطور طبیعی مقداری چربی وجود دارد که توسط رباطها در جای خود نگه داشته میشوند. با افزایش سن، این رباطها ضعیفتر شده و توانایی نگه داشتن این چربیها را ندارند، بنابراین چربیها به سمت بیرون میآیند. به این ترتیب کیسههای پفی زیرچشم تشکیل میشوند. به مرور زمان و با بالارفتن سن، این پفها بزرگتر میشوند و چون خاصیت ارتجاعی پوست هم کم میشود، پوست شل شده و برجستگیهایی به وجود میآید که به آن «کیسه زیرچشم» میگوییم.
یک راهکار موقت
با وجود اینکه معمولا درمانهای پزشکی بهترین و موثرترین راهحل است اما میتوانید با بهرهگیری از هنر گریم و آرایش، کارهایی برای محو کردن موقت پف و تیرگی چشم انجام دهید.
یکی از کارشناسان آرایشی راههای زیر را پیشنهاد میکند:
برای پوشاندن تیرگی ناشی از رگهای قرمز و آبی زیرپوست، بهتر است از کرمهای پوشاننده به رنگ صورتی روشن یا هلویی استفاده کنید. هرگز پوشانندههای سفید یا بژ (concealer) به کار نبرید زیرا باعث میشود این تیرگیها، به رنگ خاکستری درآیند.
منبع : سیب سبز
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: