دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دیرینهشناسی اقلیمی، علمی است به نسبت نوظهور که به تازگی به دلیل تغییرات اقلیمی که در کره زمین مشاهده شده است، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و به نوعی، دوران شکوفایی خود را سپری میکند. این علم، با بهرهگیری از علومی چون زیستشناسی، شیمی، فیزیک، ریاضی و زمینشناسی به بررسی تغییرات اقلیمی دوران گذشته میپردازد. تاریخچه بررسیهای دیرینه اقلیم به حدود سال 1780 میلادی بازمیگردد، ولی تا حدود دهه 1950 و 1960، این علم به صورت جدی مورد توجه دانشمندان نبود.
پژوهشهای دیرینه اقلیم، بهعنوان ضرورت گریزناپذیری برای شناخت تغییرات اقلیمی حال حاضر مورد توجه جامعه علمی قرار گرفته است و دانشمندان برای بررسی شرایط اقلیمی گذشته، همواره در جستجوی بایگانیهای اطلاعاتی بودهاند که به بهترین شکل این تغییرات را در خود حفظ کرده و یا بهطور غیرمستقیم بازتابی از شرایط حاکم در گذشته باشند. بشر در طول دوران حیات خود بر روی کره زمین همواره با پدیدههایی همچون سیل، خشکسالی و توفان رو به رو بوده و با توابع ناشی از این پدیدهها دست و پنجه نرم کرده است. مطالعه دقیق پدیدههای اقلیمی چون خشکسالی و سیل و همچنین دورههای تکرار آنها نیازمند شناخت تغییرات آب و هوایی در اعصار گذشته است. پیشبینی وضعیت اقلیمی آینده کره زمین نیز هماکنون توسط مدلهای جهانی اقلیمی انجام میپذیرد.
در این نشست، که روز یکشنبه، چهارم آبان ماه از ساعت 17 تا 19 برگزار خواهد شد، به بررسی آب و هوا و تأثیر آن بر ظهور و سقوط تمدنها خواهند پرداخت.