محورهایی که رهبر انقلاب در ابلاغیه سیاستهای کلی این برنامه بر آن تاکید کردهاند، نشان از آن دارد که کشور باید در پنج سال آینده گامهای بلندتری در مسیر تحقق اهداف سند چشمانداز بردارد تا ضعفهای پیشین بویژه در عمل به دو برنامه پنجساله چهارم و پنجم، جبران شود.
در همین راستا رهبر معظم انقلاب در ابلاغیه سیاستهای کلی برنامه ششم بر اهدافی چون «تحقق متوسط رشد اقتصادی 8 درصد» و «دستیابی به رتبه اول منطقه در علم و فناوری» تاکید کردند. برای رسیدن به اهداف مشخص شده در این برنامه، راهکارهایی نیز مورد توجه قرار گرفته است که از جمله آن میتوان به اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی و تدوین راهبرد مبارزه با فساد اشاره کرد. راهحلهایی که با در نظر گرفتن آنها میتوان امیدوار به افزایش معنادار میانگین رشد اقتصادی کشور و زمینهسازی برای توسعه پایدار بود.
در حال حاضر که زمان تحقق اهداف چشمانداز 20ساله به نیمه رسیده، باید با نگاه به موقعیت رقبای کشورمان در منطقه، شتاب پیشرفت در حوزههای اقتصادی و علمی را مورد ارزیابی قرار داد.
در سند چشمانداز 20ساله پیشبینی شده که ایران به جایگاه اول منطقه دست یابد، اما واقعیت این است که براساس پژوهشهای صورت گرفته، رشد اقتصادی برخی کشورهای منطقه بالا بوده و این میطلبد که دولت، تلاش مضاعفی را برای دست یافتن به اهداف سند چشمانداز صورت دهد.
با توجه به کاهش نرخ رشد اقتصادی در سالهای گذشته به دلیل مشکلات داخلی و فشار تحریم، بهنظر میرسد هدفگذاری رشد 8 درصدی در پنجساله سوم تا افق 2025 (سال 1404 شمسی) واقعبینانه باشد، اما انتظار میرود دولت با درک این واقعیت که این میزان رشد، کف انتظار برای پیشرفت اقتصادی در راستای تحقق اهداف سند چشمانداز است، بستری را فراهم کند تا در پنجساله پایانی، این رشد برای جبران مشکلات قبلی، به 12درصد و حتی فراتر از آن افزایش یابد.
البته سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه فقط معطوف به حوزه اقتصاد نبوده و اهداف دیگری چون افزایش توان دفاعی کشور، کاستن از محکومیت حبس و بازنگری در قوانین، اجرای نقشه مهندسی فرهنگی و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، توسعه کمّی و کیفی رسانههای فرامرزی و محورهای کلان دیگری در حوزههای مختلف را نیز دربرگرفته که این همه، حکایت از ضرورت توجه بیشتر قوای سهگانه به نیازهای کشور و تدوین راهحلهای لازم برای عبور از مشکلات در حوزههای مختلف دارد.
مشکلاتی که بهنظر میرسد تدوین دقیق برنامه ششم براساس سیاستهای ابلاغی و تصویب کارشناسانه آن در مجلس شورای اسلامی و از آن مهمتر، اجرای بیکم و کاست آن میتواند زمینه رفع تدریجی آنها را فراهم آورد.
مصطفی انتظاری هروی - گروه سیاسی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد