جام جم آنلاین گزارش می دهد

جانشین ابوبکر البغدادی کیست؟

رسانه های غربی و عربی در روزهای گذشته اخبار متعددی را درباره کشته یا زخمی شدن خلیفه خودخوانده گروه تروریستی داعش در غرب استان الانبار طی حمله به کاروان خودروهای این گروه تروریستی خبر دادند، سخنگوی داعش خبر جراحت البغدادی را تایید کرد اما هنوز این گمانه که البغدادی به هلاکت رسیده باشد قوی است؛ حالا گمانه زنی ها با فرض مرگ البغدادی بر گزینه های بعدی خلافت داعش متمرکز شده است.
کد خبر: ۷۳۷۳۳۶
جانشین ابوبکر البغدادی کیست؟

به گزارش جام جم آنلاین از روز شنبه هفته جاری که کاروان داعش شامل 10 خودرور با حمله هوایی نیروهای ائتلاف بین المللی ضد داعش به روایتی و در روایتی دیگر حمله هوایی نیروی موسوم به عقاب های اطلاعاتی عراق تخریب شد، گمانه های متعددی درباره حضور البغدادی در این کاروان، جراحت یا هلاکت وی منتشر شد، اما هیچ یک از این اخبار از سوی مقام های رسمی تاکنون تأیید نشده است.

وزارت دفاع آمریکا در خصوص حمله جدید به یک کاروان داعش در عراق که در پی آن گفته شد، البغدادی زخمی شده است، اعلام کرد که جراحت وی را تأیید یا رد نمی کند، اما شب گذشته رسانه های عراقی اعلام کردند که وزیر خارجه عراق در صفحه توئیتر خود اعلام کرده است که البغدادی بر اثر جراحات وارده کشته شده است.

از سوی دیگر شبکه اسکای نیوز گزارش داد: محمد العدنانی سخنگوی داعش خبر زخمی شدن ابوبکرالبغدادی را تایید کرده است.

شبکه تلویزیونی العربیه نیز مدعی شد سرکرده گروه تروریستی داعش در حمله هوایی ارتش آمریکا به شدت زخمی شده است.

با فرض مرگ خلیفه خودخوانده داعش چه کسی قرار است جانشین ابوبکر البغدادی شود؟ موضع شورای داعش در این باره چه خواهد بود؟

سی ان ان در گزارشی تلاش کرده است به این سوال ها پاسخ دهد.

چالش مرگ خلیفه برای داعش جدی نخواهد بود

سی ان ان می نویسد: ابوبکر البغدادی داعش را اداره می کرد و رییس اجرایی شرکت تجاری تامین کننده بودجه داعش بود؛ کسی که شدیدا برای اجرای اهداف این گروه به هر روش ممکن انگیزه داشت از این رو غیبت او تاثیر زیادی بر داعش خواهد گذاشت، با این حال، حتی در صورت مرگ البغدادی برآوردها حاکی از آن است که این تاثیر نمی تواند داعش را از ادامه راه خود بازدارد یا آن را با مانعی جدی روبرو کند.

جیمز مارکس ژنرال بازنشسته آمریکایی در این باره می گوید: سازمان داعش به زودی وارد مرحله جدیدی با سرانی تازه خواهد شد. این نکته را نباید فراموش کرد که بسیاری از فرماندهان میدانی داعش از دل ارتش بعثی صدام حسین خارج شده اند و آموزش دیده و حرفه ای هستند.

تحلیلگران همچنین پیش بینی می کنند که البغدادی و شورای خاص او در راس داعش برنامه هایی را برای زمان اضطرار اینچنینی داشته باشند.

لورین اسکوایر پژوهشگر مرکز بررسی های جنگ آمریکا درباره گزینه های بعد از البغدادی می گوید: ترجیح بر این است که فهرستی مشخص برای جانشینان بعدی البغدادی نزد داعش وجود داشته باشد... ما در برابر یک تشکیلات به شدت پیچیده قرار داریم که به شدت شبکه ای است لذا ممکن است که البغدادی جانشین خودش را تعیین کرده باشد یا شورای داعش پیشترها چنین پیش بینی را انجام داده باشد.

قویترین گزینه های جانشینی البغدادی

البغدادی در کنار مجلس شورا، مشاوران نزدیکی مانند ابومسلم الترکمانی (ناظر عملیات داعش در عراق) و ابوعلی الانباری را دارد کسی که هماهنگی و اداره عملیات در سوریه را انجام می دهد.

با این حال، اخبار روز گذشته رسانه های عراقی حاکی از کشته شدن الترکمانی در کاروان داعش بود امری که جانشینی او را برای این گروه تروریستی ناممکن می کند.

بر اساس گزارش سی ان ان، الترکمانی و الانباری هر دو از افسران حزب بعث صدامی بوده اند.

پیتر نیومن تحلیلگر سیاسی و امنیتی دانشگاه کینگ می گوید: این دو نفر از تاکتیک های متوحشانه ای استفاده می کنند همانگونه که ارتش صدام از آن استفاده می کرد اما الترکمانی و الانباری تنها توحش را از ارتش صدام به ارث نبرده اند بلکه تاکتیک های جنگی و نظم نظامی را هم دارند چیزی که اکنون داعش از آن به خوبی استفاده می کند.

نیومن می افزاید: الترکمانی (در صورتی که کشته نشده باشد) می تواند جانشین البغدادی باشد زیرا توانمندی های زیادی در ابعاد سیاسی و نظامی دارد بنابراین می تواند کاندیدای اصلی باشد.

وی تاکید می کند: الترکمانی و الانباری هر کدام، 12 مسئول زیر دست خود دارند که مسئولیت های متعدد نظامی، حقوقی، رسانه ای و امنیتی دارند اما نکته عجیب اینجاست که تشکیلات و چارت سازمانی داعش در نوع اعطای مسئولیت ها و تخصص ها از فرهنگ اداری غربی تبعیت می کند، با وجود اینکه البغدادی در زبان شدیدا با فرهنگ غربی مخالفت می کند، اما از حیث روش سازماندهی اداری اصلا بر دموکراسی تکیه نمی کند.

ابومحمد العدنانی سخنگوی داعش سومین کاندیدای احتمالی برای جانشینی البغدادی است. او متخصص عملیات رسانه ای و روانی است و در زندان بوکا در عراق (زندان اردوگاه آمریکا) در کنار البغدادی محبوس بود. گفته می شود خلیفه داعش اعتماد ویژه ای به او دارد.

اهمیت شورای داعش

شورای داعش دارای مجموعه ای از اختیارات تعیین کننده است. فقط این شوراست که می تواند خلیفه خودخوانده را عزل کند زیرا نهاد ناظر بر اجرای احکام شریعت در سازمان داعش است و می تواند تصمیم های خلیفه را هم به چالش بکشد.

جام جم آنلاین- جواد ارشادی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها