افزایش اطلاعات دارویی از خلال گفت‌وگو با یک دکتر داروساز

آموکسی‌سیلین‌ها و مضرات و عوارض آن‌ها

جام جم سرا- احتمالا شما هم به محض سرماخوردگی یا دندان درد، سریع سراغ جعبه قرص‌ها یا داروخانه می‌روید تا چند عدد آموکسی‌سیلین تهیه کنید چون بر این باورید که این دارو چرک احتمالی بدن‌تان را خشک می‌کند و از شر ویروس‌ها و باکتری‌ها‌ خلاص می‌شوید. این آنتی‌بیوتیک، داروی مورد علاقه پزشکان در تجویز هم هست ولی واقعیتی تلخ در کنار این دارو وجود دارد.
کد خبر: ۸۰۲۳۱۲
آموکسی‌سیلین‌ها و مضرات و عوارض آن‌ها

آموکسی‌سیلین تاثیری در درمان سرماخوردگی و عوارض ناشی از آن مثل سرفه ندارد و به عکس، عوارض جانبی زیادی بر جای می‌گذارد. «مریم بهاری ساروی»، دکتر داروساز درباره ‌‌آنتی‌بیوتیک، موارد مصرف، عوارض جانبی و میزان اثرگذاری آن توضیح می‌دهد.

کمی درباره آموکسی‌سیلین و موارد مصرف آن می‌گویید؟

آموکسی‌سیلین یکی از آنتی‌بیوتیک‌های خانواده پنی‌سیلین است که به صورت کپسول تولید می‌شود. این دارو باعث تخریب یا توقف رشد بعضی از باکتری‌ها می‌شود و برای درمان چند‌‌نوع بیماری عفونی تجویز می‌شود، اما به طور کلی تاثیری در درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا و دیگر بیماری‌های ویروسی ندارد، اما برای مقابله با عفونت‌های تنفسی، اوتیت (عفونت گوش)، سینوزیت، ‌ذات‌الریه، عفونت‌های مجاری ادراری، بیماری لایم و مقابله با هلیکوباکتری پیلوری (باکتری معده) تجویز می‌شود. البته این‌که کارایی این دارو برای مقابله و درمان این بیماری‌ها تا چه میزان است بحث دیگری است.

آیا آموکسی‌سیلین برای مقابله با بیماری‌های ویروسی کارایی لازم را دارد؟ و اگر نه، چرا مردم آن را زیاد مصرف می‌کنند؟

با وجود این‌که آموکسی‌سیلین جزو پرمصرف‌ترین آنتی‌بیوتیک‌هاست و پزشکان هم آن را زیاد تجویز می‌کنند، اما باید بدانید نتایج یک پژوهش انگلیسی نشان داده، آنتی‌بیوتیک‌هایی مثل آموکسی‌سیلین هیچ تاثیری در درمان بیماری‌های ویروسی مثل برونشیت و نشانه‌های آن از قبیل تب، سرفه‌های خلط‌دار و مشکل نفس‌کشیدن ندارد. محققان به گروهی از داوطلب‌ها روزانه سه مرتبه آموکسی‌سیلین و به گروهی دیگر دارونما (شبه‌ دارو) تجویز کردند. بعد از یک هفته درمان با آموکسی‌سیلین و انجام بررسی‌های لازم مشخص شد ‌تفاوت چشمگیری در‌مدت دوره و شدت علائم بیماری در دو گروه وجود ندارد. محققان همچنین به این نتیجه رسیدند که این دارو در بین افراد بالای 60 سال بی‌تاثیر است، هرچند در این سن و سال نباید خطر عفونت‌های تنفسی را دست‌کم گرفت. محققان با بررسی عوارض جانبی 2 گروه مشاهده کردند افرادی که آموکسی‌سیلین دریافت کرده‌اند دچار مشکلاتی مثل حالت تهوع، اگزما و اسهال شده‌اند.

بنابراین مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان عفونت‌های گوش، حلق و بینی تاثیری ندارد. مشکل اینجاست که مصرف زیاد آموکسی‌سیلین و دیگر آنتی‌بیوتیک‌ها علاوه بر ایجاد عوارض جانبی باعث مقاومت بدن نسبت به باکتری‌ها هم می‌شود. در بیشتر موارد، برونشیت شدید منشأ ویروسی دارد و آنتی‌بیوتیک‌ها هم در برابر ویروس‌ها کاری از پیش نمی‌برند. این دارو صرفا با باکتری‌ها و تکثیر آنها مقابله می‌کند، اما تاثیری در علائم بیماری ندارد. مردم فکر می‌کنند این قرص باعث از بین رفتن تمام‌ عفونت‌ها می‌شود. شاید در مواردی حتی بگویند با خوردن آموکسی‌سیلین سرماخوردگی آنها خوب شده است، ولی علت بهبود این بوده که ویروس بیماری در مرحله نخست بوده و هنوز در بدن آنها تکثیر نشده، بنابراین با خوردن آموکسی‌سیلین خوب شده‌اند. در صورت ابتلا به برونشیت هم نیازی به مصرف آموکسی‌سیلین و آنتی‌بیوتیک‌های دیگر وجود ندارد، چون در بیشتر موارد این بیماری به خودی خود و با استراحت درمان می‌شود. کافی است به جای این داروها از داروهای ضدسرفه و مسکّن‌ها استفاده شود.

آیا همه افراد با هر شرایط بدنی می‌توانند از این کپسول استفاده کنند؟

اگر شخصی دچار مشکل خاصی باشد یا دچار بیماری‌هایی مثل آسم، بیماری‌های کلیوی، واکنش‌های غیرعادی و آلرژیک نسبت به پنی‌سیلین، آموکسی‌سیلین، سفالوسپورین و داروهای دیگر، مواد غذایی یا رنگ‌هاست باید پزشک خود را مطلع کند. زنان باردار، شیرده یا خانم‌هایی که در شرف بارداری هستند هم قبل از مصرف آموکسی‌سیلین باید پزشک را در جریان شرایط خود قرار دهند.

مشکلات تنفسی، تشنج، حالت تهوع، بی‌اشتهایی، استفراغ، نفخ، اسهال شدید یا مدفوع آبکی، خشکی دهان، تغییر طعم دهان، مشکل در ادرار کردن یا تغییر میزان ادرار دفع شده، خونریزی، کبودی‌های غیرعادی، خستگی و ضعف غیرعادی و... جزو عوارض رایج مصرف آموکسی‌سیلین است

شیوه مصرف آموکسی‌سیلین چگونه است؟

لازم است آموکسی‌سیلین با یک لیوان آب مصرف شود. این دارو را می‌توانید همراه با غذا یا مواقع دیگر مصرف کنید. دارو باید در فواصل زمانی منظم مصرف شود. مصرف خودسرانه آموکسی‌سیلین به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و در صورت تجویز پزشک لازم است طول درمان به طور کامل ادامه داده شود. اگر کودکان بخواهند دارو را مصرف کنند باید حتما نظر پزشک متخصص کودک را جویا شوید. در صورت مصرف اشتباه و بیش از دوز تجویز شده هم به پزشک ‌‌اطلاع داده و به اورژانس مراجعه کنید. همچنین اگر مصرف دارو را فراموش کرده‌اید بهتر است به محض یادآوری مصرف کنید، اما اگر زمان مصرف آن نزدیک زمان مصرف داروی بعدی باشد از مصرف آن صرفنظر کرده و وعده بعدی را میل کنید.

آموکسی‌سیلین با چه داروهایی تداخل دارویی دارد؟

تمام افرادی که داروی خاصی مصرف می‌کنند برای مصرف آموکسی‌سیلین باید پزشک ‌ را در جریان بگذارند. علاوه بر داروهای مصرفی اگر داروی گیاهی یا مکمل هم مصرف می‌کنید به پزشکتان اطلاع دهید، چون امکان تداخل دارویی با آموکسی‌سیلین وجود دارد. به طور کلی آموکسی‌سیلین با داروهایی مثل آمیلوراید، قرص‌های ضدبارداری، کلرامفنیکل، پروبنسید، سولفونامید و تتراسایکلین تداخل دارویی ایجاد می‌کند.

عوارض جانبی مصرف آموکسی‌سیلین چیست؟

آموکسی‌سیلین باید با تجویز پزشک و طبق دستور مصرف شود و بدون شک مصرف آن با عوارض جانبی کم‌وبیش جدی همراه است. از مهم‌ترین عوارض جانبی و خطرات مصرف این دارو می‌توان به واکنش‌های آلرژیک مثل تحریک، حساسیت و خارش پوست، کهیر، تورم ‌صورت، لب‌ها یا زبان اشاره کرد.

علاوه بر این موارد، مشکلات تنفسی، پررنگ شدن ادرار، قرمزی، پوسته پوسته شدن یا سستی پوست داخل دهان، تشنج، مشکلاتی از قبیل حالت تهوع، بی‌اشتهایی، استفراغ، نفخ، اسهال شدید یا مدفوع آبکی، خشکی دهان، تغییر طعم دهان، مشکل در ادرار کردن یا تغییر میزان ادرار دفع شده، خونریزی یا خونمردگی و کبودی‌های غیرعادی، خستگی و ضعف غیرعادی، زردی پوست یا مخاط داخل چشم هم جزو عوارض رایج مصرف آموکسی‌سیلین است. توجه داشته باشید با مشاهده عوارض جدی‌تری مثل سرگیجه، سردرد، معده درد یا مشکل در خواب لازم است پزشکتان را در جریان قرار دهید.

توجه داشته باشید عوارض جانبی مصرف آموکسی‌سیلین در دستگاه گوارش معمولا در حین یا بعد از مصرف دارو از بین می‌رود و همچنین مصرف دارو در بین غذا معمولا باعث کاهش عوارض جانبی آن می‌شود. عوارض پوستی مصرف آموکسی‌سیلین مثل خارش و کهیر معمولا بعد از 5 تا 11 روز از شروع مصرف دارو بروز می‌کند. اگر بلافاصله بعد از مصرف آموکسی‌سیلین دچار کهیر پوستی و واکنش‌های آلرژیک شدید، بهتر است مصرف دارو را قطع کنید. همچنین اگر با مصرف این دارو دچار اسهال شدید به طوری که بیش از 2 روز طول کشید حتما به پزشک مراجعه کنید.

در موارد کمی عوارضی مثل تغییر رنگ دندان‌ها هم دیده می‌شود که معمولا با مسواک زدن از بین می‌رود. اگر مشکلات و علائم اشاره شده بعد از 2 تا 3 روز خوب نشد، لازم است نزد پزشک بروید. افرادی که از بیماری دیابت رنج می‌برند باید بدانند مصرف آموکسی‌سیلین باعث بروز خطا در‌نتیجه آزمایش قند خون‌شان می‌شود.

فاطمه مهدی‌پور / سیب (ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۱ انتشار یافته: ۱۰
ابراهیم واله
-
۲۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
۰
۱
اخیرا دكتر معالج من پس از انجام كلونسكپی و آندوسكپی متوجه بیماری زخم معده و اثنی عشر من شده و چهار نوع قرص از جمله آموكسی سیلین تجویز نموده است. سن من 70 سال است و هر 12 ساعت دو كپسول داروی یاد.شده مصرف میكنم. سوال من این است آیا چهار عدد كپسول زیاد نیست و عواقبی برای من نخواهد داشت. با تشكر
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
با سلام برای بیماری های شما سیرابی خیلی موثر هست
سحر
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۲
۰
۳
اگر كپسول اموكسی سیلین در دهان بماند و همانجا جذب شود چه اتفاقی میفتد
كاترین
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۴
۰
۲
سلام من افتادگی دریچه قلب(پرولاپس) دارم. پزشكم گفته دندون پزشكی كه میری حتما یك ساعت قبل ۴ تا دوز ۵۰۰ آموكسی سیلین رو‌مصرف كنم. الان دو روز پشت سرهم همین روال رو انجام دادم بازهم دندون پزشكی باید برم اگه یه هفته مدام روزی ۴ تا بخورم خطر ناك نیست؟
حامد
Netherlands
۰۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۶
۰
۶
من۳هفته هست دارم استفاده میكنم جوشهای بدنم كم شده ولی گاهی تومجاری اداراری دچاردردمیشوم ممكن هست ازاموكسی سیلین باشه
سولماز
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۸
۱
۶
سلام یه سوال دارم من از روز ۵ پریودم قرص ال دی مصرف میكردم ۲ روز پیش مجبور شدم دندونمو بكشم كه دكتر گفت باید آموكسی سیلین مصرف كنم.من ۲تا قرص اموكسی سیلین خورده بودم نزدیكی داشتم بعدا یادم افتاد كه آمدكسی سلین میگن اثر ال دی رو كم میكنه آیا این گفته درست هست؟
یعنی اثر ال دی درمورد جلوگیری از بین رفته؟
سمیرا
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
۵
۶
باسلام
من الان ۱ هفته است بدلیل عفونت لثه دارم اموكسیسیلین مصرف میكنم البته با تجویز پزشك اما دهان ورم كرده این حساسیت خطرناكه باید سریع به پزشكم مراجعه كنم؟
بهاره سلیمانی
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
۳
۷
سلام خسته نباشید
ممنون از اطلاعات خوبتون
دندان مادرم درد میكنه برای اینكه عفونت خشك بشه بره بكشه كپسول نمیخوره بخاطره عوارضی كه داره. كپسول باز میكنه و پودر داخل كپسول میریزه رو دندونش این مشكلی نداره ؟عوارضی نداره؟
مچكرم
falcon
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۲
۴
۰
سلام خسته نباشید،
من چند مدت بود كه مشكل عفونت معده داشتم و عفونت زده بود به مهره های كمرم و كمر درد داشتم رفتم دكتر دكتر داروی كلاریترومایسین تجویز كرد و خوردم موقتا رفع شد اما بعد از مدت دو هفته از اتمام دوز دارو مجدد بیماری برمیگشت و من متاسفانه دوسال این روال ادامه دادم یعنی دوسال تموم این دارو مصرف كردم كم و زیاد، بعضی اوقات معدم متورم میشد ودوباره میخوردم كلا حال خوبی نداشتم.مدتی شده كه قطع كردم وحالم بهتره دارم سروحال میشم بعد از دوسال الان دوماهه قطع كردم.اما دوباره ماست گوشفندی خوردم و معدم متورم شد،دكترم گفت یه دوز مصرف كن یه كپسول خوردم و حال خیلی بدی دارم درد بدن و بیحالی و یه حال عجیبی سرگیجه و.... داستان چیه باید چه كنم باقی قرصهارو بخورم یا نه ؟
لطفا پاسخ بدید با تشكر
فرحناز
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۱
۰
۰
سلام خسته نباشید من واسه سینوسیام ‌کو‌اموکسی‌کلاو ۶۲۵ ۱ هفته مصرف کردم بعد از ۱۰ روز یهو‌بدنم کهیر میزنه الان ۲ روزه گذشته میخاره بعد کهیر میزنه جاهای مختلف بدنم. البته قرص رو‌یکی از علتاش میدونم چون تا حالا به چیزی الرژی نداشتم که کهیر بزنم، به جز فصل بهار ک الرژی فصلی دارم
ایا ادامه داره یا خودش خوب میشه با باید قرصی مصرف کنم ا لطفاجواب بدید
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها