دوست دارید یک وبلاگ داشته باشید؟ وبلاگی که هیچگونه تبلیغات اضافهای در آن نمایش داده نمیشود و روی دامنه شخصی شما نیز قابل دسترس باشد.
در شمارههای پیشین کلیک مطالب متعددی راجع به دامنه، فضای میزبانی وب (هاست) و پیشنیازهای اولیه برای راهاندازی یک سایت شخصی به چاپ رسیده است.
این بار با نزدیک شدن به روز جهانی وبلاگ نویسی در 9 شهریور، شما را با روش نصب، راهاندازی و شخصیسازی یکی از بهترین و محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا که مناسبترین ابزار برای راهاندازی وبلاگ شخصی، وبسایت و حتی پورتال نیز بهشمار میرود آشنا میکنیم. با کلیک این هفته به دنیای وردپرس وارد شوید.
سیستمهای مدیریت محتوا
ســـی.ام.اس مـــخـفف عــبارت Content Management System به معنای سیستم مدیریت محتوا، نرمافزاری است که امکان مدیریت محتوا در وب را برای شما فراهم میکند.
بانکهای اطلاعاتی و طرحهای پایه در این سیستمها لحاظ شده و برای راهاندازی آنها نیازی به دانش برنامهنویسی ندارید.
همچنین میتوانید براحتی بدون آشنایی با اصول برنامهنویسی، از طریق این سیستم محتوای جدید را منتشر کنید، محتوای پیشین را ویرایش کرده و حتی بخشها یا محتوای مورد نظرتان را حذف کنید.
سیستمهای مدیریت محتوا یکی از بهترین گزینهها برای راهاندازی وبلاگ، سایت و حتی فروشگاههای اینترنتی بهشمار میرود.
مووبلتایپ، جوملا، دروپال و وردپرس از معروفترین سیستمهای مدیریت محتواست که در این میان وردپرس بهدلیل سهولت استفاده، تنوع پوستهها، پلاگینها و آموزشهای مرتبط در صدر محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا قرار گرفته و سایتهای کوچک و بزرگ بسیاری با آن راهاندازی شده است.
نصب معروف 5 دقیقهای
شاید بخش عمدهای از محبوبیت وردپرس به همان مرحله اول مربوط باشد که کاربر قصد دارد آن را روی هاست خود نصب کند. نصب معروف 5 دقیقهای در وردپرس یکی از سادهترین روشهای نصب سیستم مدیریت محتواست:
پیشنیازها: برای نصب وردپرس روی هاست شخصی (یا دیگر هاستهای اشتراکی)، علاوه بر در اختیار داشتن دامنه، نیازمند سرویس میزبانی وب با قابلیت پشتیبانی از PHP و MySQL هستید.
(سرورهای میزبانی وب لینوکس مجهز به سیپنل بهترین انتخاب برای نصب وردپرس بهشمار میرود)
نصب سریع و آسان: پس از خرید دامنه و سرویس میزبانی وب و اتصال دامنه و هاست به یکدیگر نوبت به ایجاد بانک اطلاعاتی و دانلود فایل نصبی وردپرس میرسد. مراحل نصب با جزئیات کامل به شرح زیر است:
1 ـ ابتدا باید بانک اطلاعاتی موردنیاز برای نصب وردپرس را در سیپنل ایجاد کنید.
برای انجام این کار با ورود به آدرس YourDomain.com/cpanel وارد بخش کنترلپنل فضای میزبانی وب خود شده و روی گزینه MySQL Databases کلیک کنید.
2 ـ در بخش Create a New Database یک نام برای دیتابیس (بانک اطلاعاتی) خود انتخاب کرده و پس از وارد کردن آن روی Create Database کلیک کنید.
3 ـ با کلیک روی گزینه بازگشت به صفحه قبل بازگشته و در بخش Add a New User با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور و کلیک روی Create a User کاربری موردنظر برای اتصال به بانک اطلاعاتی را ایجاد کنید.
4 ـ ضمن بازگشت به صفحه قبل در بخش Add a User to a Database، نام کاربری و نام بانک اطلاعاتی ایجاد شده در مراحل قبل را انتخاب کرده و روی گزینه add کلیک کنید.
5 ـ در صفحه بهنمایش درآمده گزینه ALL PRIVILEGES را فعال کرده و روی make Changes کلیک کنید.
6 ـ به سایت www.wp-persian.com مراجعه کرده و آخرین نسخه فارسی از سیستم مدیریت محتوای وردپرس را دانلود کنید.
7 ـ پس از دانلود فایل، محتوای آن را از حالت فشرده خارج کرده و از طریق یک نرمافزار مدیریت اف.تی.پی همچون Filezilla، محتوای پوشه وردپرس را در روت فضای وب خود (پوشه public_html یا www) آپلود کنید.
نکته: چنانچه میخواهید وردپرس در روت دامنه شما قابل دسترسی باشد محتوای پوشه wordpress را آپلود کرده و در صورتیکه قصد دارید وردپرس را در یک پوشه مجزا (برای مثال پوشه blog) نصب کنید ابتدا این پوشه را ایجاد کرده سپس عملیات آپلود را اجرا کنید.
8 ـ مرورگر اینترنتی دلخواهتان را اجرا کرده و به محل آپلود وردپرس در سایت خود بروید. (بهعنوان مثال چنانچه وردپرس را در روت سایت آپلود کردهاید به نشانی YourDomain.com مراجعه کنید
و در صورتیکه پوشه Blog را برای این کار انتخاب کردهاید باید به نشانی YourDomain.com/Blog بروید).
9 ـ در این مرحله ویزارد کمکی برای نصب وردپرس به زبان فارسی برای شما بهنمایش درخواهد آمد. اطلاعات موردنیاز مانند نام بانک اطلاعاتی، نام کاربری و رمزعبور را که در مراحل قبل ایجاد کردهاید
وارد کرده و عنوان دلخواه سایت، نام کاربری برای ورود به بخش مدیریتی و دیگر اطلاعات مورد نیاز را تکمیل کرده و مراحل نصب را ادامه دهید.
نکته: توجه داشته باشید نام بانک اطلاعاتی و نام کاربری آن علاوه بر عبارت وارد شده از سوی شما، یک پیشوند داشته باشد.
بهعنوان نمونه چنانچه برای ورود به سیپنل از نام کاربری click استفاده میکنید و نام بانک اطلاعاتی را word وارد کرده باشید، در مراحل نصب باید نام بانک اطلاعاتی را بهصورت click_word وارد کنید.
10 ـ مراحل نصب به پایان رسیده و میتوانید وبلاگنویسی خود را با پوسته و امکانات پیشفرض وردپرس فارسی آغاز کنید.
انتشار محتوا با وردپرس
برای انتشار محتوا در وردپرس همچون دیگر سیستمهای مدیریت محتوا باید به محیط کاربری خود در سیستم وارد شوید. به این منظور به لینک YourDomain.com/wp-admin بروید.
پس از ورود به سیستم، پیشخوان وردپرس برای شما بهنمایش درآمده و مجموعه ابزارهای در دسترس در ستون سمت راست برای شما نمایش داده میشود. برخی گزینهها برای انتشار محتوا را به شما معرفی میکنیم:
نوشتهها: در این بخش گزینههایی برای مشاهده، ویرایش، حذف نوشتههای پیشین، افزودن نوشته جدید، ایجاد دستهبندی جدید و مدیریت برچسبها در اختیار شما قرار میگیرد.
براحتی با کلیک روی افزودن نوشته میتوانید عنوان، متن، دسته مطلب و برچسبهای مرتبط را وارد کرده و با کلیک روی انتشار، اولین مطلب خود را در وبلاگ وردپرسی خود منتشر کنید.
رسانه: در این بخش مجموعه فایلهای آپلود شده را میتوانید مدیریت کنید. هنگامی که مطلب جدیدی در وردپرس وارد میکنید با استفاده از گزینه افزودن پرونده چندرسانهای میتوانید
محتوای چندرسانهای همچون عکس، موسیقی و ویدئو را نیز در مطلب خود قرار دهید که این محتوا در بخش رسانه نیز قابل مدیریت است.
برگهها: شاید بخواهید وبلاگتان، بخشهایی مثل درباره من، تماس با من یا دیگر صفحات مجزا از صفحه اصلی وبلاگ داشته باشد.
برای داشتن این صفحات در بخش برگهها، افزودن برگه را کلیک کرده و برگههای موردنظرتان را با محتوای دلخواه ایجاد کنید.
دیدگاهها: دیدگاههای ارسال شده برای مطالب را در این بخش میتوانید مدیریت کنید. پذیرفتن دیدگاه، حذف، نشانهگذاری بهعنوان اسپم، ویرایش و پاسخ به دیدگاه از جمله امکاناتی است که در این بخش در اختیار شما قرار میگیرد.
نمایش: پوستهها، ابزارکها و فهرستها از جمله مهمترین گزینههای این بخش بهشمار میروند. در بخش پوستهها میتوانید از میان پوستههای نصب شده در وردپرس، بهدلخواه یکی را انتخاب کنید.
در بخش فهرستها نیز میتوانید از برگهها، مطالب، دستهها و... یک یا چند منو ایجاد کرده و در بخشهای مختلف پوسته قرار دهید.
بهعنوان مثال میتوانید برگههای ایجاد شده در بخش برگهها را در یک منو قرار داده و آن را بهعنوان منوی اصلی سایت خود برگزینید.
ابزارکها نیز بهعنوان بخشهایی بهشمار میروند که در سایدبار (ستون کناری در پوستههای مختلف) پوسته شما جای گرفته و اطلاعاتی را بهنمایش میگذارند.
بهعنوان مثال ممکن است ابزارک اوقات شرعی را فعال کنید تا اوقات شرعی در ستون کناری وبلاگ شما نمایش داده شود.
همچنین میتوانید با فعالسازی ابزارک از نوع کد HTML دلخواه، کدهای اچ.تی.ام.ال خود همچون لینک دوستانتان را در ستون کناری وبلاگ جای دهید.
افزونهها: به جرأت میتوان گفت وردپرس بزرگترین مخزن افزونهها را به خود اختصاص میدهد. هر قابلیتی را که بخواهید به وبلاگ یا سایت خود اضافه کنید و بهطور پیشفرض در وردپرس وجود نداشته باشد، براحتی میتوانید از طریق افزونهها به خدمت بگیرید.
افزونه شمارش تعداد بازدیدکنندگان، افزونه معروف ووکامرس برای ساخت فروشگاه اینترنتی، افزونه درگاه پرداخت آنلاین و هزاران افزونه دیگر با مراجعه به بخش افزونهها قابل نصب و مدیریت است.
کاربران: چنانچه قصد دارید وبلاگتان را با چند نفر مدیریت کنید، میتوانید در بخش کاربران گزینه دیگر کاربران را ایجاد کنید.
کاربران شما میتوانند سطوح دسترسی مختلفی داشته باشند. بهعنوان مثال یک کاربر با سطح دسترسی نویسنده فقط میتواند محتوای جدید را پیشنویس کند تا پس از بازبینی از سوی مدیر سیستم، عملیات انتشار روی وبلاگ صورت گیرد.
تنظیمات: تنظیمات کلی وردپرس مربوط به وبلاگ یا سایت شما از این بخش قابل دسترس است. عنوان، منطقه زمانی، چگونگی ایجاد لینکها و... از جمله گزینههایی است که پیش از انجام هرکاری توصیه میشود یکبار بدقت آنها را بررسی کنید.
پوستههای بینظیر
پوستههای بسیار متنوع و استاندارد وردپرس با بهرهمندی از جدیدترین روشهای طراحی، از دیگر ویژگیهای منحصر بهفرد وردپرس بهشمار میرود.
شما میتوانید براحتی با جستجو در اینترنت، پوستههای زیادی را مشاهده کنید که به زبان فارسی ترجمه و راستچین شدهاند. این پوستهها بهصورت رایگان یا تجاری عرضه شده و در بیشتر موارد مبالغی کمتر از صد هزار تومان را بهخود اختصاص میدهند.
پس اگر دوست دارید وبلاگ یا سایتی بینظیر با پوستهای سفارشی را در اختیار داشته باشید، پیشنهاد میکنیم عبارت «پوسته وردپرس» را در گوگل جستجو کنید تا با سایتهای بیشماری که پوستههای فارسی را ارائه میکنند، آشنا شوید.
امیر عصاری - کلیک
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد