پاسخ مشاور: خیلی از آدمها به خاطر نگرانیهایشان، از آینده میترسند. همچنین نگرانی و ترس از روبرو شدن با مشکلات از ویژگیهای اشخاصی است که از اضطراب رنج میبرند. با توجه به آنچه گفتهاید میتوان برداشت کرد که احتمالا همسر شما نیز از جمله افرادی است که دچار اضطرابند؛ برای اینکه بتوانید به همسرتان کمک کنید باید اطلاعاتی درباره این اختلال داشته باشید؛ اما اطلاعاتی که از خود و همسرتان دادهاید، ناکافی است و ما مجبوریم فقط کلیاتی درباره راهکارهای حل مشکلتان ارائه کنیم.
با اختلال اضطراب و ترس از آینده آشنا شوید
اضطراب حالتی است که با احساس نگرانی و همراه با نشانههای جسمی، بروز میکند. اضطراب انواع مختلف دارد که تشخیص هر نوع آن بستگی به ملاکها و نشانههای خاص هر اختلال دارد، اما آنچه در همه آنها میتواند مشترک باشد: لرزش، سردرد، کمر درد، احساس تنگی نفس، خستگی پذیری، گوش به زنگ بودن، تپش قلب، اشکال در تمرکز و... است.
با توجه به اجتناب همسرتان از مواجه شدن با مشکلات، میتوان حدس زد که او از نتیجه رفتارش میترسد و نگران آینده است. این اضطراب و ترس از آینده میتواند به دلایل مختلفی اتفاق افتاده باشد. در این باره شما باید ابتدا ببینید که بیشترین نگرانی همسرتان درچه زمینه است و چرا این ترس در حال افزایش است.
فکر همسرتان را متوقف کنید
وقتی همسرتان از مشکلی مطلع میشود، شما میتوانید برای کنترل اوضاع از یکی از فنون روانشناختی استفاده کنید و آن هم گفتن کلمه «نگران نباش» به شخص است که روش توقف فکر نامیده میشود.
در این روش شخص میآموزد که هنگام نگرانی به خودش بگوید «بس کن»، اما اگر نگرانی جدیتر و عمیقتر از نگرانیهای معمولی باشد، این روش موثر واقع نمیشود و حتی گاهی با ایجاد مشغلههای ذهنی بیشتر در شخص، نگرانی وی را افزایش میدهد. نگرانی یک مولفه اصلی تمامی اختلالهای اضطرابی است.
افراد نگران به صورت مفرط به پیش بینی پیامدهای منفی رویدادها میپردازند، اطلاعات مهم اساسی را در تبیین رویدادها نادیده میگیرند، تواناییهای خویش را در مقابله با مسائل فنی دست کم میگیرند، استانداردهای سختگیرانه و کمالگرایانه دارند و به دریافت تایید از سوی دیگران خیلی نیاز دارند و تحمل ابهام را ندارند. به علاوه افراد نگران، اعتقاد دارند که نگرانی، آنها را در مقابل رویدادهای منفی محافظت و از اتفاقات منفی پیشگیری میکند.
نگرانیهای همسرتان را بررسی کنید
شما میتوانید به شناسایی نگرانیهای همسرتان بپردازید و سود و زیان این نگرانیها را با او بررسی کنید. همچنین باید به او کمک کنید تا بتواند نگرانیهای خود را به پیش بینی تبدیل کند و برای جلوگیری از آنها، برنامه ریزی کند. یادتان باشد که بسیاری از نگرانیها به صورت مبهم یا با عبارت «نکند که...» ابراز میشود بنابراین از شخص میخواهیم که بگوید او چه چیزی را دقیقا پیش بینی میکند و برای اتفاق نیفتادن آن با یک برنامهریزی اصولی، موفق شود. (حمید شیرازی، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی/خراسان)
*انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی در «جام جم سرا» لزوماً به معنای تایید یا رد محتوای آن نیست و صرفاً به قصد اطلاع کاربران بازنشر میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت