پلتفرم جدید گوگل که قرار است پاییز امسال (البته در مرحله اول فقط برای نکسوسها) عرضه شود، تغییر ظاهری چندانی نسبت به آبنبات چوبی نداشته و بر همان پایه قالب گرافیکی متریال طراحی شده، اما براساس شواهد موجود تغییرات جزئی زیادی دارد. طراحی یک لانچر جدید، مدیریت اپلیکیشنها با استفاده از دستهبندی، انتخاب ظاهر اختصاصی با منوهای سیاه و سفید و شخصیسازیهای بسیار سریع از تغییرات جزئی این سیستمعامل است. درباره اندروید M سلسله اتفاقات دیگری نیز افتاد که در زیر به مهمترین عناوین این رویداد مهم میپردازیم.
ابزارهای اضافه
یکی از نکات تاریک سیستمعامل اندروید نبود استاندارد درستی برای اپلیکیشنهای این پلتفرم است که با وجود تعداد زیاد این اپلیکیشنها از لحاظ کیفی این سیستمعامل را زیر سوال میبرد؛ از همین رو گوگل تلاش زیادی میکند تا شرایط بسیار خوبی را برای توسعهدهندگانش ایجاد کند. کنفرانس امسال نیز خبرهای خوبی برای توسعهدهندگان به همراه داشت. گوگل به توسعهدهندگان و برنامهنویسان خود اجازه میدهد آزمایشهای مختلفی را از کاربران خود در مورد اپلیکیشنها بگیرند و نتایج زیادی از لحاظ رابط گرافیکی و تجربه کاربری کسب کنند. علاوه بر این، گوگل با همکاری Udacity یک دوره آموزشی فوق حرفهای شش مرحلهای برنامهنویسی اندروید برگزار خواهد کرد که شرکتکنندگان پس از به پایان رساندن این دوره و کسب عنوان Nanodegree میتوانند به استخدام گوگل درآیند.
آلبومی برای عکسهای گوگلی
اپلیکیشن مدیریت عکس گوگل که با نام google photos عرضه شده، پاسخی مستقیم به اپلیکیشن photos اپل است و هدفش ایجاد فضایی مستقل از گوگلپلاس برای مدیریت عکسهاست، زیرا پیش از این اعتراضات زیادی در خصوص نشر بدون اجازه عکسها در فضای گوگلپلاس از طرف تلفنهای اندرویدی مطرح شده بود و کاربران زیادی با یک بیاحتیاطی کوچک بدون اینکه خودشان بدانند، عکسهای گوشی خود را روی این شبکه اجتماعی قرار داده بودند. علاوه بر این، گوگل فوتوز یک فضای ابری در اختیار کاربران قرار میدهد تا عکسهای خود را با رزولوشن ۱۶ مگاپیکسل و فایلهای ویدئویی با کیفیت 1080p در آن بارگذاری کنند. گوگل فوتوز که قابلیت دستهبندی هوشمند عکسها را نیز دارد، قرار است برای پلتفرمهای آی.او.اس، اندروید و وب عرضه شود.
نقشههای آفلاین
شاید به جرات بتوان گفت کاربردیترین اتفاق کنفرانس گوگل به نقشههای این شرکت مربوط بود. گوگل تصمیم دارد سرویس نقشهخوان گوگل مپز را بهصورت آفلاین نیز کاربردی و قابل استفاده کند. در این صورت کاربران میتوانند حتی در شرایطی که به اینترنت متصل نیستند از اطلاعات این اپلیکیشن استفاده و از طریق آن مسیریابی کنند. این قابلیت حتی در حالت پرواز یا همان airplane mode نیز قابل استفاده است و کاربران میتوانند بهطور مثال در طول زمان یک سفر هوایی نیز مقاصد خود را روی نقشه مرور کرده و علامتگذاری کنند. با اینکه گوگل هیچ تاریخ دقیقی برای ارائه این ویژگی جدید اعلام نکرده، اما انتظار میرود امسال امکان استفاده از این قابلیت را در اختیار کاربران قرار دهد.
زندگی مسالمتآمیز با آی.او.اس
علاوه بر دو سرویس گوگل مپز آفلاین و گوگل فوتوز که قرار است علاوه بر پلتفرم اندروید روی سیستمعامل آی.او.اس نیز قابل استفاده باشد، گوگل تصمیم گرفته رابطه خود را با این رقیب بهتر از قبل کند. یکی دیگر از این تلاشها به اپلیکیشن واقعیت مجازی Cardboard این شرکت مربوط است که به سیستمعامل iOS آمده است. Cardboard برای دارندگان آیفون نیز این موقعیت را فراهم میکند تا از امکانات واقعیت مجازی استفاده کنند.
همچنین گوگل سرویس یکپارچهسازی نوتیفیکیشنهایش را هم به آی.او.اس آورده و دیگر لازم نیست یک هشدار را هم در دستگاه اندرویدی خود و هم در iOS مشاهده کنید ؛ فقط با یک بار دیدن آن، هشدار در دستگاه محو میشود.
پرش گوگل به دنیای مجازی
علاوه بر Cardboard، گوگل یک محصول دیگر هم در زمینه واقعیت مجازی معرفی کرد. jump اپلیکیشن جدید گوگل پلتفرمی برای تولید و اشتراکگذاری محتوای واقعیت مجازی است تا بتواند به وسیله این اپلیکیشن محدودیتهای موجود در زمینه واقعیت مجازی را تا حدود زیادی جبران کند. در واقع جامپ ابزارهایی را برای ایجاد محتوای واقعیت مجازی در اختیار کاربران قرار میدهد تا بتوانند ویدئوهای سهبعدی تهیه کرده و به اشتراک بگذارند. همچنین گوگل با اضافه کردن شرکت گوپرو به این پروژه، اپلیکیشن جامپ را به سرویسی هیجانانگیز تبدیل کرده و به کمک نخستین نگهدارنده دوربینهای سهبعدی برای گوپرو، ابزار ساخت این محتوا را کامل کرده است. جامپ فیلمهای ضبط شده متعدد را به یکدیگر متصل کرده و محتوای لازم برای واقعیت مجازی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
سیستمعاملی برای اشیا
Brillo نامی است که گوگل برای اولین نسل از سیستمعامل مخصوص اینترنت اشیا انتخاب کرده و قرار است پاییز امسال به دست توسعهدهندگان برسد. Brillo از زیرمجموعههای سیستمعامل اندروید گوگل محسوب میشود و با استفاده از بلوتوث و وای ـ فای بهینه برای استفاده در وسایل هوشمند توسعه داده شده است. Brillo قرار است بر پایه زبان مشترکی برای برقراری ارتباط بین دستگاههای مختلف کار کند. زبانی که گوگل از آن با نام Weave یاد میکند. با توجه به اینکه دیر یا زود باید شاهد حضور همه وسایل خانه هوشمند در زندگی روزمره باشیم، این اقدام گوگل میتواند حرکتی آیندهنگرانه برای ورود به این فصل از فناوری باشد.
ناگفتههای I/O
کنفرانس I/O گوگل فقط به اتفاقاتی که به آنها اشاره کردیم محدود نمیشود و اخبار و تحولات ریزودرشت دیگری نیز در طول این کنفرانس اتفاق افتاد. از میان اتفاقات دیگر میتوان به هوشمندتر شدن Google Now اشاره کرد. دستیار صوتی گوگل از این پس با بررسی اتفاقاتی که در تلفن همراه رخ میدهد به کاربرانش پاسخ میدهد تا سریعتر به جواب مناسب برسند. علاوه بر اینها، همراهی سرویس پرداخت «اندروید پی» با آخرین نسخه این سیستمعامل از خبرهای خوب گوگل بود. همچنین این شرکت سرانجام به فکر استانداردسازی سیستم تشخیص اثر انگشت در دستگاههای اندرویدی افتاده تا توسعهدهندگان بتوانند از این قابلیت در اپلیکیشنهای خود استفاده کنند. قابلیت دیگری که گوگل از آن رونمایی کرد یک ویژگی به نام Doze است که با توجه به وضع گوشی، اپلیکیشنها را مدیریت میکند تا مصرف باتری در کمترین حد ممکن باقی بماند. قابلیت doze و اضافه شدن یواسبی تیپ C به این پلتفرم میتواند عملکرد انرژی گوشیهای اندرویدی را در شرایط مطلوبی قرار دهد.
نام آخرین اندروید هنوز مجهول است
مانند هر سال هنوز مشخص نیست گوگل چه نامی را برای نسخه جدید اندرویدش انتخاب کرده، اما مانند سال پیش گمانهزنیهای زیادی در مورد نام اصلی این نسخه از سیستمعامل موبایل گوگل شده است. در این میان نام آینده اندروید دستمایه شوخیهای زیادی نیز شده است. به طور مثال در فضای شبکههای مجازی پستهای زیادی رد و بدل شده که سه نام بطری ماءالشعیر (a bottle of malt)، شیری (milky) و میلک شیک (milkshake) از شوخیهای رایج در شبکههای اجتماعی بوده و حتی در فضاهای فارسی زبان از نامهایی مانند «ماست موسیر و مربا» هم یاد شده است. با توجه به شواهد به نظر میرسد گوگل نام کلوچه فندقی یا همان Macadamia Nut Cookie را برای اندروید بعدی انتخاب کرده است، زیرا با توجه به سه بخشی بودن این نام و علاقه زیاد گوگل به نامهای سهبخشی و همچنین استفاده مکرر از سه حرف MNC در کدهای اندروید M که مخففی از اسم کامل این کلوچه است، احتمال تحقق این نام را بیشتر از قبل میکند. سال گذشته رسانههای دیجیتال جهان از جمله «کلیک» خیلی زود توانستند از نام اندروید لالیپاپ یا همان آبنبات چوبی پردهبرداری کنند، اما انگار این بار گوگل معمای پیچیدهتری را طرح کرده و هنوز کسی از نام دقیق این سیستمعامل اطمینان ندارد.
آرش جهانگیری / کلیک (ضمیمه یکشنبه روزنامه جام جم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد