یادداشت

تحرک در‌ طرح‌های‌ توسعه‌ای ‌صنعت‌ نفت

توسعه اقتصاد ایران با توسعه بخش نفت و گاز گره خورده است. تولید انرژی و عرضه آن به منظور مصرف نهایی و تامین نهاده برای بخش‌های تولیدی از یک سو و تامین بخش قابل توجهی از نیازهای سرمایه‌ای در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور از سوی دیگر، نقش بی بدیل شرکت ملی نفت ایران را در زنجیره ارزش اقتصاد کشور نشان می‌دهد. رویکرد ایجاد حلقه‌های ارزش افزوده مرتبط با بخش نفت و گاز در اقتصاد ملی نیز چشم انداز نوینی را ترسیم می‌کندکه تعامل سنتی این بخش با اقتصاد کشور را وارد عرصه جدید کرده و موجب فزونی چشمگیر رشد اقتصادی در سطح ملی می‌شود.
کد خبر: ۸۳۰۴۴۹
تحرک در‌ طرح‌های‌ توسعه‌ای ‌صنعت‌ نفت

در این راستا می‌توان به عنوان مهم‌ترین اهداف، دستیابی به سطح ظرفیت تولید 7/5 میلیون بشکه در روز نفت خام و مایعات گازی، همراه با ظرفیت تولید بیش از 1300 میلیون مترمکعب در روز گاز طبیعی در پایان برنامه ششم توسعه را مورد اشاره قرار داد.

طی دو سال اخیر اهداف تولیدی با تمرکز بر ایجاد تحرک در طرح‌های توسعه ای، شتاب بیشتری گرفت. به طوری که دستیابی به افزایش ظرفیت تولید 125 میلیون متر مکعب در روز گاز سبک و 185 هزار بشکه در روز میعانات گازی در فازهای 12، 15 و 16 پارس جنوبی بیش از سایر فازهای این میدان گازی مورد توجه قرار گرفت و تولید از این فازها آغاز شد.

با تولید از فازهای مذکور متوسط تولید گازطبیعی در سال 1393 نسبت به سال‌های 1392 و 1391 به ترتیب 45 و 58 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافت. این در حالی است که براساس متوسط تولید ماهانه، حداکثر میزان تولید 760 میلیون مترمکعب در روز نیز تحقق پیدا کرد. سایر فازهای میدان مشترک پارس جنوبی نیز در سال 1393 در مقایسه با سال‌های 92 ـ 1391 با پیشرفت قابل ملاحظه‌ای همراه بود. به طوری که در پایان سال 1393 پیشرفت فیزیکی فازهای 13، 14، 17 و 18، 19، 20 و 21، 22، 23 و 24 به ترتیب به 74، 58، 88، 85، 72 و 75 درصد رسید.

تولید از میدان مشترک نفتی یاد آوران به میزان 50 هزار بشکه در روز در سال 1393 و دستیابی به ظرفیت تولید 85 هزار بشکه در روز در برنامه تولید سال جاری ازجمله تحولات چشمگیر توسعه میدان‌های نفتی در سال‌های اخیر به شمار می‌رود.

افزایش ظرفیت تولید نفت خام با تمرکز بر میادین مشترک در حال پیگیری است، به طوری که افزایش تولید از میدان آزادگان شمالی طی دو فاز و دستیابی به ظرفیت تولید 150 هزار بشکه در روز، افزایش تولید میدان آزادگان جنوبی و رسیدن به ظرفیت تولید 600 هزار بشکه در روز در فاز دوم، دستیابی به سطح تولید 180 هزار بشکه در میدان یاد آوران در فاز دوم، افزایش تولید از ناحیه توسعه میدان‌های یاران شمالی و جنوبی، آذر(در دو فاز) و لایه نفتی پارس جنوبی (در دو فاز) به ترتیب با ظرفیت‌های 65، 65 و 50 هزار بشکه موجب تحول چشمگیری در ظرفیت تولید این حامل انرژی می‌شود. فزونی ظرفیت تولید نفت و گاز طی سال‌های آینده، مترادف با افزایش سهم ایران در بازارهای بین‌المللی خواهد بود و بر توان چانه‌زنی ملی کشور می‌افزاید.

کارخانجات و تاسیسات مختلف سطح الارضی و تحت الارضی در سال گذشته نیز به بهره‌برداری رسیده است. از آن جمله می‌توان به کارخانجات نمک‌زدایی، احداث خطوط لوله و... اشاره کرد. همچنین می‌توان به اهم فعالیت‌های انجام شده به منظور بهره‌برداری بهینه از منابع در دو سال اخیر به شرح زیر اشاره کرد:

ـ ایجاد ساختار تامین منابع مالی لازم، به منظور تسریع در اجرای طرح‌های توسعه‌ای شرکت ملی نفت ایران در قالب قوانین جدید

ـ برگزاری مزایده گازهای سوزانده شده به منظور کاهش سوزاندن گازهای همراه نفت خام

ـ فراهم ساختن فرآیند تولید مهم‌ترین تجهیزات مورد استفاده صنعت نفت در داخل کشور توسط بخش خصوصی

ـ مشارکت با دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور جهت توسعه دانش فنی مدیریت مخازن

علاوه بر فعالیت ذاتی شرکت ملی نفت ایران، می‌توان به کمک‌های عام‌المنفعه انجام شده در قالب طرح کمک به عمران مناطق نفتخیز و سفرهای استانی رهبر معظم انقلاب و دولت در بخشی از استان‌های کشور (شامل 10 استان نفت‌خیز: فارس، خوزستان، ایلام، لرستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، هرمزگان، قم، خراسان رضوی) اشاره کرد. در همین زمینه تا پایان سال 1393 تعداد 3258 پروژه با مبلغی حدود 19 هزار میلیارد ریال و مقدار ارزی هشت میلیون دلار به بهره‌برداری رسیده است.

رکن‌الدین جوادی

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها